Chemik pisze:Adam pisze: Zresztą w całej Europie, półka z prasą "okołomorską" to sterta czasopism poświęconych jachtom (w Polsce praktycznie nieobecne) plus Ships Monthly, czasem See Breezee lub jakiś pomniejszy tytuł i ... to wszystko. Wojenno-morskich, takich jak u nas, nie ma w ogóle.
z UK: tak jak wspomniałeś: Ships Monthly, Sea Breezee oraz
Shipping International a wojenno morski
Warship (tak się to bodajże nazywa) czyli 3:1 dla statków., a w Ojczyźnie 0:3 dla okrętów

chyba nie "Shipping International" tylko "Shipping Today & Yesterday" ?...
Sea Breezes, Shipping i Ships Monthly w "szerokim" obiegu (dystrybucja przez newsagentów)
+ w prenumeracie powiązanej z członkowstwem w WSS - Marine News (które chyba ostatnio przestało się ukazywać w wersji papierowej i jest tylko w PDF-ach teraz?...)
- - - - -
jednak, niestety,"na Zachodzie" pisma morskie popularne też padają...
nie jestem w stanie wymienić wielu przykładów tak konkretnie, ale pewnie trochę tego było...
parę lat temu padł bardzo dobry "Ferry Compass" - pismo pół hobbystyczne (shiploverskie) - pół fachowe (technika, rynek)
bardzo lubiłem kiedyś (z dość oczywistych względów nie miałem zbyt wielu egzemplarzy) DAWNO temu ukazujące się pismo niemieckie - chyba "Schiffahrts International"...
- to wydawało chyba to samo wydawnictwo, któe wydawało (wydaje nadal) fachową "Hansę"...
przez niewiele lat (chyba przez 2-3) ukazywało się może nie nadzwyczaj "głębokie" (dla miłujących szczegóły zaawansowanych, wytrawnych hobbystów), ale i tak świetne "Seascapes"...
- to z kolei była chyba próba popularyzacji tematyki morskiej przez wydawnictwo, któe (wtedy) wydawało "Fairplay'a"...
no i też dawno (jeszcze chyba za "przedsychłkowej komuny") było też fajne pismo "zachodnio-wschodnie, czyli DDR-owskie... nie pamiętam... chyba "Neptun"?... czy coś w tym rodzaju?...
swoją drogą - współczesne pisma fachowe to też na ogół cień marny dawnych...
kiedyś to były wspaniałe "Motor Ship'y" i inne, ponad 100 stron na miesiąc, z kilkunasto-stronicowymi opisami statków i planami na rozkładówkach...
----------- przy okazji ----------------------
przyjmę (przyjadę, odbiorę) za darmo (lub w niektórych przypadkach niedużo, ale zapłacę) WSZELKIE MORSKIE PISMA zaróno hobbystyczne, jak i (zwłaszcza) FACHOWE z czasów:
- od końca I do końca II wojny światowej oraz z okresu powojennego - do lat 60-tych (wiem, że takich, to raczej nikt się nie będzie chciał pozbywać, więc specjalnie na takie nie liczę, ale na wszelki wypadek zgłaszam potencjalne zainteresowanie)
- od lat 60-tych czy 70-tych po czasy współczesne, ale zwłaszcza do lat 90-tych... (tu już pewnie troszkę większe są szanse, że ktoś zechce się pozbyć zalegającej "makulatury" tego rodzaju - chętnie odbiorę)...
... głównie w Trójmieście, ale przy umówieniu się odpowiednim i "special arrangement" (i nie natychmiast) - może też w Szczecinie, Warszawie... (jeśli zainteresują mnie bardziej materiały jakieś)...
szukam nie tylko czasopism wspomnianych wyżej, ale też wszelkich stoczniowych i armatorskich leafletów, prospektów, katalogów, książek i innych publikacji lub dokumentów, zwłaszcza takich zawierających plany (choćby uproszczone albo w małych formatach) statków i opisy statków...
oprócz powyższego szukam też (ze wzpomnianych okresów) morskich (okrętowych, żeglugowych) ksiażek technicznych-fachowych, jak i popularnych o statkach cywilnych... chętnie także takie z projektowania okrętu, ale takie "ogólniejsze" (bardziej powierzchowne), o typach statków / charakterystycznych cechach poszczególnych typów, monografie (również techniczne / dla projektantów) typów statków, etc... - te bardziej "projektowo-praktyczne" (chodzi mi o te "sektory" czy "dziedziny" naval architecture i marine engineering, w których "bardziej widać" konkretny statek, _nie_ te "podsatwowe", "matematyczne" o "liczbach Froude'a" czy "oporach falowych" albo o "drganiach kadłuba"...
(interesują mnie tylko statki handlowe)