Zwrot przez prawą burtę.

czyli hobby, kultura, sztuka, wścieklizna i w ogóle offtopic...

Moderator: nicpon

Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: pothkan »

Napoleon pisze: Będące efektem globalizacji i rewolucji informatycznej (w mojej opinii).
Przyczyny są bardziej złożone, i wynikają z wad demokracji tzw. liberalnej - w której jedna doktryna stała się dogmatem, a siły politycznego mainstreamu różnią się odcieniami (np. w Europie typowa scena polityczna to konserwatywni liberałowie /EPP/, socjalni liberałowie alias socjaldemokraci /PES/ i centrowi liberałowie /ALDE-Renew). Do tego elitaryzm i besserwisserstwo w kwestiach wszelkich transformacji, czy kult rzekomej merytokracji.

Globalizacja jest elementem tego problemu, zaś rewolucja informatyczna sama przyczyną nie jest - ale niesamowicie wzmacnia i przyśpiesza trendy - więc, owszem, jest kluczowym czynnikiem.

A tak ogólnie w temacie populizmu polecam świeży numer "Nowego Obywatela" z tym właśnie tematem wiodącym, jest tam trochę dobrych tekstów, m.in. Molla czy wywiad z prof. Jacyno.
Awatar użytkownika
Gregski

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Gregski »

pothkan pisze: Świeży wpis Szczepana Twardocha, warty lektury:
Oj tak.
Zdecydowanie wart lektury.
Dawno nie czytałem tak dobrej diagnozy. Warta więcej niż wypociny ty wszystkich "łekspertów" którzy teraz zaśmiecają internet swoimi produktami "analizopodobnymi" z których nic nie wynika.

A co do głupot na temat wpływu globalizacji na ruch ciał niebieskich mogę tylko odpowiedzieć fragmentem z "Astrologa" Jacka Kaczmarskiego.
"Idę więc do nich i mówię że czas
Jest zawsze przejściowy a chaos jest w was"

PS
Dzięki za ten cytat z Twardocha.
Wśród ludzi człowiek dziczeje.
Waldemar Łysiak
Napoleon

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Napoleon »

Przyczyny są bardziej złożone...
Oczywiście, upraszczam.
i wynikają z wad demokracji tzw. liberalnej
1) Nie ma na tym świecie bytu idealnego - dotyczy to także systemów politycznych.
2) To co się dzieje zależy od ludzi - od ich wyobrażeń, oczekiwań itd. Błędy popełnia nie system tylko ludzie. System co najwyżej może ludziom pomóc korygować popełniane przez nich błędy - dawać im szansę.
3) Obecnie trudno mówić o innej demokracji niż liberalna. Historycznie, można. Ale obecnie już nie.
rewolucja informatyczna sama przyczyną nie jest - ale niesamowicie wzmacnia i przyśpiesza trendy
Zgoda. To miałem na myśli.
A co do głupot na temat wpływu globalizacji...
Gregski... Historia jest nauczycielką życia - postudiuj ją sobie trochę. Przykłady:
1) Odkrycia geograficzne zmieniły świat i pozwoliły Europie zająć czołową pozycję. A to one na dobrą sprawę zapoczątkowały globalizację.
2) Rozwój kolei żelaznych dał początek (tak przynajmniej uważa większość historyków i ekonomistów, ja też) wielkiemu kryzysowi z 1873 roku, który położył kres integracji gospodarczej Europy i zapoczątkował na dużą skalę kolejną fazę kolonializmu. A ten rozwój kolei miał skutek podobny do globalizacji ale ograniczony do wymiaru europejskiego.

Takie rzeczy jak polepszenie, udrożnienie, zwiększenie możliwości komunikacyjnych, przewozu towarów itd. ma kolosalny wpływ na nasze życie. I na poglądy.
Idę więc do nich i mówię że czas Jest zawsze przejściowy a chaos jest w was
To nie przeczy tezie, którą stawiam. Wręcz ją wspiera. Bo zanim ustali się nowy porządek, jest chaos. Stworzony przez ludzi, którzy w nowej rzeczywistości szukają nowego porządku - najczęściej po omacku, chaotycznie, popełniając wiele błędów. Po jakimś czasie się wszystko unormuje a potem, gdy znów coś się zmieni, znów przyjdą zmiany a za nimi chaos. Który będzie wynikał z natury ludzkiej. Bo ludzie rzadko się uczą i działają racjonalnie.

