Wiem sporo zresztą trochę to było opisane w Księdze statków polskich t 4 przez M. Twardowskiego trochę przy mojej pomocy. mam sporo info i kilaset fotek. Mogę pomóc
Dwukominowe holowniki są chyba rzadkością. Mnie zafascynował rysunek tej jednostki. Zagadka: Jak nazywał się ten holownik i pod jaką banderą/banderami pływał?
A czy istniały inne holowniki (pływające po Bałtyku), które były dwukominowcami?
JB
Nie sądze aby tam były silniki Diesla, wysokość kominów świadzy raczej o maszynie parowej dość duzej mocy a moze dwie no i dwa kotły. Najprawdopodobniej bedzie to jakiś brytyjska jednostka.
Brawo Chris! Schelde, zbudowany w 1906 roku w Holandii, w 1915 roku kupiony dla Kaiserliche Werft Danzig, zatonął 20 marca 1920 roku w wyniku kolizji.
Dane: 336 BRT, dł. 41 m, maszyna parowa potrójnego rozprężania, 1 kocioł (dlaczego 2 kominy ?), 1000 KM, 11,5 węzłów.
JB
Nie sądze aby tam były silniki Diesla, wysokość kominów świadzy raczej o maszynie parowej dość duzej mocy a moze dwie no i dwa kotły. Najprawdopodobniej bedzie to jakiś brytyjska jednostka.
Ja mówie o tych które obecnie mogą pływać po bałtyku, o tych anglikach to sie zgadzam, napewno diesle to nie były