Z-Plan Kriegsmarine

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Cypis

Z-Plan Kriegsmarine

Post autor: Cypis »

Witam
gdzie mogę znaleść rysunki (rzut z góry) okrętów , które miały być wybudowane w ramach zatwierdzonego przez Hitlera planu rozbudowy Kriegsmarine zwanego "Z-Plan" . Szczególnie chodzi mi o okręty liniowe typu H-N , pancerniki typu O-Q , krążowniki typów P1-P12 , M-P , Q-R oraz krążowników z pokładem lotniczym typu A II/IIa , A III , A IV , E IV i E V .
Awatar użytkownika
Maciej
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Rzut jest zawsze z góry...

Pozdrawiam,
Maciej
Max

Post autor: Max »

Rzuty można wykonać z każdej strony (wg zasad rysunku technicznego).
Cypis

"Rysunek techniczny, metoda odwzorowania obiektu technicznego, np. budynku, maszyny, elementu konstrukcyjnego, na płaszczyźnie rysunku. Rysunek techniczny przedstawia przedmiot w dwóch, trzech lub więcej rzutach wzajemnie prostopadłych, tak aby wszystkie jego detale zostały odwzorowane."
Widocznie kolego Macieju nie miałeś w szkole przedmiotu zwanego "Rysunek techniczny" , ale tego uczono nawet na tzw. "Zajęciach technicznych" .
Tak więc jestem pewien , że chodzi mi o rzut z góry .
Cypis
Awatar użytkownika
wolf359

Post autor: wolf359 »

Przechodząc do rzeczy i zostawiając definicje rysunku technicznego ;)

Jest kilka źródeł gdzie można tego szukać.

1. Breyer - Schalchtschiffe und Schlachtkreuzer ...
2. Gakken 41 - Battleships of the world (AIII)
3. Książka Ericha Gronera - German Warships 1815-1945 Volume One. Major Surface Vessels.
4. Marine Arsenal - różne nr-y

Jeśli szukasz linków w sieci, to niestety nie pomogę, bo marynarka "Helmutów" :) nie specjalnie mnie interesuje.
Resistance is futile.
Awatar użytkownika
Maciej
Kontakt:

Cypis pisze:Widocznie kolego Macieju nie miałeś w szkole przedmiotu zwanego "Rysunek techniczny" , ale tego uczono nawet na tzw. "Zajęciach technicznych" .
Cypis
He, he...
Jak już skonczysz tę szkołe i zaliczysz zajęcia techniczne to pogadamy o prawdziwych "rzutach" i rysunkach...
Z "rysunkami" jestem na codzień, jak każdy architekt.

Pozdrawiam,
Maciej
Marek T

Post autor: Marek T »

Cypis

Dziękuję wszystkim , którzy konstruktywnie odpowiadają na zadane przeze mnie pytanie .

Do kolegi Macieja , jak kolega nie potrafi się przyznać do błędu , to niech przynajmniej kolega nie próbuje obrażać innych , a postara się o konstruktywne odpowiedzi . Najgorzej jak ktoś nie ma nic do powiedzenia , a robi wszystko żeby tylko zabrać głos (nie w temacie) . Bo jak kolega tego potrzebuje to możemy się słownie poobrażać jeszcze trochę poprzez e-maila , bo to forum nie do tego służy .

Pozdrawiam Cypis
Awatar użytkownika
Maciej
Kontakt:

:hahaha:

Pozdrawiam,
kolega Maciej
Cypis

Witam

szukałem dość długo i w końcu trafiłem na taką ciekawą stronę o różnych projektach (tylko plany , trochę zdjęć i malowań , brak opisów ) .
Podaję link , może to kogoś interesuje :
http://photo.starnet.ru/Korabli_i_suda. ... ???%20?%20????

Pozdrawiam Cypis
ODPOWIEDZ