Serial o ORP Grom

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Andrzej Ciszewski

Re: Serial o ORP Grom

Post autor: Andrzej Ciszewski »

[quote="tom"]
Dostrzegam jeszcze jedno - gdyby film był o "Błyskawicy" i przypomniał jej zasługi - to miałaby o wiele większe tłumy zwiedzających i być może - środki na przedłużenie żywota morskiego w obecnej roli.

Dlatego dziwi mnie film o Gromie. Właściwie , to by należało zapytać producentów , jaki jest cel wyprodukowania takiego serialu. Przecież to tylko maleńki epizod w historii PMW. I nie koniecznie chwalebny.
tom

Post autor: tom »

Może chcą znowu (jak z "Orłem") pokazać film o tym jak "z honorem na dnie lec" (tak było w posłowiu filmu). Wolałbym jednak o tym "jak z honorem i tarczą" wracać...
Awatar użytkownika
Peperon

Post autor: Peperon »

Andrzej Ciszewski pisze:Dlatego dziwi mnie film o Gromie...
A mnie nie.
Weźcie Panowie pod uwagę, że legendę Groma rozsławił J. Pertek, a Norwegowie postawili mu pomnik.
Nie jest to może powszechna wiedza, ale jaki potencjał reklamowy. No i te określenia używane przez Niemców określenia Groma. Idealne do reklamy filmu. :lol:
Wiem, wiem. Można również dobrze zareklamować Błyskawicę np.: Zwiedź legendę. Ale...
Ale w romantycznej duszy Polaków to już nie jest to samo co Grom. Przecież nie zatonęła !
A to z punktu widzenia producentów jest wadą. ;)
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
tom

Zależy jak kto na to patrzy. Są i seriale typu "zabili go i uciekł". Do tego "Błyskawica" nadaje się jak żaden okręt. Torpedy przechodziły w trakcie wojny przed nią, za nią, wybuchały przed burtą, jedna "lotnicza" przefrunęła NAD nią :lol: . O tonach bomb wokół niej już nie wspomnę. A te niemieckie wykrzykniki spod Narwiku nie tyczą się tylko Groma, ale i Błyskawicy, bo oba okręty waliły do Niemców na zmianę, a niemieccy piechurzy nie odróżniali jednego polskiego niszczyciela od drugiego.
Ostatnio zmieniony 2013-11-15, 23:09 przez tom, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

Raczej chodzi o kasę. Na Błyskawicy działo się za dużo i w zbyt długim okresie czasu - kto to spienięży? Historia Groma pasuje jak ulał na krótki serial.

Koledzy wybaczą ale bawi mnie te Wasze malkontenctwo. "Artyleria zła, nity współczesne, kolor kotłów za jaskrawy". Litości, 99,8 % przyszłych widzów nie zwróci na te mankamenty uwagi czy też nie będzie to im przeszkadzało w odbiorze! Artylerie można poza tym z dykty wybudować na lądzie, postawić przed nią green screena i resztę dodać podczas obróbki obrazu. Przecież nie przeholują Błyskawicy np do fiordów Narviku by tam kręcić sceny z 1940 r 8)

Skoro w 1993 r. Wilk, Błyskawica i jeden z trałowców 206 mógł grać w filmie uboota, brytyjski niszczyciel oraz amerykański niszczyciel w zagranicznej produkcji, to i Błyskawica może Groma dla TVP. HMS Vanguard grał kiedyś Hood'a i nikomu to nie przeszkadzało.
Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
tom

Z efektami filmowymi masz rację. Do tego mamy prawdziwe muzealne eksponaty 120 mm armat Boforsa (np. po Gryfie). Nie trzeba wcale budować z dykty.
Awatar użytkownika
Peperon

Post autor: Peperon »

tom pisze:Z efektami filmowymi masz rację. Do tego mamy prawdziwe muzealne eksponaty 120 mm armat Boforsa (np. po Gryfie). Nie trzeba wcale budować z dykty.
Tylko, że maskę stodwudziestki z Gryfa trochę podziurawiło :lol:
No i te metry farby na niej. Od wojny chyba nikt nie czyścił tego, tylko dokładał kolejne warstwy.
Ale na filmie nie będzie widać ;)
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
szafran

