Wieści z MW

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

AdrianM

Re: Wieści z MW

Post autor: AdrianM »

No cóż... czas na coś z przyziemności i przyjemności.

Propozycja na miarę chwili. Zamieniamy linki na choinki, bomby na bombki, rakiety na lampki, radary na gwiazdkę. Czas na siekierezade i pora w las tylko uwaga na zielonych :x

Życzę miłych, rodzinnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia. I pewnie dosiego roku ;)

Wszystkiego najlepszego :)

Bez względu na wszystko są rzeczy ważne i ważniejsze.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Maciej
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Wzajemnie, Adrianie! :)

Pozdrawiam,
Maciej
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

1d14a47e44619f9763f8eee2a61e.jpg
1d14a47e44619f9763f8eee2a61e.jpg (354.17 KiB) Przejrzano 7690 razy
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Piotr S.

Post autor: Piotr S. »

Kto się boi fregat?
Obawy o brak funduszy na modernizację wszystkich dziedzin Marynarki Wojennej skłaniają do wypisywania piramidalnych bzdur na temat zdolności bojowych dużych okrętów. Szkodzi to poważnej rozmowie o obronności Polski.
Artykuł ten jest w kontrze przeciwko Instytutowi Jagiellońskiemu ,który zajął negatywne stanowisko przeciwko budowie Fregat .
https://www.polityka.pl/tygodnikpolityk ... regat.read
Ostatnio zmieniony 2018-12-19, 21:22 przez Piotr S., łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Peperon

Post autor: Peperon »

Jeżeli Instytut Jagielloński zajął stanowisko negatywne przeciwko budowie budowie fregat, to chyba jest za fregatami... ;)
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Awatar użytkownika
Seth

Post autor: Seth »

Marmik pisze:
Seth pisze:Ale przy takiej "aktywności" kadry MW nie dziwię się, że zostali zepchnięci na margines.
Marynarka Wojenna to nie klub golfowy ani koło gospodyń wiejskich. To rodzaj sił zbrojnych, czyli struktura objęta ścisłą hierarchizacją. Tu każdy "na dole" oficjalnie ma zdanie tego "u góry". Inaczej być nie może. Inną kwestią jest czy ci na dole mówią coś do tych u góry lub czy ci u góry chcą słuchać tych na dole.
Tak, MW jest gdzie jest na własne życzenie, ale niegodziwym byłoby sądzić, że wszyscy marynarze przyłożyli do tego ręce, co często próbuje się forsować, a uczciwie mówiąc, jest to bardzo krzywdzące z powodów jakie opisałem wcześniej.
Marmik, ale ja wiem i rozumiem (mam nadzieję) to, że MW to nie koło gospodyń wiejskich, i że obowiązuje ich jakaś hierarchia.
I na pewno nie mam zamiaru być "niegodziwym" i oskarżać wszystkich marynarzy, że to ich wina (mam zbyt wielu znajomych/w rodzinie w MW).
Ale brakuje mi głosu marynarzy.
Dzisiaj na defence24 jest kolejny artykuł od gen.Skrzypczaka, tym razem o niszczycielach czołgów.
Ciągle gdzieś słychać/widać głosy zielonych i lotników, czego by chcieli i czego potrzebują - a z Marynarki ?
Cisza :?
Czyli skoro siedzą cicho, to nic nie potrzebują ?????
Jest jeden, kmdr Dura, ale z tego co widzę to trochę ....kontrowersyjny, lub uznawany za lobbystę.
Wiem, że przykład adm.Mordela nie zachęca do "wychylania się".
Ale z drugiej strony, jeżeli Marynarka nie próbuje się nawet wypromować to kto ma to za nich zrobić ????

To trochę jak porównanie do naszych piłkarzy.
Jak by wyszli na boisko, przegrali, ale widzisz że wypruwali sobie flaki walcząc o zwycięstwo to wiesz, że zrobili co mogli i jesteś z nimi.
Ale jak masz wrażenie, że nawet za piłką im się nie chce biegać ....to ci ich nie żal.
marek8

Post autor: marek8 »

