... mam Jacku zdjęcia MT8 ale ona teraz na niebiesko pomalowana a na "pace" ma "budę" postawioną dla pasażerów...
ale "jeździ" się nią ( jak to mówią "kanalarze" u nas ) super - stałem za sterem
a i cała dokumentacja techniczna jest (rysunki)
na żegludze szuwarowo bagiennej ( http://www.zegluga.info )jedno zdjęcie tejże MT8 znalazłem, nazwa została bez zmian
Właśnie o takie współczesne zdjecia MT-8 w nwych barwach mi bardzo chodzi.
Jesli możesz proszę bardzo wrzuć na forum albo na jcislak@poczta.onet.pl
Czy te rysunki też może masz ?
MT-8 jest bardzo ciekawa. Na czas "W" przeznaczona była (czy wszystkie ?) również do przewozu torped ale osobno głowicy, a osobno korpus.
Przy okazji budowy w Gliwicach kolejnego odcinka Drogowej Trasy Średnicowej odkopano XVIII śluzę Kanału Kłodnickiego.
Niestety ten dwustuletni zabytkowy obiekt hydrotechniczny zostanie niebawem rozebrany czyli zniszczony... ale za to w tym miejscu powstanie nowoczesna estakada.
... i po ptokach. czyli tłumacząc z gwary śląskiej dla reszty Polski: i po sprawie - była śluza, nie ma śluzy.
Wystarczyło kilka dni pracy jednej koparki...
Swego czasu rudas założył temat o żegludze towarowej na Odrze (ze znakiem zapytania na końcu). Przykre jest to, jak bardzo nie umiemy, nie chcemy, nie potrafimy wykorzystać walorów nie tylko dla szeroko pojetej turystyki ale głównie dla naszej rodzimej gospodarki, jakie daje ta rzeka. Nie potrafimy nawet zadbać o pozostałą w spadku infrastrukturę hydotechniczną służącą tej żegludze (w sierpniu ub. roku miałem okazję popływać nieco Odrą i Kanałem Kłodnickim, stan portu w Kędzierzynie-Kożlu to żywy obraz naszej narodowej głupoty i braku jakiegokolwiek pomyślunku), a ma być jeszcze lepiej ... ale o tym tutaj : http://www.portalmorski.pl/zegluga/zegl ... -strategii
"Jesteś UPIERDLIWY!" Nie.. ja jestem Ciekawy i drążę niektóre interesujące mnie tematy.. a że zadaję dużo pytań? "Kto pyta nie błądzi" głosi powiedzenie.
Jakże daleko z Domu do Morza!
Kilka tygodni temu byłem na parę dni w Belgii - Bruksela, Antwerpia, Oostende.
Byłem zachwycony kanałową kulturą tamtejszych narodów!
Dlaczego tego u Nas się tak nie da...??? Oczywiście to retoryczne pytanie ...
Załączniki
Antwerpia - ruch jak na autostradzie
antwerpia.jpg (74.36 KiB) Przejrzano 11688 razy
port Bruksela
1798825_679681682095071_1544557779_n.jpg (101.07 KiB) Przejrzano 11688 razy
port Bruksela
1004711_679684652094774_452162258_n.jpg (75.96 KiB) Przejrzano 11688 razy
kanał Bruksela
1900057_679682182095021_2017389634_n.jpg (127.49 KiB) Przejrzano 11688 razy
śluzowanie tankowca Bruksela
1911934_679694998760406_1994074733_n.jpg (119.74 KiB) Przejrzano 11688 razy
port Bruksela
1511805_679680275428545_979642952_n.jpg (121.3 KiB) Przejrzano 11688 razy
To jest bardzo dobra wiadomość. Teraz wszystko zależy od tego, kto się zajmie przywracaniem żeglugi.
Jeżeli będzie to fachowiec, to sukces gwarantowany, ale jeżeli ktoś w rodzaju... wicie, rozumicie.. to nic się nie zmieni.
UWAGA! Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).
Z tym obalaniem mitów, to daleko zalecana ostrożność - np. port w Koźlu to autentyczna ruina, zdewastowana siedziba dawnego kapitanatu portu, zdewastowane urządzenia przeładunkowe itp. Odtworzenie tej infrastruktury to olbrzymie nakłady i czas, który płynie nie-ubłagalnie na niekorzyść aktualnej sytuacji tego portu.
Światełkiem w tym tunelu może być np. ten projekt : http://www.wxca.pl/pl/projekty/port-kozielski, tylko konia z rzędem temu, kto określi, czy projekt ten (lub jemu podobne) będą jeszcze kiedykolwiek zrealizowane ...
Z uwagą przeczytałem o tych projektach. Duża szansa na odtworzenie znaczenia tego portu i zarabianie pieniędzy. Przecież żegluga śródlądowa w Europie ma się bardzo dobrze.
Natrafiłem też na jedno znamienne zdanie --Pod koniec lat 80-tych w ubiegłym wieku doszło w Polsce do transformacji ustrojowej i gospodarczej, w wyniku czego zaczęły podupadać okoliczne zakłady pracy. Dziś miejsce jest bardzo zaniedbane. -- Wychodzi na to, że jak chcesz jakiś kraj wykończyć w drodze pokojowej, to zafunduj mu transformację ustrojową. Pewnie trochę upraszczam, ale chyba nie za dużo. Może jakaś mądra głowa pomyślała by o środkach unijnych na ten cel. W końcu to jest transport tani i ekologiczny. Silny argument w dzisiejszych czasach, a rzeka już jest.
UWAGA! Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).