Przeczytałem artykuł o nieudanych atakach torpedowych na ORP Sęp i mam kilka uwag i pytań:
1. Wg autora w literaturze przedmiotu (podany jest tylko Bachmann) podaje się, że fiasko drugiego ataku było wynikiem złego funkcjonowania zapalnika magnetycznego. A co z pierwszym atakiem? Czy w tym przypadku ktoś wykluczył niesprawność zapalnika, albo innych podzespołów torped?
Przypominam, że problem niemieckich torped dotyczył nie tylko zapalników magnetycznych, ale również przyrządów zanurzenia.
2. W artykule w ogóle nie podano typów i parametrów wystrzelonych torped oraz zastosowanych zapalników. A przecież ma to zasadnicze znaczenie dla sprawy.
Z tematu o zapalnikach torped:
crolick pisze:Kilka drobnych uwag (nie związanych z meritum) dotyczących PMW. Dane z KTB U-Bootów:
U 14 odpalił torpedę (przypuszczalnie G7a) o 20:42 z odległości 1000 m
U 18 odpalił torpedę (G7a) o 19:51 z odległości 200 m [zupełnie nie wiedzieć czemu atak ten pominęliście w swoim artykule!]
U 22 odpalił torpedę (G7a) o 23:09 z odległości 200 m
U 9 odpalił torpedę o 12:48 (odległości nie znam).
http://fow.az.pl/forum/viewtopic.php?f= ... 3&start=32
Z artykułu wynika, że prędkość torped określono na 30 węzłów. Czy są na to jakieś "twarde" dowody? (np. zapisy w KTB?)
Z postu crolicka wnioskuję, że U 14 mógł też strzelać G7e, a wtedy te 30 węzłów może być wątpliwe.
3. W artykule jest mowa o pośpiechu i obawie niemieckich okrętów przed polskimi oop, ale wg mnie to za mało, żeby postawić hipotezę, że fiasko ataków wynikało z błędów załogi.
Dla postawienia tezy kluczowe są obliczenia kątów wyprzedzenia torped. Niestety obliczania w artykule są wg mnie nie dość jasne i nie tłumaczą zasady trójkąta torpedowego. A przecież to nic skomplikowanego.
http://www.tvre.org/celowniki-torpedowe
β = arc sin ( vg / vt * sin γ )
Zgodnie ze wzorem wartość kąta wyprzedzenia zależy od prędkości celu, prędkości torpedy i kąta biegu, natomiast nie zależy od odległości do celu.
Dla U 18 - z obliczeń wynika, że prędkość celu określono na 15 w, ale skoro z dziennika nawigacyjnego wynika, że Sęp na powierzchni poruszał się ze średnią prędkością 11 w, to błąd nie był wcale taki duży. W dodatku nie znamy prędkości torpedy przyjętej do obliczeń.
Dla U 14 - nie ma jasności wg jakich parametrów torpeda została wystrzelona, a w szczególności jaki przyjęto kąt wyprzedzenia. I w tym przypadku nie znamy przyjętej prędkości torpedy.
4. Dokładność nawigacji podwodnej. Te 5-10 Mm przesunięcia to dużo, wg mnie za dużo. Przy pływaniu podwodnym błędy zliczenia nawigacyjnego mogły być duże, ale przecież jest jeszcze astronawigacja. Tutaj pomocny powinien być dziennik nawigacyjny. Bardzo możliwe, że tego dnia nawigator miał słabszy dzień.

Natomiast mapa wyrysowana jako załącznik do sprawozdania dowódcy okrętu mogła zawierać „korekty”, dlatego dziennik nawigacyjny jest bardziej wiarygodny. (Nawiasem mówiąc wszystkie sprawozdania dowódców naszych oop powinny zostać zweryfikowane poprzez analizę dzienników okrętowych).
Poza tym, trzeba też pamiętać o błędach i „korektach” niemieckich oop.