Koreańskie zakupy.

czyli hobby, kultura, sztuka, wścieklizna i w ogóle offtopic...

Moderator: nicpon

Napoleon

Koreańskie zakupy.

Post autor: Napoleon »

Zresztą ład i skład w tym jest, nie do końca zrozumiałe jest jedynie tempo....
:-) No właśnie, ten brak ładu i składu w dużym stopniu wynika z tempa. Jest takie powiedzenie: "co nagle to po diable".
Nie musimy się tak śpieszyć.
Doskonale to współgra z ostatnimi Chińskimi deklaracjami a właściwie wewnętrznymi ustaleniami że chcą zająć Tajwan do 2027.
Xi oficjalnie określił jedynie, że oczekuje, by armia była zdolna zająć Tajwan do 2027 roku. A to jest różnica. Bo zająć Tajwan to Chiny chcą cały czas, od 1949 roku. Tu się nic nie zmienia.
Natomiast przebieg wojny ukraińskiej raczej powinien zniechęcić Chiny do tego typu działań. Oczywiście autokrata taki jak Xi jest nieprzewidywalny, więc Tajwan jest w dużym niebezpieczeństwie, ale wojna w Ukrainie raczej to niebezpieczeństwo zmniejsza.
Kadyrow nie ma żadnej możliwości wybić się na niepodległość ani nawet prowadzić antyrosyjskiej polityki - co najwyżej może mniej entuzjastycznie wspomagać wojenne harce żołnierzami. Czeczenia jest mała i wewnątrz Rosji.
Kadyrowowi przede wszystkim nie opłaca się uniezależniać od Rosji. I tak u siebie robi co chce a Rosjanie mu płacą. Ale to się może zmienić. Jeśli Rosja znajdzie się w trudniejszej sytuacji gospodarczej, jeśli dojdzie w niej do zaburzeń wewnętrznych itp., to Kadyrow (albo Czeczeni) może znaleźć nowego patrona i zdecydować się na niezależność. Tak samo gdy na Kremlu zmieni się władza, którą na Czeczenię będzie miała inne spojrzenie niż Putin. W tej chwili jest to praktycznie nieprawdopodobne, ale w przyszłości.... Zależy jak się będzie rozwijała sytuacja. Teoretycznie Rosja może się rozpaść. Znów - scenariusz obecnie mało prawdopodobny, ale i z czymś takim trzeba się liczyć.
Więc to wcale nie jest aż tak nieprawdopodobne.
Awatar użytkownika
Grzechu

Koreańskie zakupy.

Post autor: Grzechu »

marek8 pisze: Oj niestety (...) ble ble ble (...)
Widzę, że kwestię kto będzie karmił tych biednych Ukraińców uznałeś za rozwiązaną. Jak się okazało niepotrzebnie popuszczałeś w majty z obawy, troski i przejęcia.
A teraz, w zamian, postanowiłeś popuszczać z obawy i troski o Europę?
Republika marzeń...
Awatar użytkownika
Marmik

Koreańskie zakupy.

Post autor: Marmik »

Napoleon pisze: 2022-09-16, 14:51
Przyczyny tego stanu wyraźnie podawałem.
Przyczyny są takie, że nie umiesz sensownie na moje pytania odpowiedzieć zaprzeczając sam sobie. Proste.
A skoro się obraziłeś, to dyskutując ze mną tracisz okazję by milczeć. Też proste.
Widzisz, niektórzy mają przyjemność w dyskusji z kłamcą, a inni nie. Wyznacza się pewną granicę poza którą ktoś jest już tylko egzotycznym bajarzem, a nie partnerem w dyskusji. Ta granica została przekroczona w sierpniu zeszłego roku.

A co do milczenia to akurat dobre jest. Przydałoby Ci się w sytuacji gdy guzik wiesz, czyli zadziwiająco często, zwłaszcza w kwestiach związanych z obronnością.
Napoleon pisze: 2022-09-16, 14:51Przy czym trudno przejmować się tym, że obraził się na mnie ktoś, kto mniema się być moderatorem a jednocześnie stara się hejtować innych.
Bla bla bla. Powtarzasz to już tak długo, że to wygląda na persewerację, ale oczywiście musiałby się wypowiedzieć jakiś fachowiec.