A w jakiej formie ten marynarski głos miałby zostać wyrażony? Nie pamiętamy już jak "doceniono" adm. Mordela czy jak spacyfikowano wcześniejszą w miarę kompleksową wizję ewolucyjnego rozwoju floty za adm. Łukasika? Wtedy nie było wizji i jasnego wytyczenia kierunku w jakim flota chce iść? Może inne rodzaje sił zbrojnych miały jakikolwiek pomysł na swoje istnienie?
Łatwo jest operować ogólnikowymi sloganami ale akurat flota jest bodaj jedynym rodzajem sił zbrojnych, który swoją koncepcję tego czym mógłby być w ogole przygotował i zaprezentował. Być może nie zrobił tego w najlepszy sposób ale jednak zrobił. Stricte dziennikarska twórczość p. Dury to raczej efekt owej swoistej nieporadności lobbystycznej ale tak po prawdzie - lobbowanie w polskich warunkach to mieszanka tak nieprawdopodobnej siermiężności z tak niewiarygodnie subtelnymi elementami indywidualnych wrażliwości, że ktoś to to potrafi wart jest swojej wagi w czystym złocie ;)
Raczej problem leży po stronie swoistej "metody" wedle której nasze państwo funkcjonuje od wielu, wielu lat a która oparta na doraźnych zrywach i 2-3 letnich okresach wzmożonej aktywności w jakimś obszarze niejak nie pasuje do niczego co związane z flotą... Pamietamy może jakie były największe "grzechy" proponowanej modernizacji floty za adm. Łukasika bo może ich szersze naświetlenie pomogłoby zrozumieć kwadraturę koła w jakiej się to wszystko obraca... Oraz dlaczego jakieś śmieciowe okręty, których słabości zostały bezlitośnie wyliczone przez samych ich twórców nagle w naszej dziwnej rzeczywistości są wręcz stworzone do rozwiązania problemu, do którego wedle ich twórców są własnie niezdolne co uzasadnia wprowadzenie następców :dupa: ... U nas jednak taki paradoks to naprawdę ani nic nowego ani coś nadzwyczajnie dziwnego jak się przyjrzeć szczegółom procesów planistycznych w ich pełnej krasie... Naszym problemem jest organizacja procesu pozyskiwania okrętów... :faja:
oskarm

Post autor: oskarm »

Piotr S.

Post autor: Piotr S. »

Pół miliarda na transport morski dla Wojska Polskiego
https://www.defence24.pl/pol-miliarda-n ... -polskiego
Podporządkowana Inspektoratowi Wsparcia Sił Zbrojnych 2 Regionalna Baza Logistyczna z Warszawy poinformowała o podpisaniu z konsorcjum firm spedycyjnych Kuehne + Nagel Sp. z o.o. i DSV Air & Sea Sp. z o.o. umowy o wartości 512,25 mln PLN. Dzięki niej przez 7 najbliższych lat polska armia będzie mogła korzystać z usługi polegającej na przewozie ładunków transportem morskim poza obszarem kraju.
Ponad pół miliarda złoty dla obcej firmy to można uznać za skandal za te pieniądze spokojnie można nabyć dwa statki roro i dużo by zostało
,takie podejście do transportu morskiego dla WP to szastanie budżetem nic by się nie stało aby takie jednostki były w PMW .
Jak dla mnie takie podejście do transportu sprzętu WP jest nie do przyjęcia tak ja to widzę.
szafran

Post autor: szafran »

Ot kolejny kamyczek do likwidacji MW.
szafran

Stare rosyjskie silniki zostały zastąpione przez fabrycznie nowe, niemieckie. Teraz okręt jest szybszy, łatwiejszy w manewrowaniu, a jego resurs, czyli okres docelowej eksploatacji wydłużył się z 10 tysięcy tzw. motogodzin do 36 tysięcy. Po kilku miesiącach remontu w stoczni Nauta, do portu w Świnoujściu wrócił odmieniony trałowiec ORP „Drużno”.

Tymczasem wymiana silników na ORP „Drużno” to zaledwie początek zakrojonego na szeroką skalę przedsięwzięcia. Wkrótce podobne prace najpewniej zostaną przeprowadzone na kolejnych trałowcach projektu 207. – Do projektu planu remontów na lata 2019–2020 zostały wpisane ORP „Nakło” i ORP „Necko”. Czekamy jeszcze na ostateczne zatwierdzenie dokumentu – wyjaśnia kmdr ppor. Bylicki. Według wstępnego założenia łącznie gruntowne remonty siłowni powinny być wykonane na dziesięciu jednostkach.
http://polska-zbrojna.pl/home/articlesh ... mpDIusbp7Y
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

:(
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
szafran

No co? Zostaną zachowane zdolności i etaty. Czego chcieć więcej? ;)
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Postępu?
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
szafran

A ja randki z Gal Gaddot i jakoś nie mogę się doczekać ;)

No i ciesz się, że żaden hobbysta nie lansuje pozyskania używanych okrętów MCM.
LC Jabulski

Post autor: LC Jabulski »

szafran pisze:No i ciesz się, że żaden hobbysta nie lansuje pozyskania używanych okrętów MCM.
program "Kormoran" rozwija się dobrze więc dlaczego ktoś miałby lansować coś innego?
Zablokowany