S-Gerat ??
S-Gerat (Sondergerat Fur Aktive Schallortung) był sonarem aktywnym przeznaczonym głównie do wykrywania min oraz wrogich okrętów podwodnych. W odstępach 20 milisekund wysyłane były impulsy o częstotliwości 15 kHz z mocą około 5 kW (bardzo łatwe do wykrycia). Możliwe było pokrycie impulsami obszaru w zakresie +/- 120' i maksymalnie do 4 km.
S-Gerat został uznany za 'zbyteczny', i został zainstalowany tylko na U-43.
Tylko? chyba niejatzoo pisze:S-Gerat (Sondergerat Fur Aktive Schallortung) był sonarem aktywnym przeznaczonym głównie do wykrywania min oraz wrogich okrętów podwodnych. W odstępach 20 milisekund wysyłane były impulsy o częstotliwości 15 kHz z mocą około 5 kW (bardzo łatwe do wykrycia). Możliwe było pokrycie impulsami obszaru w zakresie +/- 120' i maksymalnie do 4 km.
Miko, info o U-43 podałem za R. Sternem... S-Gerat okazał się lekkim 'niewypałem', i w innych książkach spotykałem się z informacjami, że na żadnym U-Boocie poza testami nie był zainstalowany 
Trzeba by jeszcze popatrzeć do Rosslera...

Trzeba by jeszcze popatrzeć do Rosslera...
Ostatnio zmieniony 2005-04-12, 08:55 przez jatzoo, łącznie zmieniany 1 raz.
Zaintrygowało mnie to. Sadziłem, że Niemcy nie mieli w ogóle aktwynych środków skanowania wody. Okazało się,że mieli i chciałbym wiedzieć coś więcej na ten temat ganeralnie. Nie chodzi o okręty, a o urządzeniejatzoo pisze:Możliwe.. myślałem Grom, że interesuje Cię tylko w kwestii podwodnejNiszczyciel Z-6 "Theodor Riedel" został wyposażony w to urządzenie, w sierpniu 1940 roku !
Hallo
S-Anlage: to okreslenie pochodzace od slowa - Sonderfernsteuerungsanlage RGb 1d- i mialo tylko i wylacnie zataic rzeczywiste przeznaczenie tego urzadzenia.
S-Anlage otrzymal rowniez krazownik PRINZ EUGEN; Typ "S Dro 2" z 1940 roku budowane przez AEG;
dzialalo aktywnie 1,5/6,0/15,0km; Magnetofriktionsschwinger z dokladnoscia do +/- 2^
Ch.
S-Anlage: to okreslenie pochodzace od slowa - Sonderfernsteuerungsanlage RGb 1d- i mialo tylko i wylacnie zataic rzeczywiste przeznaczenie tego urzadzenia.
S-Anlage otrzymal rowniez krazownik PRINZ EUGEN; Typ "S Dro 2" z 1940 roku budowane przez AEG;
dzialalo aktywnie 1,5/6,0/15,0km; Magnetofriktionsschwinger z dokladnoscia do +/- 2^
Ch.
Pozwolisz, że się nie zgodzę?? Jeżeli potarfili wyliczyć czas przebiegu impulsu do przeszkody oraz powrotu do odbiornika fal, to mieli wyliczanie dystansu do celu jak na dłoni, bez konieczności wyściubiania peryskopu. Jednak wszyscy zgodnie twierdzą, że te urządzenia były prymitywne "czy raczej nie działały jak należy".Miko pisze:Sonar to bardziej przydatny na okrętach nawodnych