Bitwa wzorcowa.
Powinni o niej uczyć w każdej szkole morskiej, jako idealnie przeprowadzona akcja z wykorzystaniem niszczycieli.
Działania 4 Flotylli Niszczycieli pod dowództwem Grahama Stokes'a wręcz książkowe, a sukces tym większy że zakończył się zatopieniem okrętów które zaprojektowane zostały właśnie do zwalczania niszczycieli.
Tymczasem w opracowaniach nie można znaleźć (przynajmniej na nie potrafię) żadnego opisu dłuższego niż jedna strona. Nawet kupiłem specjalnie z tego powodu "pięcioksiąg śródziemnomorski" Macieja Franza i... to samo.
Naprawdę nie wiem, dlaczego niektóre starcia są bardzo popularne (jak np. również nocny atak pod Tassafaronga), a inne, jak tytułowy potraktowane po macoszemu.
Dla takich jak ja, głodnych wiedzy, dołączam mapkę sytuacyjną starcia, którą udało mi się znaleźć w sieci.
PS.
Ciekawe, czy przeciwko dowódcy Isaaca Sweersa (kapitein-luitenant ter zee (Cdr.) Jacques Houtsmuller - oddał dowodzenie okrętem 30.12.1941) toczyło się postępowanie w sprawie nie wystrzelenia torped, jak to się zdarzyło w naszej Wielkiej Małej z komandorem Pławskim?
Pozdr
Bitwa koło przylądka Bon 13.12.1941
Bitwa koło przylądka Bon 13.12.1941
- Załączniki
-
- battle-of-cape-bon-12-13-december-1941-world-war-2-tunisia-1960-old-map-T2JR5N.jpg (134.41 KiB) Przejrzano 134 razy