Hel
Jestem zdania, że zewnętrzny obrys basenu na planie jest taki jaki zaprojektował w latach 30 tych inż W. Szawernowski, tj. basen z falochronem zachodnim długości 300 m, falochronem południowym długosci 400 m, oraz krótkim nabrzeżem od strony lądu, długości 30 m. Molo zachodnie widać np. na zdjęciach w ksiażce R. Witkowskiego "Ostatnia reduta" (zdjęcie zatopionego "Wichra"). Molo wschodnie (tam gdzie do niedawna cumowały ścigacze) widać też na zdjęciach z 1939 r. (np zdjecie zatopionego "Smoka" u Witkowskiego - "Hel na starży wybrzeża 1920-1939"). Jedynie molo wewnętrzne widoczne na planie było zbudowane moim zdaniem po 1939 r. Natomiast obecny kształt portu, tj drugi basen bliżej portu rybackiego i tzw małej plaży oraz północne nabrzeże w starym basenie to efekt rozbudowy ok. 1952 r.
A. Pawlak
A. Pawlak
Plan JB, choć rzeczywiście trochę nie w skali, dobrze oddaje sytuację. Pisząc o molu wewnetrznym, myślałem o krótkim molo prostopadłym do linii lądu, wewnatzr basenu w jego północnej części - jak na planiku. Przy okazji - w wydanej w 1986 r. książce M. Czernera - "Latarnie morskie polskiego wybrzeża" jest fragment mapy morskiej z 1949 r. z okolicą Helu i basen portowy wygląda tak jak na rysunku JB
APawlak
APawlak
To krótkie molo wewnątrz basenu to w rzeczywistości jest molo ścigaczy. Jak pisałem wyżej widać je ładnie na drugim zdjęciu kolorowym z U-botem. Jest charakterystyczne bo jest płaskie. po jego lewej części leży Gryf. Za nim zaś widać dach dzisiejszego sztabu trałowców i ścigaczy. Na pierwszym zaś kolorowym zdjęciu nie zobaczysz mola wchodniego które powinno być widoczne po lewej stronie od końca mola południowego. Wniosek, istniało tylko jedno molo, ścigaczy, wschodniego jeszcze nie było.
Na pierwszym kolorowym zdjeciu, które ukazało się na tej stronie widoczny jest wolny akwen na lewo od cumujących U-bootów. Okręty VII serii miały szerokość ok. 6 m. jednak na linii wodnej były węższe. Obszar na lewo od molo licząc od niego, przy jego końcu to ok. 11 srednic kadłuba o.p., czyli 60 m. Pomiar na planie z okresu wojny daje odległość między molem południowym (falochronem), a molem zamykającym basen od południowego-wschodu daje 100 m. Taki sam rezultat daje pomiar ze zdjęcia satelitarnego, dostępnego kilka lat temu na stronie Microsoft Terraserver. I w związku z tym molo południowo-wschodnie nie jest widoczne na pierwszym zdjęciu U-bootów. Molo to, zamykające pierwotny basen od wschodu jest tym przy którym cumowały ścigacze 11. dywizjonu. Na lewo od niego (na płn-zach) wzdłuż brzegu leżał zatopiony "Gryf", a dalej na płn-zach od "Gryfa" na planach jest widoczne, krótkie molo, od dawna nieistniejące, którego geneza jest dla mnie niejasna - prawdopodobnie powstało jako prowizoryczne na początku wojny.
Mam nadzieję, że teraz sytuacja jest bardziej jasna.
APawlak
Mam nadzieję, że teraz sytuacja jest bardziej jasna.
APawlak
http://fakty.interia.pl/news?inf=558216
Panowie coś się kończy , nie długo nie będzie śladu historii na Helu . Kto może niech udokumentuje to co jeszcze jest.
Pozdrawiam
Panowie coś się kończy , nie długo nie będzie śladu historii na Helu . Kto może niech udokumentuje to co jeszcze jest.
Pozdrawiam
Hel
Mam zdjęcie Gryfa po zatopieniu. Jest trochę niewyraźne, ale wzdłuż jego prawej burty widać zdaję się jakąś większą jednostkę sojącą przy molo zachodnim. Nie widać nic coby przypominało inne molo.

Mola "ścigaczy" nie widać z prostej przyczyny. Molo południowe jest nieco dłuższe i nawet nieco "wychodzi" za molo ścigaczy. Tak więc będąc blisko końca mola po prostu nie da się go uchwycić w kadr.
Mola "ścigaczy" nie widać z prostej przyczyny. Molo południowe jest nieco dłuższe i nawet nieco "wychodzi" za molo ścigaczy. Tak więc będąc blisko końca mola po prostu nie da się go uchwycić w kadr.