Historia rozwija się według określonych ogólnych prawideł. Z grubsza można przewidzieć co się stanie w skali, nazwijmy to "strategicznej" (aczkolwiek nigdy kiedy, tudzież jak długo będą trwać zmiany i ile będą kosztować).
Awatar użytkownika
Bartłomiej Batkowski
Kontakt:

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Bartłomiej Batkowski »

Napoleon pisze: Przyznam się, że mam obawy, bo nie wiem kto to kupi.
Ty nie miej obaw. Ty pisz. A my będziemy kupować :lol:
Gdy w twe drzwi zapuka wróg,
Weź siekierę, piłę, strug.
Oddaj wszystko to wrogowi,
Niechaj sam se trumnę zrobi!

Bo mu się odechce na nas napadania
Od samego po nas sprzątania..
Piotr S.

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Piotr S. »

Kochany nasz mistrzu Platformiany pośle Przemysławie Witku własnie strzeliłeś gola Trzaskowskiemu na całej
długości od Rostoku do Władywostoku będziemy to pamiętać po wsze czasy :o to co powiedziałeś
u redaktor Gozdyry w Polsacie , która odczytała jeden z 8 punktów Mentzena dotyczący podatków
i zapytała posła czy nie wprowadzicie już nowych podatków ? Odpowiedz mistrza z Platformy
zabrzmiała - cóż szkodzi obiecać :x i dalej przecież to tylko taki żarcik :brawo:
Napoleon

Zwrot przez prawą burtę.

Wspomniałem o tym Piotrze S. w innym temacie. Gość sobie zażartował i choć nie jest nawet w otoczeniu Trzaskowskiego wszyscy o tym piszą i robi się "afera". Nawrocki kłamał, oszukiwał, ma niejasne powiązanie z kibolami i światem przestępczym itd. (dużo by tu pisać). Ba, ewidentnie jego poglądy odpowiadają Putinowi - prezentuje, przynajmniej w dużej części, punkt widzenia Putina. Ale jak rozumiem, to Ci nie przeszkadza? I to co palnął Witek, równoważy wszystkie te przywary (delikatnie mówiąc) Nawrockiego? Gratuluję dobrego samopoczucia i kręgosłupa moralnego :?

Cały czas powtarzam, że politycy robią to co chcą ich wyborcy lub co akceptują. Oraz na co im pozwalają. Dlatego Trzaskowski zaczyna mieć problemy. Nawrocki ich nie ma, bo on może zrobić każde świństwo lub zaliczyć każdą wpadkę i jego wyborcy nawet tego nie zauważą.
Ty nie miej obaw. Ty pisz. A my będziemy kupować
Ba! Taka książka musi się sprzedać. Nie mam pojęcia po ilu egzemplarzach się zwraca, ale tak na oko z tysiąc powinno zejść. Napoleon V wydaje bodajże partię chyba 600 sztuk i potem robi dodruki. Te 600 sztuk to chyba minimum by się zwróciło (może z jakimś niewielkim zyskiem). Ale nie wiem czy to dotyczy wszystkich tytułów. Więc gdy w grę wchodzą ogromne tomiska, to jednak się trochę martwię... :? Bo oprócz pieniędzy potrzeba tu jeszcze miejsca na półce.

A wracając do Mentzena, to ja jemu bym zadał pytanie - skąd chce brać kasę na wydatki państwa, przy tak dużym deficycie? A może on uważa, że zadłużać się można w nieskończoność?
Awatar użytkownika
karol

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: karol »

Drukarnie wyłączyli, czy co? ;)
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Awatar użytkownika
Gregski

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Gregski »

Napoleon pisze: Bo oprócz pieniędzy potrzeba tu jeszcze miejsca na półce.
I to jest problem. Parę lat temu obstalowałem u stolarza regały na wymiar.
Pomogło, ale znów zbliża się koniec.
Sytuację poprawia fakt, że synek się wyprowadził i jeden pokój się zwolnił.
Napoleon pisze: A wracając do Mentzena, to ja jemu bym zadał pytanie - skąd chce brać kasę na wydatki państwa, przy tak dużym deficycie?
Cholera wie, może jak w końcu zlikwiduje się się "TVP w likwidacji" (oraz Radio) to te dotacje przestaną być potrzebne i da się je przerzucić na coś innego?
Wśród ludzi człowiek dziczeje.
Waldemar Łysiak
Napoleon

Zwrot przez prawą burtę.

