Starsze (i nowsze) filmy
-
Das Boot przypomniał mi na zasadzie skojarzenia z z U47 i Scapa Flow przedwojenny film brytyjski w którym "grał" Royal Oak Co do Prochnowa jako Leto Atryda, to mnie z kolei Kyle McLachlan kojarzy się z Paulem Atrydą.
Przejrzałem bazę danych dla kina włoskiego i znalazłem następujący film, chyba jedyny
Disonorata senza colpa (Niewinnie podejrzana) 1958 rzecz dzieje się w czasie II wś o parze niesłusznie oskarżonej o szpiegostwo i w tle jest wizyta w Neapolu w 1940 r. a potem zniszcenie "fregata tedesca"
Przejrzałem bazę danych dla kina włoskiego i znalazłem następujący film, chyba jedyny
Disonorata senza colpa (Niewinnie podejrzana) 1958 rzecz dzieje się w czasie II wś o parze niesłusznie oskarżonej o szpiegostwo i w tle jest wizyta w Neapolu w 1940 r. a potem zniszcenie "fregata tedesca"
-
-
Amerykański film "Below" z 2002 roku, beznadziejnie u nas przetłumaczony jako "Ciśnienie". Film był częściowo kręcony na muzealnym okręcie podwodnym typu Gato, USS "Silversides", który stoi zakotwiczony w Muskegon w stanie Michigan, nad Jeziorem Michigan w Great Lakes Naval Memorial & Museum. Ciekawe jest to, że dla potrzeb kręcenia filmu przeholowano muzealny okręt na środek Jeziora Michigan.
Film jest dość dobry, z tym, że jest to bardziej horror wojenny niż czysty film wojenny. Bardzo dobre są zdjęcia kręcone wewnątrz okrętu podwodnego i muzyka Graeme Revell'a i Tim Simonec'a.
Film jest dość dobry, z tym, że jest to bardziej horror wojenny niż czysty film wojenny. Bardzo dobre są zdjęcia kręcone wewnątrz okrętu podwodnego i muzyka Graeme Revell'a i Tim Simonec'a.
"From the halls of Montezuma to the shores of Tripoli"
-
i w tej komedii jak były ujęcia na zewnątrz grał któryś z amerykańskich muzealnych weteranów podwodnych.
Przypomniałem sobie też serial "Wichry Wojny" a zwłascza jego kontynuację "Wojna i Pamięć" (War and Rememberance) - Robert Mitchum alias "Pug" Henry był oficerem marynarki - przez pewien czaso dowodził USS "Northampton" i "tonął" z nim pod Guadalcanal... Z kolei jego młodszy(?) syn pływał na okręcie podwodnym pod Barrym Bostwickiem - topili jakiegoś japońca, były tam między nimi konflikty- w sumie trochę wojny na Pacyfiku w tym filmie było
Przypomniałem sobie też serial "Wichry Wojny" a zwłascza jego kontynuację "Wojna i Pamięć" (War and Rememberance) - Robert Mitchum alias "Pug" Henry był oficerem marynarki - przez pewien czaso dowodził USS "Northampton" i "tonął" z nim pod Guadalcanal... Z kolei jego młodszy(?) syn pływał na okręcie podwodnym pod Barrym Bostwickiem - topili jakiegoś japońca, były tam między nimi konflikty- w sumie trochę wojny na Pacyfiku w tym filmie było
- Darth Stalin
Gdzie to można znaleźć/kupić/ściągnąć/obejrzeć ??Okonek pisze:To ja dodam jeden z nowszych - rosyjski " 72 Metra " . Glowny bochater to okret projektu 877 ale najciekawsze ujecia sa z cwiczen floty nawodnej - Kirov wali z czego sie da
Tora!... to klasa sama w sobie; chyba nawet bez wątku miłosnego
Za to totalna porażka - "Pearl Harbor" i ten rządek Spruance'ów topionych przez Vale i Kate... tyle kasy wpakowali w efekty a nie chciało im się zrobić modeli Fletcherów

DARTH STALIN - Lord Generalissimus Związku Socjalistycznych Republik Sithów
Owszem - to był Towarzysz Stalin... i na niego nie znaleźli rozwiązania...
Owszem - to był Towarzysz Stalin... i na niego nie znaleźli rozwiązania...
Polecam "Szyfry wojny" film o szyfrantach Nawaho na Guadalcanal , wyjątkowa dbałość o szczegóły uzbrojenia, żadnych tam maskowanych kałachów, orginalna broń epoki, nawet moździeż kolanowy
chyba tak się nazywa, jest użyty. Niedziela godzina 22:25 niestety dla posiadaczy HBO2

Ostatnio zmieniony 2005-02-24, 21:05 przez janik41, łącznie zmieniany 2 razy.
Wersja jednopłytowa, 693 MBGdzie to można znaleźć/kupić/ściągnąć/obejrzeć ??To ja dodam jeden z nowszych - rosyjski " 72 Metra " . Glowny bochater to okret projektu 877 ale najciekawsze ujecia sa z cwiczen floty nawodnej - Kirov wali z czego sie da
ed2k://|file|72.Metra.(DivX.Rus.Screener).2004.avi|727099142|3D84025360A702F1042E4B8442BA9F00|/
wersja dwupłytowa, 707 i 694 MB
ed2k://|file|72.metra.1.of.2.avi|742012928|77BC92B741EFCC85CB2D340D82A96FA9|/
ed2k://|file|72.metra.2.of.2.avi|728238080|A1E07F7D25141015EA772CA4027B1CCA|/
-
Tora!... to klasa sama w sobie; chyba nawet bez wątku miłosnego
, a te pływające makietki pancerników i oryginalne niszczyciele (w zasadzie; chyba Gearing FRAM II, ale zawsze)
No fakt, że makietki były wzorowane, ale strasznie kołysały się jak to modele, a Texany czy Valianty robiące za Kate'y mogą trochę wkurzyć fanów lotnictwa.....
Był też klasyczny film PT109 o Kenneedym
z pogranicza był też film Piloci z Tuskagee o czarnych pilotach - w czasie jednej akcji na Mustangach rozwalają ..niemiecki niszczyciel-tu była wstawiona znana scena statku rozpadającego się pod bombami
No fakt, że makietki były wzorowane, ale strasznie kołysały się jak to modele, a Texany czy Valianty robiące za Kate'y mogą trochę wkurzyć fanów lotnictwa.....
Był też klasyczny film PT109 o Kenneedym
z pogranicza był też film Piloci z Tuskagee o czarnych pilotach - w czasie jednej akcji na Mustangach rozwalają ..niemiecki niszczyciel-tu była wstawiona znana scena statku rozpadającego się pod bombami