Za kilka lat Polska będzie bezbronna na morzu?

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Peperon

Re: Za kilka lat Polska będzie bezbronna na morzu?

Post autor: Peperon »

AdrianM pisze:...4) Amerykanie mają coś takiego i nazywa się fast patrol boat Mk VI i w kosztach 15mln USD - ciekawe?...

Fajna zabawa?
Tylko, że Amerykanie nie robią klasycznych OP. Natomiast Tobie pomyliły się okrty podwodne z nawodnymi.
Zabawa może i fajna, ale niekoniecznie na temat.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
AdrianM

Post autor: AdrianM »

No nic Oskar zbliżamy się do 100mln na rok! Anzac? A co to ma do Adelaide? Pomału nie chce mi się ciebie komentować.

Peperon zrób mi z tego OP:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mark_VI_patrol_boat
oskarm

Post autor: oskarm »

Punkt odniesienia.

Nie wiem czemu ciebie to dziwi, ze Australijczycy nie wycofuja okretow metoda na Ruska (porzucajac przy molo) i to dodatkowo kosztuje.
AdrianM

Mnie już nic nie dziwi nawet bezmiar znajomości faktów. Sydney ostatni swój dzień w służbie miała 7 Nov. 2015 i "Broken up at Henderson May 2017"
https://navaltoday.com/2017/05/18/retir ... scrapping/

A co do twojej interpretacji drugiego linka z 2012 roku odnieś się chłopie najpierw do tego:
"Mr Smith said the figures were based on the annual cost of each vessel incurred by Defence, including sustainment, fuel, salary, allowances and superannuation.

These were an average which did not differentiate between a vessel at sea or in harbour"

Oskar broniąc bezgranicznie swoich tez niestety odlatujesz... :aniol:
oskarm

Przed przekazaniem okrętu do złomowania trzeba wymontować z niego elementy uzbrojenia, łączności czy wszystko to co może się przydać w serwisowaniu innych jednostek. Co w tym dziwnego, że to kosztuje?

Być może w raporcie na który powołuje się gazeta uwzględniono też koszty zakupu uzbrojenia i modernizacji jednostek. Bo wartość mocno odbiega od tego co podaje się w innych raportach i kosztów utrzymania innych jednostek tej klasy na świecie. Może spróbujesz dotrzeć do oryginalnego źródła?
AdrianM

Nic dziwnego, tylko moje pytanie było ile z tych kosztów demontażu było w ostatnich 2 miesiącach 2015 roku, a ile przez kolejnych 14 miesięcy?

Co do drugiego to: "Nie mam więcej pytań...". Może nie spróbuje bo mam to gdzieś, a już się utrwaliłem w przekonaniu, żeś niezły spekulant i kombinator. Roczny koszt utrzymania tego typu jednostek to właśnie 100mln PLN, jeśli mają być sprawne, uzbrojone w działający sprzęt i pływać. Chyba, że znów planujemy udawać na całego... :bije:
oskarm

Moze to byc bardzo roznie. Moze firmy wykonujace dostaly zaliczke? Tego nie wiem. Po prostu taka informacja pojawila sie w raporcie i tyle.

No coz jesli wolisz donieisienia medialne od raportow rzadowych, to twoja sprawa. Moje doswiadzczenia wskazuja, ze bordzo czesto w artykulach sa bledy. Ba zdarzaly sie takie przypadki, ze dziennikarz przekrecil o 180 stopni tresc raportu.
AdrianM

No to proszę pełny raporcik z linkami do raportów na dole:
https://www.defenseindustrydaily.com/au ... ade-04586/

Daty, koszta upgrade'u na poziomie 300mln USD za okręt itd... Stąd moje przekonanie, że negocjacje zaczynały się od 300mln USD za okręt - za pół ceny 10 letniego sprzętu nikt nie odda. Rakiety mają jakieś 25 lat resursu.
szafran

Post autor: szafran »

Peperon pisze:
Szkoda, że Amerykanie nie mają w ofercie jakiś nowych fregat bo od razu byśmy wiernopoddańczo złożyli zamówienie.
Ostatnio zmieniony 2018-07-23, 10:58 przez szafran, łącznie zmieniany 1 raz.
Waldek K

Post autor: Waldek K »