A co do reszty to mam nadzieję, że lekcja polskiego przyniosła owoce. Nigdy nie jest za późno by nauczyć się posługiwać ojczystym językiem. Gdybyś czytał ze zrozumieniem równie szybko jak klepiesz trzy po trzy to można byłoby uniknąć wielu wpisów. Uniknąć się nie daje, więc chyba to bardzo lubisz.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Napoleon

Koreańskie zakupy.

Powtarzasz to już tak długo, że to wygląda na persewerację, ale oczywiście musiałby się wypowiedzieć jakiś fachowiec.
Pewne zaburzenia, jeśli już, można by szybciej zauważyć u ciebie lub paru innych forumowiczach.
Dla mnie jesteś osobą, które nie rozumie zasad, nie ma pojęcia o tym co jest dobre a co złe, nie potrafi zachowywać się stosownie do okoliczności i potrzeb. Mogę z tobą dyskutować w konkretnych kwestiach, będą zawsze reagował, jeśli będziesz pisał głupoty, ale w mej opinii nie jesteś osobą poważną. Bo nie rozumiesz co wypada a czego nie wypada czynić. Jedyne co masz na względzie, to swoje rozdęte nadmiernie ego. I potem wychodzi to co wychodzi...
Ale ten wątek nie mam zamiaru już kontynuować.
Awatar użytkownika
Marmik

Koreańskie zakupy.

Post autor: Marmik »

Reagujesz gdy coś Ci się w Twoich projekcjach rzeczywiści nie zgadza :P bez nanosekundy zastanowienia czy z nimi jest coś nie tak.
W podjętym temacie napisałem tu (nawet nie bezpośrednio do Ciebie) konkretne rzeczy, na które Twoją jedyną, całkowicie zbędną reakcją było pierdollo. Klepiesz i klepiesz by podgrzewać atmosferę, ale jest też opcja napawająca nadzieją, że dzięki temu się uczysz, by potem zabłysnąć na partyjnych zjazdach. Tak czy owak masz szansę wyjść z roli ignoranta i stać się zwykłym laikiem.
Napoleon pisze: 2022-09-18, 20:29Bo nie rozumiesz co wypada a czego nie wypada czynić.
Przynajmniej wiem, że nie wypada kłamać :-D . Gdyby to była domena ludzi niepoważnych to aż strach byłoby się stać poważnym.
Napoleon pisze: 2022-09-18, 20:29będą zawsze reagował, jeśli będziesz pisał głupoty,
Nawet nie piszę byś wskazał napisaną tu przeze nie głupotę, bo znowu byłby zalew pustosłowia i jakieś Twoje imaginacje...
ale może innym przydałoby się byś zacytował jaką moją (podkreślam MOJĄ, byś znów mnie nie pomylił z kimś innym) głupotę musiałeś tu opatrzyć swoją chwalebną reakcją. Wal śmiało.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
AdrianM

Koreańskie zakupy.

Post autor: AdrianM »

Przecież to dziecko nie jest w stanie odpowiedzieć na prosto zadane jedno pytanie. Wszelką próba dyskusji to strata czasu. Dziś jedną ścianę domu pomałowałem w zamian czytania napoleonowych głupot.

‐------‐---------------------

A co do 5 dywizji to dobra wiadomość. Sporo pracy i czasu będzie potrzeba, ale to najważniejszy kierunek operacyjny. Bardzo dobra wiadomość. Bałem się, że to będzie kombinowanie z jakimś wymysłem na bazie 6 i 25. Brygady, ale wygląda, że faktycznie ktoś postanowił wypełnić tą lukę.
Napoleon

Koreańskie zakupy.

Tak gwoli ciekawości. Zaczyna się. Tak to jest, jak komuś marzenia mijają się z rzeczywistością. Ciekawe ilu jeszcze Błaszczak zdymisjonuje ludzi i jakiego bałaganu dodatkowo narobi.
https://www.onet.pl/informacje/onetwiad ... 4,79cfc278
AdrianM

Koreańskie zakupy.

Tak zaraz wkleję expertyzen TVP
AdrianM

Koreańskie zakupy.

