Serial o ORP Grom
-
Re: Serial o ORP Grom
[quote="tom"]
Dostrzegam jeszcze jedno - gdyby film był o "Błyskawicy" i przypomniał jej zasługi - to miałaby o wiele większe tłumy zwiedzających i być może - środki na przedłużenie żywota morskiego w obecnej roli.
Dlatego dziwi mnie film o Gromie. Właściwie , to by należało zapytać producentów , jaki jest cel wyprodukowania takiego serialu. Przecież to tylko maleńki epizod w historii PMW. I nie koniecznie chwalebny.
Dostrzegam jeszcze jedno - gdyby film był o "Błyskawicy" i przypomniał jej zasługi - to miałaby o wiele większe tłumy zwiedzających i być może - środki na przedłużenie żywota morskiego w obecnej roli.
Dlatego dziwi mnie film o Gromie. Właściwie , to by należało zapytać producentów , jaki jest cel wyprodukowania takiego serialu. Przecież to tylko maleńki epizod w historii PMW. I nie koniecznie chwalebny.
Może chcą znowu (jak z "Orłem") pokazać film o tym jak "z honorem na dnie lec" (tak było w posłowiu filmu). Wolałbym jednak o tym "jak z honorem i tarczą" wracać...
A mnie nie.Andrzej Ciszewski pisze:Dlatego dziwi mnie film o Gromie...
Weźcie Panowie pod uwagę, że legendę Groma rozsławił J. Pertek, a Norwegowie postawili mu pomnik.
Nie jest to może powszechna wiedza, ale jaki potencjał reklamowy. No i te określenia używane przez Niemców określenia Groma. Idealne do reklamy filmu.

Wiem, wiem. Można również dobrze zareklamować Błyskawicę np.: Zwiedź legendę. Ale...
Ale w romantycznej duszy Polaków to już nie jest to samo co Grom. Przecież nie zatonęła !
A to z punktu widzenia producentów jest wadą.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Zależy jak kto na to patrzy. Są i seriale typu "zabili go i uciekł". Do tego "Błyskawica" nadaje się jak żaden okręt. Torpedy przechodziły w trakcie wojny przed nią, za nią, wybuchały przed burtą, jedna "lotnicza" przefrunęła NAD nią
. O tonach bomb wokół niej już nie wspomnę. A te niemieckie wykrzykniki spod Narwiku nie tyczą się tylko Groma, ale i Błyskawicy, bo oba okręty waliły do Niemców na zmianę, a niemieccy piechurzy nie odróżniali jednego polskiego niszczyciela od drugiego.

Ostatnio zmieniony 2013-11-15, 23:09 przez tom, łącznie zmieniany 1 raz.
Raczej chodzi o kasę. Na Błyskawicy działo się za dużo i w zbyt długim okresie czasu - kto to spienięży? Historia Groma pasuje jak ulał na krótki serial.
Koledzy wybaczą ale bawi mnie te Wasze malkontenctwo. "Artyleria zła, nity współczesne, kolor kotłów za jaskrawy". Litości, 99,8 % przyszłych widzów nie zwróci na te mankamenty uwagi czy też nie będzie to im przeszkadzało w odbiorze! Artylerie można poza tym z dykty wybudować na lądzie, postawić przed nią green screena i resztę dodać podczas obróbki obrazu. Przecież nie przeholują Błyskawicy np do fiordów Narviku by tam kręcić sceny z 1940 r
Skoro w 1993 r. Wilk, Błyskawica i jeden z trałowców 206 mógł grać w filmie uboota, brytyjski niszczyciel oraz amerykański niszczyciel w zagranicznej produkcji, to i Błyskawica może Groma dla TVP. HMS Vanguard grał kiedyś Hood'a i nikomu to nie przeszkadzało.
Koledzy wybaczą ale bawi mnie te Wasze malkontenctwo. "Artyleria zła, nity współczesne, kolor kotłów za jaskrawy". Litości, 99,8 % przyszłych widzów nie zwróci na te mankamenty uwagi czy też nie będzie to im przeszkadzało w odbiorze! Artylerie można poza tym z dykty wybudować na lądzie, postawić przed nią green screena i resztę dodać podczas obróbki obrazu. Przecież nie przeholują Błyskawicy np do fiordów Narviku by tam kręcić sceny z 1940 r

Skoro w 1993 r. Wilk, Błyskawica i jeden z trałowców 206 mógł grać w filmie uboota, brytyjski niszczyciel oraz amerykański niszczyciel w zagranicznej produkcji, to i Błyskawica może Groma dla TVP. HMS Vanguard grał kiedyś Hood'a i nikomu to nie przeszkadzało.
Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
Z efektami filmowymi masz rację. Do tego mamy prawdziwe muzealne eksponaty 120 mm armat Boforsa (np. po Gryfie). Nie trzeba wcale budować z dykty.
Tylko, że maskę stodwudziestki z Gryfa trochę podziurawiłotom pisze:Z efektami filmowymi masz rację. Do tego mamy prawdziwe muzealne eksponaty 120 mm armat Boforsa (np. po Gryfie). Nie trzeba wcale budować z dykty.