i da się je przerzucić na coś innego?
Te 2-3 mld to tyle co nic. Pieniądze są gdzie indziej - 800+ to jakieś 60-65 mld, 13. i 14. emerytura to jakieś 20-25 mld. Itd. To już mamy 80-90 mld. Czyli połowę wydatków na obronność. Doliczając inne, spokojnie uzbierałoby się ze 100 mld. (realnie mniej, bo ludzie mniej by kupowali i byłyby nieco mniejsze dochody z VAT). Tylko ten kto to zrobi zniknie w kolejnych wyborach ze sceny politycznej.
Tak nawiasem, o owej nielegalnej reklamie rzekomo promującej Trzaskowskiego
https://www.onet.pl/informacje/onetwiad ... p,79cfc278
Co ciekawe, to nie muszą być pieniądze rosyjskie, mogą być... amerykańskie. Przyznam, że to mi do głowy nie wpadłoby - Amerykanie mogliby chcieć zaszkodzić Trzaskowskiemu, podważyć proces wyborczy?! Rosjanie, rozumiem. Ale Amerykanie?! Strach się bać...
Awatar użytkownika
karol

Zwrot przez prawą burtę.

Jakieś nieporozumienie. Rafau jest optymalnym wyborem. Jak nie da się, to będzie anulowanie!
Napoleon

Zwrot przez prawą burtę.

Jak nie da się, to będzie anulowanie!
Chciałoby się :-)
Ale, jeśli wygra, to masz jak w banku prezesa grzmiącego, że wybory zostały sfałszowane! Założymy się? :wink:
Awatar użytkownika
karol

Zwrot przez prawą burtę.

No wiesz, bo czarne nie jest czarne, a białe jest czarne! ;)
Piotr S.

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Piotr S. »

Najlepsi w mieście
Napoleon

Zwrot przez prawą burtę.

Piotrze S., to już tak nie działa. :-) Żyjesz w trochę innej "epoce"... :wink:
Odrębną sprawą jest to, że gdy zadaję pytanie prosząc o wyjaśnienie adwersarzy dlaczego mają takie poglądy a nie inne, to nigdy nie otrzymuję odpowiedzi! Ciekawa sprawa, Wstydzą się swoich poglądów?
Awatar użytkownika
karol

Zwrot przez prawą burtę.

Zdumiewające! Jak może człowiek znikąd wygrać wybory z kimś sprawdzonym w działaniu? Chyba wyłączę internet i telewizję, bo już normalnie głupoty piszą o bokserze! ;) Naprawdę zakonnica w ciąży rozjechana na psach przez podwójną ciągłą jemu nie zaszkodziłaby? :o Co za dziwny kraj!??? Ale te dziwactwa było już widać przy Stanie Tymińskim! Fascynacja nicością.
Napoleon

Zwrot przez prawą burtę.

Jak może człowiek znikąd wygrać wybory...
To wcale nie jest zdumiewające. Przecież stało się to już w 2015 roku.
1. Wyjaśniałem, że PiS chce zmienić ustrój. A w takiej sytuacji tworzenie głębokich podziałów w społeczeństwie jest wskazane. Przy odpowiednio głębokich podziałach i buzujących emocjach głosowanie na kogoś z innej "bańki" jest w zasadzie niemożliwe.
2. Wyborcy głosują na takich jak oni. Kandydat musi być w jakiś sposób do nich podobny co czyni go akceptowalnym. Jeśli jest "za dobry", jeśli odróżnia się pozytywnie od wyborców, to szybciej mu zaszkodzi niż pomoże.

Kampania ma znaczenie, ale największe znaczenie podczas wyborów ma coś co bym nazwał trendem (lub jak kto woli "modą"). W tej chwili moda jest na prawicę, i to taką bardziej przaśną. To co zazwyczaj odbierane było jako chamstwo, brak wychowania, coś nieodpowiedniego, jest obecnie cnotą (tak jest traktowane). Jeden numer Nawrockiego zatopiłby Trzaskowskiego, Hołownię czy kogokolwiek - ale jego nie zatopi. Wprost przeciwnie. Jego wyborcy powiedzą "nasz chłop". Tak to działa.

Dużo daje do myślenia spotkanie Mentzena z Trzaskowskim i Sikorskim. W swoich szeregach wzbudził negatywne odczucia (mówię o tym twardym elektoracie Konfederacji). Co mnie nie dziwi, bo Konfederacja też jest ugrupowaniem antydemokratycznym. Więc w sumie wyznaje te same zasady co PiS. Mentzen mnie zaskoczył. Być może gra na osłabienie PiS (co byłoby z punktu Konfederacji logiczne i korzystne) a być może po prostu myśli inaczej niż reszta i jest gotów funkcjonować w ramach systemu demokratycznego? Trudno mi w to uwierzyć, ale wykluczyć nie mogę. Z tym, że Mentzen jest jeden, więc i tak wiele po tym sobie obiecywać nie należy. A reakcja większości Konfederatów jest jednoznaczna.
ODPOWIEDZ