I inna ciekawostka. Jasno i wyraźnie! I bez paniki!

https://wyborcza.pl/7,75398,28960011,op ... czaka.html
Część opozycji zapowiada zerwanie lub ograniczenie zawieranych przez ministra Mariusza Błaszczaka kontraktów zbrojeniowych. Uważają, że rozdęte zakupy to mina, którą PiS chce rozsadzić budżet przyszłego rządu
Kształtuje się część programu dotyczący obronności totalsów.

Tymczasem wg. żródeł kacapskich:
Pewnego dnia Ukraińcy i Rosjanie będą razem szturmować Warszawę lub Berlin
Równie jasno. Chcą powtórzyć historię z mobilizacją mięsa armatniego na ziemiach okupowanych i szczuciem ich przeciwko kolejnym krajom
Piotr S.

Koreańskie zakupy.

Post autor: Piotr S. »

Opozycja: "Himarsy doprowadzą do nieszczęścia". Zerwie zakupy broni! | Kulisy manipulacji odc. 413

POlszewicka kacapia grozi zerwaniem kontraktów zbrojeniowych cytuje wypowiedzi min: Zemke "Himarsy doprowadzą do nieszczęścia :o po co nam tyle armato haubic po co nam tyle śmigłowców Apache więcej niż UK , Generał broni Mirosław Różański niektóre z umów mówię z całą odpowiedzialnością będzie trzeba zerwać :o , Siemoniak nie tylko sprzęt wojskowy bezpieczeństwo Polsce daje to może być pułapka :o .
Tak POjebanej opozycji i tych co ich wybierają nie ma nigdzie na świecie szkoda słów aby to opisać .
Napoleon

Koreańskie zakupy.

Te masy uzbrojenia i tak nie zostałyby nigdy kupione. Nawet, gdyby jakimś cudem PiS zachowało władzę. Bo z pustego i Salomon nie naleje. I tylko naiwny głupiec jest w stanie się nimi ekscytować. Natomiast zgodzę się, że problemów będzie z tym co niemiara.
Weźmy HIMARSy. Umowa z 2019 roku zakładała, że dywizjon (powiedzmy 20 wyrzutni) będzie kosztował 414 mln $, licząc po 5 PLN za dolara obecnie to ponad 2 mld. PLN. Zestaw amunicji to takiego dywizjonu to 30x6 pocisków GMLRS i 300 sztuk ciężkich o zasięgu 300 km. Przy intensywnych działaniach może to wystarczyć na tydzień, jak dobrze pójdzie. Te planowane 500 wyrzutni to w tym układzie koszt ponad 50 mld. PLN!!! A ile do tego należałoby jeszcze dokupić amunicji? Przecież to czysta paranoja. I tak z każdą rzeczą. Nie stać nas na takie zakupy a już zupełnie nie stać później (gdybyśmy to jednak jakimś cudem kupili) na utrzymanie.
Ktoś się nad takimi "drobiazgami" zastanawiał?
AdrianM

Koreańskie zakupy.

Z czym masz znowu dziecko problem? Jedna salwa dla 500 wyrzutni kosztuje 2.5mld zł, jak i każda kolejna. 3 salwy to 7.5mld zł, a 6 salw to 15 mld i łącznie 27,000 precyzyjnych rskiet. Rozkładając na 15 lat to 1mld na rok.
Piotr S.

Koreańskie zakupy.

AdrianM pisze: Z czym masz znowu dziecko problem? Jedna salwa dla 500 wyrzutni kosztuje 2.5mld zł, jak i każda kolejna. 3 salwy to 7.5mld zł, a 6 salw to 15 mld i łącznie 27,000 precyzyjnych rskiet. Rozkładając na 15 lat to 1mld na rok.
Te sieroty POst PRL-owskie martwią się tym bo gdy przejmą władzę to nie będzie pieniędzy sam jeden PKN Orlen w roku 2022 miał dochody takie jak cały budżet sierot w 2015 roku . PO-myśleć tylko jedna firma to jest różnica wręcz przepaść a stary komuch Zemke martwi się ,że budżet MON w 2023 sięgnie po wyżej 4 % i dla porównania podał ,ze ostatni taki był w 1953 roku .
Platforma powinna zostać jak najszybciej zdelegalizowana razem z odpadami , z którymi tworzą V kolumnę to nie jest opozycja to płatna banda opłacana przez agentury , która utrzymuje się dzięki tylko temu ,ze ma użytecznych durni wyborców .
Takiej opozycji V kolumny nikt nie ma na świecie nawet na Łotwie gdzie jest duża mniejszość rosyjska to wszyscy zagłosowali za budową ogrodzenia na granicy a hołota w polskim parlamencie była przeciw, przecież to są jawne antypolskie działania których dokonali i te które planują min: zlikwidować programy zbrojeniowe , oni powinni być zdelegalizowani i to jeszcze przed wyborami w 2023 roku i powinno to być zrobione bez żadnych sentymentów.
Napoleon

Koreańskie zakupy.