No i te metry farby na niej. Od wojny chyba nikt nie czyścił tego, tylko dokładał kolejne warstwy.
Ale na filmie nie będzie widać
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Moje narzekania dotyczą tylko i wyłącznie postaci scenarzysty. Mając takie dokonania jak Czas Honoru jestem prawie w 100% przekonany co to będzie za serial. Chciałbym się miło rozczarować.
Dla mnie też się nada, nawet z namalowanym H34. To nie dokument i dobrze byłoby to zrozumieć.polsteam pisze:- dla naszych filmowców to pikuś, nieistotne, że się nie nadaje...de Villars pisze:Poza tym trzeba pamiętać, że Błyskawica ma inną artylerię, więc tak czy siak - wprost do serialu o Gromie się nie nada..
dla nich się nada
tom pisze:A ja jestem zdania, że "Błyskawica" nie powinna zagrać "Groma" tylko...siebie.
A właśnie, ze powinna zagrać Groma, bo przecież Grom tłukł armatami naszych wrogów i w końcu Groma zatopili "przebrzydli Niemcy", a trzeba się jakość zemścić za te ichnie "Nasze matki córki i kochanki" czy jak to tam leciałoAndrzej Ciszewski pisze:Dlatego dziwi mnie film o Gromie. Właściwie , to by należało zapytać producentów , jaki jest cel wyprodukowania takiego serialu. Przecież to tylko maleńki epizod w historii PMW. I nie koniecznie chwalebny.

A tak poważnie może pora zakończyć martyrologię i kręcić filmy stricte fikcyjne (vide "Bękarty wojny"), ale za to dobre? Na tle tego wszystkiego co ostatnio widzę zaczynam bardzo doceniać "Demony wojny".
A tak w ogóle to dajcie spokój. Będzie co będzie
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
- pothkan
- Kontakt:
Nie poczłapał, a został przeholowany. Zresztą w stoczni remontowej pojawia się częściej, niż raz na kilka lat. W każdym razie - Błyskawica jest hulkiem bez napędu.Kpt.G pisze:Ale słyszałem kiedyś że poczłapał się kilka lat temu o własnych siłach do stoczni remontowej.
W jakim to filmie wystąpiły te okręty?Wicher pisze:Skoro w 1993 r. Wilk, Błyskawica i jeden z trałowców 206 mógł grać w filmie uboota, brytyjski niszczyciel oraz amerykański niszczyciel w zagranicznej produkcji, to i Błyskawica może Groma dla TVP.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
http://mon.gov.pl/aktualnosci/artykul/n ... t-filmowy/Projekt filmowy „ORP Orzeł”, który przewiduje realizację pełnometrażowego filmu w wersji kinowej oraz 13-odcinkowego serialu telewizyjnego będzie realizowany pod patronatem ministra obrony narodowej. Projekt powstał z inicjatywy reżysera Jana Kidawy-Błońskiego, producenta Krzysztofa Grabowskiego i scenarzysty Jarosława Sokoła. Inicjatorzy filmu „ORP Orzeł” zwrócili się do Prezydentowej Karoliny Kaczorowskiej o utworzenie Forum Patronackiego pod jej przewodnictwem. W skład tego forum wchodzi 27 osób, m.in. prezydent Gdyni Wojciech Szczurek, prezes TVP Juliusz Braun i biskup polowy WP Józef Guzek. Początek zdjęć zaplanowano na lato 2015 r., zaś premierę kinową oraz serialu na 2017 rok.
Tak mix "ni pies, ni wydra" to tylko w naszym kraju możliwy - biskup wchodzi w patronat filmu wojennego...
Ciekawe czy istnieje stowarzyszenie były członków ORMO i czy ktoś im proponował udział w patronacie filmu o księdzu Popiełuszce...
Ciekawe czy istnieje stowarzyszenie były członków ORMO i czy ktoś im proponował udział w patronacie filmu o księdzu Popiełuszce...
I tak film\serial będzie żenujący w stosunku do "Orła". Ale co tam kasa wpadnie dla twórców i babci Ryszkowskiej