S-Gerat ??

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Grom

S-Gerat ??

Post autor: Grom »

Poszukuję informacji na temat tych urządzeń. Czy ktoś mógłby mi pomóc ??
jatzoo
Kontakt:

Post autor: jatzoo »

S-Gerat (Sondergerat Fur Aktive Schallortung) był sonarem aktywnym przeznaczonym głównie do wykrywania min oraz wrogich okrętów podwodnych. W odstępach 20 milisekund wysyłane były impulsy o częstotliwości 15 kHz z mocą około 5 kW (bardzo łatwe do wykrycia). Możliwe było pokrycie impulsami obszaru w zakresie +/- 120' i maksymalnie do 4 km.

S-Gerat został uznany za 'zbyteczny', i został zainstalowany tylko na U-43.
Grom

Czy ktokolwiek posiada jakiekolwiek bliższe informacje. O zdjęcia nie pytam ze względu na unkialność urządzenia.
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

jatzoo pisze:S-Gerat (Sondergerat Fur Aktive Schallortung) był sonarem aktywnym przeznaczonym głównie do wykrywania min oraz wrogich okrętów podwodnych. W odstępach 20 milisekund wysyłane były impulsy o częstotliwości 15 kHz z mocą około 5 kW (bardzo łatwe do wykrycia). Możliwe było pokrycie impulsami obszaru w zakresie +/- 120' i maksymalnie do 4 km.

S-Gerat został uznany za 'zbyteczny', i został zainstalowany tylko na U-43.
Tylko? chyba nie
jatzoo
Kontakt:

Miko, info o U-43 podałem za R. Sternem... S-Gerat okazał się lekkim 'niewypałem', i w innych książkach spotykałem się z informacjami, że na żadnym U-Boocie poza testami nie był zainstalowany :-|

Trzeba by jeszcze popatrzeć do Rosslera...
Ostatnio zmieniony 2005-04-12, 08:55 przez jatzoo, łącznie zmieniany 1 raz.
Grom

Niszczyciel Z-6 "Theodor Riedel" został wyposażony w to urządzenie, w sierpniu 1940 roku !
jatzoo
Kontakt:

Niszczyciel Z-6 "Theodor Riedel" został wyposażony w to urządzenie, w sierpniu 1940 roku !
Możliwe.. myślałem Grom, że interesuje Cię tylko w kwestii podwodnej :-)
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

Sonar to bardziej przydatny na okrętach nawodnych :D

Faktycznie było z nim coś nie tak bo instalowali je tylko sporadycznie i to na jakiś pomocniczych jednostkach (włoskich, rumuńskich)
Grom

jatzoo pisze:
Możliwe.. myślałem Grom, że interesuje Cię tylko w kwestii podwodnej :-)
Zaintrygowało mnie to. Sadziłem, że Niemcy nie mieli w ogóle aktwynych środków skanowania wody. Okazało się,że mieli i chciałbym wiedzieć coś więcej na ten temat ganeralnie. Nie chodzi o okręty, a o urządzenie :)
CHRIS

Post autor: CHRIS »

Hallo
S-Anlage: to okreslenie pochodzace od slowa - Sonderfernsteuerungsanlage RGb 1d- i mialo tylko i wylacnie zataic rzeczywiste przeznaczenie tego urzadzenia.

S-Anlage otrzymal rowniez krazownik PRINZ EUGEN; Typ "S Dro 2" z 1940 roku budowane przez AEG;
dzialalo aktywnie 1,5/6,0/15,0km; Magnetofriktionsschwinger z dokladnoscia do +/- 2^

Ch.
Grom

Miko pisze:Sonar to bardziej przydatny na okrętach nawodnych
Pozwolisz, że się nie zgodzę?? Jeżeli potarfili wyliczyć czas przebiegu impulsu do przeszkody oraz powrotu do odbiornika fal, to mieli wyliczanie dystansu do celu jak na dłoni, bez konieczności wyściubiania peryskopu. Jednak wszyscy zgodnie twierdzą, że te urządzenia były prymitywne "czy raczej nie działały jak należy".
ODPOWIEDZ