Adrianie M., liczysz te miliardy jak cukierki. Ty chyba naprawdę jesteś uczniem niższych klas szkoły średniej i jeszcze nie masz pojęcia o wartości pieniądza. Generalnie o mało czym masz pojęcie.
Nawet, jeżeli PiS utrzyma władzę, będzie musiał te zamówienia korygować i kupować 2-3 razy mniej wszystkiego (może poza samolotami). Ty i tobie podobni dają sobie rozbić wodę w mózgu pustymi i nierealnymi obietnicami. Dla mnie czymś absolutnie obezwładniającym jest skala twojej naiwności i łatwowierności.

Piotrze S. (i inni jemu podobni). Zróbmy mały eksperyment. Powiedzcie mi, ile według Was jest obecnie warte 500+ według cen z 2016 roku? Jeśli powiem, że 350-360PLN - zgodzicie się?
Odpowiedzcie, to pobawimy się dalej :wink:
AdrianM

Koreańskie zakupy.

Widzę, że dziecko już zrozumiało, że to nie takie wielkie pieniądze.

Zapytanie o Himarsy poszło jeszcze przed sprawdzeniem tego systemu na Ukrainie. Nie wiemy o co pytano. Jeśli będą jakieś zmiany to będą wynikały co najwyżej z oceny efektywności i przeżywalności tego systemu walki na Ukrainie. Tudzież z zakresu transferu technologii, stąd i zagrywka z alternatywną opcją koreański.

Tyle. Możecie towarzyszu spocznąć.
Piotr S.

Koreańskie zakupy.

Napoleon pisze: Adrianie M., liczysz te miliardy jak cukierki. Ty chyba naprawdę jesteś uczniem niższych klas szkoły średniej i jeszcze nie masz pojęcia o wartości pieniądza. Generalnie o mało czym masz pojęcie.
Nawet, jeżeli PiS utrzyma władzę, będzie musiał te zamówienia korygować i kupować 2-3 razy mniej wszystkiego (może poza samolotami). Ty i tobie podobni dają sobie rozbić wodę w mózgu pustymi i nierealnymi obietnicami. Dla mnie czymś absolutnie obezwładniającym jest skala twojej naiwności i łatwowierności.

Piotrze S. (i inni jemu podobni). Zróbmy mały eksperyment. Powiedzcie mi, ile według Was jest obecnie warte 500+ według cen z 2016 roku? Jeśli powiem, że 350-360PLN - zgodzicie się?
Odpowiedzcie, to pobawimy się dalej :wink:
Dobrze zróbmy tak masz firmę ? ty lub inni którzy braliście pieniądze budżetowe jakie rząd przygotował jako osłony covidowe to było ponad 200 miliardów złoty w innych państwach właściciele firm nawet funta kłaków nie dostali a teraz pytasz o wartość pieniędzy było ich nie brać ,listę
PO-lityków którzy otrzymywali tarcze ochronne za covid oraz sumy pieniędzy znajdziesz w Internecie .
Aby głosić różne tezy trzeba być samemu uczciwym rząd PiS był uczciwy mógł nie dać nic a mimo to pieniądze budżetowe poszły na pomoc i stąd ta inflacja czyli spadek wartości złotego czego się tu doszukiwać .
Jeżeli będzie rządził PiS to ja nie obawiam się spadku PKB co roku jest on większy i spokojnie wystarczy na programy zbrojeniowe rozłożone w latach.
PiS jest pierwszą partią która realnie dąży do zwiększenia zdolności WP ci którzy rządzili w latach 1989 do 2015 zmarnowali czas a było czasu dużo aby zbudować silne WP czemu tego nie zrobiono dziś już wiadomo czym i kim byli ci którzy tego nie dokonali i jakie interesy reprezentowali .
ODPOWIEDZ