Miejsca w sieci które warto odwiedzić (moim subiektywnym zdaniem)

czyli hobby, kultura, sztuka, wścieklizna i w ogóle offtopic...

Moderator: nicpon

Napoleon

Post autor: Napoleon »

Dobra, nie chcę przekształcić tego tematu w następną polityczną przepychankę.
To nie jest przepychanka. Ja Ciebie nie krytykuję, nie spieram się. Po prostu stwierdziłem, że mnie to zjawisko (duży procent osób odmawiających udziału w sondażach) nie dziwi i wyjasniam dlaczego. Siedzę w polityce (małej, ale jednak), w życiu widziałem sporo, i może dlatego nie jest to dla mnie zaskoczeniem.
Awatar użytkownika
Gregski

Post autor: Gregski »

Dobrze.

Odsłuchałem epizod Didaskalii

Niesamowicie ciekawy
Ocena tego co się stało i po 2022 i ewentualne prognozy na przyszłość.
Bardzo zachęcam do odsłuchania.
Wśród ludzi człowiek dziczeje.
Waldemar Łysiak
Awatar użytkownika
Gregski

Mały fragmencik z historii pani Olgi Malinkiewicz.

Waldemar Łysiak
Awatar użytkownika
Gregski

A ostatnio stałem się fanem tego kanału.

Waldemar Łysiak
Awatar użytkownika
Gregski

Poleca komentarz prof. Dudka.
Jak zwykle celny.
Waldemar Łysiak
Napoleon

Jak zwykle celny
:?: Jak zwykle - zgoda. ale aby od razu celny...? Dudek myli się raz po raz, W tym wywiadzie także. Przy czym on mylić się może, bo żadnej odpowiedzialności nie ponosi.
Facet mówi, że mamy służbę zdrowia na kredyt. Ma sporo racji ale nie do końca. Bo rzecz jest też w systemie finansowania, który jest chory. Ale który można zmienić tylko ustawą, a ustawę musi podpisać prezydent... Więc niech nie gada, że wszyscy ponoszą taką samą winę.
Mówi, by nie głosować ani na PiS ani na PO. OK. To na kogo? Na PiS bo rządziło i to rządziło źle. Na PO bo? Dług rośnie, nie ma istotnych zmian itd.? No to także na koalicjantów PO/KO - czy tak? Zostaje Konfederacja, Razem i Korona. O Razem to chyba raczej nie myśli. Konfederacja jest blisko Nawrockiego, którego ocenia źle. No to zostaje Korona. Czy Dudek zachęca do głosowania na Brauna? Gadać w TV można się ile chce i co się chce, nawet największe bzdury, bo żadnej odpowiedzialności się nie ponosi.
Że rządzący nie mówią ludziom prawdy np. o stanie budżetu? OK. Mnie to też mierzi. Ale jeśli powiedzą, to część wyborców się obrazi (bo tak ludzie reagują, coś na ten temat mogę powiedzieć) a inna część da posłuch opozycji, że jak oni będą rządzić, to pieniędzy będzie na wszystko pod dostatkiem. A rządzący chcą zlikwidować 800+, dodatkowe emerytury i diabli wiedzą co tam jeszcze. I w ten sposób wynik wyborów w 2027 zostanie rozstrzygnięty. A problem jest zasadniczy, bo rządy PiS lub Konfederacji plus Brauna mogą skończyć się dla nas tragicznie, np. opuszczeniem UE. O zmianie ustroju na niedemokratyczny nie wspominam nawet, bo tu jestem o tyle spokojny, że koalicja PiS+Konfederacja (nie mówiąc o Braunie) ustroju raczej nie będzie w stanie zmienić. Nie wiem zresztą jak ona długo by się utrzymała, bo jeśli każdy chce mieć władzę dla siebie, to z drugim dzielić się za bardzo chcieć nie będzie, więc konflikty będą gotowe. Ale zniszczyć mogą dużo.
No i aby powiedzieć Polakom prawdę, to wśród rządzących musi być co do tego jedność. A na pewno nie ma.

Więc to co Dudek sobie gada, to :aniol: Odnosi się do autentycznych problemów ale kompletnie nie przejmuje się tym co by z jego propozycji wynikło. Bo przejmować się nie musi. W polityce mieć rację to jedno, a rządzić to drugie. Nie dlatego, że politycy są tacy źli, tylko dlatego, że ludzie są tacy jacy są. I tego się nie przeskoczy.
Awatar użytkownika
Gregski

Nie wiem co słuchałeś ale chyba co innego niż ja bo za cholerę nie słyszałem tez zawartych w twoim poście.
Waldemar Łysiak
Awatar użytkownika
Gregski

Moim zdaniem ciekawe.

Waldemar Łysiak
Napoleon

Nie wiem co słuchałeś...
Może nie wszystko, ale wydaje mi się, że główne wątki tak. Zresztą, wystarczy spojrzeć na tytuł. Nie PiS, nie PO (rozumiem, koalicjanci też), Nawrocki też zły (to wiemy od dawna), to to tak w sumie tylko Braun zostaje... No, ewentualnie Konfederacja ale też z lekkim obrzydzeniem :-) Czegoś nie ogarnąłem?
Z resztą tak samo. Dudek po prostu marudzi. Moim zdaniem dlatego, że podświadomie zaczyna sobie zdawać sprawę z tego, że jego "idealny świat" jest nierealny i nieosiągalny.

A filmik bardzo fajny, ale nie tylko o okrętach niemieckich.
ODPOWIEDZ