24.V.41

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Gdyby 24.V.41po zatopieniu Hooda doszło do pojedynku Prince of Wales vs Bismarck& Prinz Eugen wygrał by:

Zdecydowanie Bismarck&Prinz Eugen
27
66%
Zdecydowanie Prince of Wales
4
10%
Remis ze wszkazaniem na Niemców
6
15%
Remis ze wskazaniem na PoW
3
7%
O.R.P Piorun :)
1
2%

Liczba głosów: 41

karolk

Post autor: karolk »

pocisk Bismarcka 810 m/s wylotowa, zasięg 20(?) Mm i zdolność przebijania, nie ma takowej, gdyż jego trafienia tylko odłupywały kawałki pancerza PoW, czyli czy to dystans 27 tyś jardów, czy 14 tysięcy, jednakowo bezradne wobec brytyjskiego pancerza :lol:
karolk

no jak sam podajesz źródło, które zaprzecza zdolności zrobienia krzywdy PoW, to o czym dyskutujemy? :hmmm:
dakoblue

Post autor: dakoblue »

kupiliscie juz operacje Rheinubung?
karolk

ja nie, a kto jest autorem i wydawcą?
karolk

wiesz CIA, to że angolskie i amerykańskie pancerniki miały gówniane systemy zabezpieczenia ruf i wałów napędowych, to nie znaczy, ze zbudowany pod tym względem znacznie lepiej Bismarck był w stanie pokonać PoW i oszczedzić Japcom roboty, gdyż znacznie grubsze pancerze Scharhorsta nie obroniły jego witaliów (podkreslenie ukłon pod adresem Nali) od wtargniecia "słabych" 14-calowych pocisków Duke of York i zatopienia sukinkota 8) sam zresztą Ideał też od lekkiej torpedy lotniczej zaczął kręcić kółka po oceanie ze swoją zawrotną cyrkulacją, którą Limies wzięli za menewr bojowy, bo nigdy nie podejrzewali, że tak wielki mozna miec promień skrętu
Awatar użytkownika
CIA

Post autor: CIA »

karolk pisze:no jak sam podajesz źródło, które zaprzecza zdolności zrobienia krzywdy PoW, to o czym dyskutujemy? :hmmm:
Skoncentruj sie Karol ;)
Z 24 000 yardów pocisk niemiecki przebija 383mm stali (Based upon the USN Empirical Formula for Armor Penetration and a muzzle velocity of 820 meter per second)
Burta PoW miała maksimum 374mm grubości ( w okolicach siłowni tylko 348mm). 393mm>374mm, wniosek - burta zostaje przebita. Nie wnikam tutaj w podkłady i wychylenia.
karolk

o tę grubość jednolitej blachy pancerzy brytyjskich pancerników typu KGV juz pytałem, ale odpowiedź widzę taka sama
teraz ja pytam, który pancerz PoW został przebity przez pocisk Bismarcka, bo PoW przebił pancerze antagonisty trzy razy, w tym dwa na sródokręciu? 8)
karolk

duńska stronka padła pod naporem odwiedzin :P
dakoblue

karolk pisze:ja nie, a kto jest autorem i wydawcą?
wg mnie AJ press
ksiazke mialem w reku ,fajna M.Skwiot
Ostatnio zmieniony 2004-10-18, 13:05 przez dakoblue, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
CIA

karolk pisze:wiesz CIA, to że angolskie i amerykańskie pancerniki miały gówniane systemy zabezpieczenia ruf i wałów napędowych, to nie znaczy, ze zbudowany pod tym względem znacznie lepiej Bismarck był w stanie pokonać PoW i oszczedzić Japcom roboty, gdyż znacznie grubsze pancerze Scharhorsta nie obroniły jego witaliów (podkreslenie ukłon pod adresem Nali) od wtargniecia "słabych" 14-calowych pocisków Duke of York i zatopienia sukinkota 8) sam zresztą Ideał też od lekkiej torpedy lotniczej zaczął kręcić kółka po oceanie ze swoją zawrotną cyrkulacją, którą Limies wzięli za menewr bojowy, bo nigdy nie podejrzewali, że tak wielki mozna miec promień skrętu
Tutaj się mylisz. Pocisk DoY przebił znacznie cieńsze opancerzenie Scharnhorsta, a konkretnie 45 mm burty + 80 mm pionowej przewyżki nad siłownią. Bismarck nie miał takiej przewyżki i na burcie miał 145mm.
karolk

tak? mylę się? no ciekawe, to PoW miał cieńsze blachy, Scharnhorst też, Iowa zapewne też w rejonie siłowni, Riechelieu.. etc etc, a Bismarck miał grubsze? jaja se ze mnie robisz? :lol:
karolk

a szybkośc mu spadła pod obstrzałem dwóch słabych czternatek brytyjskim o pięć węzłów bo mu dziób się zanurzył? o jedzie mi tu sto dwa Rudy? :o
Gość

Post autor: Gość »

dakoblue pisze:
karolk pisze:ja nie, a kto jest autorem i wydawcą?
wg mnie AJ press
ksiazke mialem w reku ,fajna M.Skwiot
O! dzisiaj udam się na polowanie :)
dakoblue

Obrazek
Awatar użytkownika
CIA

karolk pisze:o tę grubość jednolitej blachy pancerzy brytyjskich pancerników typu KGV juz pytałem, ale odpowiedź widzę taka sama
teraz ja pytam, który pancerz PoW został przebity przez pocisk Bismarcka, bo PoW przebił pancerze antagonisty trzy razy, w tym dwa na sródokręciu? 8)
???

Pierwsze trafienie w dziób...
Drugie w kuter motorowy...
Trzecie poniżej pacerza 320mm w gródź 45mm. Wybuch spowodował zalanie pomieszczenia generatorów prądu (Bismarck miał 100% rezerwę mocy, więc nie miało to wpływu na sprawność okrętu) oraz doszło do pęknięcia w grodzi pomiedzy przedziałami XIII i XIV, które zostały szybko uszczelnione. Dopiero po jakimś czasie przecieki się wznowiły i musiano zatopić kotłownię nr 2 (również nie miało to wielkiego znaczenia, bo pozostałe kotły i tak pokrywały zapotrzebowanie na parę)...
Awatar użytkownika
CIA

karolk pisze:tak? mylę się? no ciekawe, to PoW miał cieńsze blachy, Scharnhorst też, Iowa zapewne też w rejonie siłowni, Riechelieu.. etc etc, a Bismarck miał grubsze? jaja se ze mnie robisz? :lol:
Karol wiem dobrze, ze Ty sobie ze mnie jaja robisz :lol: , a ja tu o konkretach... ech...
ODPOWIEDZ