Zobaczyć znaczy uwierzyć

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

shigure

Zobaczyć znaczy uwierzyć

Post autor: shigure »

Wątek napisałem w celu tzw. refleksji. W ramach odstresowania się od nauki (wzięło człeka na stare lata na dokształcanie :) ) sklejam model "Akagi" w skali 1:200 (to preferuję) i po wykonaniu szkieletu kadłuba i hangarów zrobiłem "optyczne" porównanie. Obok "Akagi" jest "I-58" a na przeciwległej ścianie "Zuikaku" (oba w tej samej skali). Zdaję sobie sprawę że zabrzmi to głupio i naiwnie, ale patrząc na te jednostki dopiero teraz naprawdę dociera do mnie jaki "Akagi" był ... mały :-) . Jest bardzo wysoki, ale w porównaniu do "Zuikaku" to malutki braciszek. Swego czasu, chyba Tadeusz Klimczyk opisywał wizytę na amerykańskim pancerniku i użył określenia "pancernik wydaje się na pierwszy rzut oka ... mały". Być może zadziałała u mnie wyobraźnia, ponieważ od najmłodszych lat "Akagi" jako symbol ataku wydawał mi się tzw. potworem a tymczasem mit się skurczył :) . Czyżby to błąd że zacząłem go sklejać ? :D
Awatar użytkownika
Peperon

Re: Zobaczyć znaczy uwierzyć

Post autor: Peperon »

Radzę Ci poczekać do momentu osłonięcia szkieletu burtami i ścianami. Wtedy nabierze właściwych proporcji :D
Weź jeszcze pod uwagę, że Zuikaku był znacznie niższy i przez to wydaje się szerszy. A Akagi był (według mnie) potworem, tak samo jak Lexington.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

Porównanie w tej samej skali pokazuje, że różnice istotnie nie były aż tak uderzające. Sam te rozczarowanie kiedyś przeżyłem i odczepiłem się definitywnie od modeli ;)
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Awatar użytkownika
karol

Kurna, wczoraj minęło 10 lat na FOW :o a Tobie shigure nawet przedwczoraj! :brawo:
Awatar użytkownika
clavdivs

Post autor: clavdivs »

Sklejając modele można dojść do ciekawych wniosków. Ja sklejając Taiho zaskoczony byłem jego wielkością. Śmierć od jednej torped ki, utworzyły wyobrażenia takiej jednostki pomocniczej. Skurczybyk nie ustępuje wielkością "Yamaciakowi".
shigure

Karolu, więc gratulacje dla Nas ;))
Nad Zuikaku stoi sobie właśnie Yamato i ... jakiś taki mały się wydaje ;)))
To samo odczucie miałem po sklejeniu Nagato. Po nim właśnie zaczęły się pojawiać kolejne i za każdym razem muszę się "oswajać" ;))
Zgadzam się Clavdivs że podczas sklejania można wiele rzeczy dostrzec z innej perspektywy i znacznie pogłębić pojęcie o okrętach. Dlatego z modeli nie zrezygnuję, choć chyba zacznę coś mniejszego tworzyć bo bez eskorty nijak nie da rady.
Awatar użytkownika
karol

Wiesz co shigure, tylko cii, nikomu nie mów, ja tkwie w papierach w poprzednim roku i to faktycznie już jedenaście. Ale cicho sza :-)
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

clavdivs - rzuć się proszę jakimiś fotami porównawczymi TAIHO i YAMATO, albo innych lotniskowców. Sam jestem ciekaw "efektu skali".
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg (170.81 KiB) Przejrzano 14371 razy
Przy pancernikach wygląda mało poważnie ;)
shigure

...fakt, zwłaszcza z pomostu Rodneya można mu bez kary, spokojnie nasik...ać na pokład startowy ;))
Adam

Post autor: Adam »

I do tego warto by dodać jakiś amerykański pancernik (np. Nevada, New York) i wtedy ładnie byłoby widać jak małe (czy też raczej "kompaktowe") pancerniki budowano za Wielką Wodą (krążowniki, zwłaszcza ciężkie były z reguły większe, a przynajmniej dłuższe). Taka Iowa była prawie 100 metrów dłuższa.
Bardzo cenię sobie w prasie morskiej tablice na których porównuje się, w tej samej skali, okręty tej samej klasy, ale różnych typów. Przez lata była w tej kategorii całkowita "posucha" w naszej prasie, ostatnio MSiO od czasu do czasu takie tablice zamieszcza i chwała im za to (np. bardzo ciekawe było porównanie współczesnych atomowych op)
shigure

Z tymi tablicami to masz rację. Wiele książek zamieszczało coś takiego i choć pamiętam że swego czasu (młody byłem ;))) denerwowały mnie czarne sylwetki, to teraz bardzo to doceniam.
Awatar użytkownika
Peperon

shigure pisze:... i choć pamiętam że swego czasu (młody byłem ;))) denerwowały mnie czarne sylwetki,...
U mnie raczej pobudzały wyobraźnię.
Do dzisiaj lubię w książkach wkładki z czarnymi sylwetkami w jednej skali. Dają porównanie wielkości i nie rozpraszają szczegółami. Doskonałe (oczywiście według mnie) były w takich cegłach jak: I WŚ na morzu, II WŚ na morzu i Konflikty i zbrojenia morskie ... Tworzyły w sumie całość i dawały możliwość porównań. Natomiast w Burzy nad Pacyfikiem cały efekt diabli wzięli, bo pomimo fajnych planików całość została zabita przez różne skale każdego (!) rysunku. Trochę szkoda, bo pomysł z planikami był ekstra.
Andrzej Ciszewski

Post autor: Andrzej Ciszewski »

Dobrym wzorcem takiego opracowania była książka Marka Soroki o naszej PMW.
Awatar użytkownika
Peperon

Andrzej Ciszewski pisze:Dobrym wzorcem takiego opracowania była książka Marka Soroki o naszej PMW.
Trochę już starawa, ale jakże przez to cenna.
I stoi na półce w podręcznej bibliotece. :lol:
shigure

Peperon masz 100% rację, bo gdy teraz zerknąłem do "nieśmiertelnego" p.Lipińskiego i "Drugiej Wojny..." to widzę że naprawdę wiele rzeczy widać pod innym kątem. Zdaję sobie sprawę że to takie typowe "ble, ble ..." ale jak słusznie zauważyłeś "działa na "wyobraźnię".
ODPOWIEDZ