Irytuje mnie, że jak tylko pojawia się doniesienie o choćby tylko teoretycznym kupnie amerykańskiego sprzętu, od razu pojawiają się hasła typu "wiernopoddańcze", "wazelina", "dać się wy...", czy inne rodem z języka osadzonych za przestępstwa seksualne. Kiedy zaś w grę idzie zakup sprzętu nieamerykańskiego, to mamy "mądry wybór", albo inne "dalekowzroczne postępowanie". Wszystkim uczulonym na USA, radzę sprawdzić, gdzie cała Europa poleciała na szybkie zakupy bomb i rakiet, po kilku dniach "samodzielnej" "europejskiej" operacji powietrznej przeciwko Libii.
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
szafran

Zobacz historię programu Homar i samolotu dla VIP. Albo kupno śmigłowców dla Policji.
Waldek K

No i czego to ma dowodzić? Boeing ma na Okęciu punkt serwisowy (sorry nie pamiętam fachowej nazwy) i był w stanie szybko zrealizować zamówienie, to po co mielibyśmy kupować VIPy u Airbusa?

W/s śmigłowców dla policji, to o ile wiem, ludzie z branży chwalą ten wybór. Media go ganią, ale tylko za stronę formalną. No fakt nie było 2 lat dialogu technicznego i 3 unieważnionych przetargów. Sorry, przy naszej formie PZP, to już wolę, żeby kupowali "na wariata", byle nie za drogo i skutecznie. Za drogo nie jest, skutecznie jest.

Co do Homara, to mieliśmy jeszcze tylko poważną opcję izraelską, tylko czy ktoś widział cenę i jej szczegóły? Były tylko deklaracje. Ale najważniejsze jest, że jak w razie "W" (nie daj Boże) się "wystrzelamy" w kilka dni z naszego Homara, to dużo szybciej i łatwiej doślą nam kolejną partię rakiet Amerykanie niż Izrael, już choćby dlatego, że mają tego więcej naprodukowane i bliżej zmagazynowane. A jest jeszcze cała potencjalna gama "trudności" politycznych.
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
szafran

Wspomniane zakupy dowodzą wyłącznie serwilizmu wobec USA. Po co robić przetargi i jeszcze uzyskać offset jak można kupić bez tych wszystkich pierdół.
Waldek K

Offset nie jest za darmo, komplikuje niebotycznie postępowanie, w dużej mierze jest "medialny", a na koniec nie ma go komu "skonsumować". Pewnie, że jest też szansą dla przemysłu i czasem jedyną drogą, aby zmusić państwo sprzedające do udostępnienia technologii, na których nam zależy, tylko, że jak się nie uda, to cały przetarg idzie się paść.

Hasło "serwilizm" możesz dopisać do mojego poprzedniego postu, tuż za "wiernopoddańczym".
– Carl Gustaf Mannerheim
marek8

Post autor: marek8 »

Wspomniane zakupy to dowodzą tylko tego, że u nas się duże i małe rzeczy robi po prostu po najlżejszej linii oporu i nic ponadto... Wielki plany i ambitne plany zaś to głównie dla "szarego i mało rozgarniętego ludu" som... Przykre to ale co poradzisz? Przecież jako VIp i tak zyskujesz gdzie indziej niż w obszarze akurat stricte krajowego poparcia czy popularności. :x Ta u nas jest tak nieprawdopodobnie kapryśna, że zapomniec umie gwiazdora w ciągu miesiąca nawet bez afery... i o tym one nasze "głowy" wbrew pozorom wiedzą...
Był sojusznikiem Sas - kupowano saskie... Był Prusak - kupowano pruskie... Był Rus kupowano rosyjskie... Był Brytyjczyk w 39... gdzie kupowano lub gdzie wbrew wszelkiej logice "usiłowano" kupić? ;)
Polityka "wkupywania" się w łaski aktualnie miłościwie sojusznikującego u nas obrośnięta i długą i mało sensowną tradycją - z obmyślonym na przysłowiowym kolanie serwisie wszystkich powyższych zakupów włącznie...
Dlaczego więc nagle mielibyśmy inaczej postąpić? :P
Co do Adeli zaś to mocno dziwne, że nikt z Oscarem na czele nas tu nie zastrzelił "zachodnimi" źródłami o tym co jest tak naprawdę przedmiotem aktualnie prowadzonych polsko-australijskich negocjacji bo temat zdaje się co nieco inaczej wygląda z ichniej perspektywy nieprawdaż? :diabel:
AdrianM

W ramach popołudniowego "history update" i walki z Eisenhowerem!

1) Dziesięciolecie ORP Kościuszko 40tys mil i 500dni w morzu (50 na rok?)
2) Piętnastolecie ORP Kościuszko 100tyś mil i pond 600dni w morzu (coś długie dystanse go męczą, ponad 20 dni na rok?)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