Post autor: szafran »

Moje narzekania dotyczą tylko i wyłącznie postaci scenarzysty. Mając takie dokonania jak Czas Honoru jestem prawie w 100% przekonany co to będzie za serial. Chciałbym się miło rozczarować.
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

polsteam pisze:
de Villars pisze:Poza tym trzeba pamiętać, że Błyskawica ma inną artylerię, więc tak czy siak - wprost do serialu o Gromie się nie nada..
- dla naszych filmowców to pikuś, nieistotne, że się nie nadaje...
dla nich się nada :-)
Dla mnie też się nada, nawet z namalowanym H34. To nie dokument i dobrze byłoby to zrozumieć.
tom pisze:A ja jestem zdania, że "Błyskawica" nie powinna zagrać "Groma" tylko...siebie.
Andrzej Ciszewski pisze:Dlatego dziwi mnie film o Gromie. Właściwie , to by należało zapytać producentów , jaki jest cel wyprodukowania takiego serialu. Przecież to tylko maleńki epizod w historii PMW. I nie koniecznie chwalebny.
A właśnie, ze powinna zagrać Groma, bo przecież Grom tłukł armatami naszych wrogów i w końcu Groma zatopili "przebrzydli Niemcy", a trzeba się jakość zemścić za te ichnie "Nasze matki córki i kochanki" czy jak to tam leciało :wink: .
A tak poważnie może pora zakończyć martyrologię i kręcić filmy stricte fikcyjne (vide "Bękarty wojny"), ale za to dobre? Na tle tego wszystkiego co ostatnio widzę zaczynam bardzo doceniać "Demony wojny".

A tak w ogóle to dajcie spokój. Będzie co będzie :) .
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Kpt.G pisze:Ale słyszałem kiedyś że poczłapał się kilka lat temu o własnych siłach do stoczni remontowej.
Nie poczłapał, a został przeholowany. Zresztą w stoczni remontowej pojawia się częściej, niż raz na kilka lat. W każdym razie - Błyskawica jest hulkiem bez napędu.
Bormac

Post autor: Bormac »

Wicher pisze:Skoro w 1993 r. Wilk, Błyskawica i jeden z trałowców 206 mógł grać w filmie uboota, brytyjski niszczyciel oraz amerykański niszczyciel w zagranicznej produkcji, to i Błyskawica może Groma dla TVP.
W jakim to filmie wystąpiły te okręty?
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Awatar użytkownika
Wicher

:)
szafran

Projekt filmowy „ORP Orzeł”, który przewiduje realizację pełnometrażowego filmu w wersji kinowej oraz 13-odcinkowego serialu telewizyjnego będzie realizowany pod patronatem ministra obrony narodowej. Projekt powstał z inicjatywy reżysera Jana Kidawy-Błońskiego, producenta Krzysztofa Grabowskiego i scenarzysty Jarosława Sokoła. Inicjatorzy filmu „ORP Orzeł” zwrócili się do Prezydentowej Karoliny Kaczorowskiej o utworzenie Forum Patronackiego pod jej przewodnictwem. W skład tego forum wchodzi 27 osób, m.in. prezydent Gdyni Wojciech Szczurek, prezes TVP Juliusz Braun i biskup polowy WP Józef Guzek. Początek zdjęć zaplanowano na lato 2015 r., zaś premierę kinową oraz serialu na 2017 rok.
http://mon.gov.pl/aktualnosci/artykul/n ... t-filmowy/
Awatar użytkownika
Wicher

Tak mix "ni pies, ni wydra" to tylko w naszym kraju możliwy - biskup wchodzi w patronat filmu wojennego...

Ciekawe czy istnieje stowarzyszenie były członków ORMO i czy ktoś im proponował udział w patronacie filmu o księdzu Popiełuszce...
szafran

I tak film\serial będzie żenujący w stosunku do "Orła". Ale co tam kasa wpadnie dla twórców i babci Ryszkowskiej :D
ODPOWIEDZ