Polskie "Chulym"-y czyli rudowęglowce typu B-32

forum to dedykowane jest wszystkim jednostkom pływającym budowanym w celach cywilnych...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Chemik

Polskie "Chulym"-y czyli rudowęglowce typu B-32

Post autor: Chemik »

mam parę wątpliwosci odnosnie tej serii w słuzbie pod polską banderą, a były to:

Malbork (B-32/I) 1976: Summerbreeze (czy też Summer Breeze?)
Wicko (B-32/III) 1956: Ho Ping 35; 1967: Zhan Dou 35; 1985: He Ping 35
Śniardwy(B-32/III) 1957: Ho Ping 40 1967: Zhan Dou 40
Mamry (B-31/III) 1957: Ho Ping 41; 1967: Zhan Dou 41
Gardno (B-31/III) 1956: Ho Ping 42; 1967: Zhan Dou 42; 1986: He Ping 42
Jamno (B-31/III) 1956: Nan Hai 158; 19..: Hong Qi 158
Łebsko (B-31/III) 1957: Nan Hai 159; 19..: Hong Qi 159
Katowice (B-31/VI) 1979: Mamalou
Gniezno (B-32/VI) 1978: Tulum (czy też może Aztec?)
Sławno (B-32/VI)
Bielsko (B-32/VI)
Kalisz (B-32/VI) 1976: Elli; 1978: El Hag Abdalla
Tczew (B-32/VI) 1976: Efi
Cieszyn (B-32/VI)
Opole (B-32/VI) 1976: Kalliopi; 1979: Homer; 1981: Judith P.

Dla wszystkich statków - czy ktos zna ich daty rozpoczęcia, lub ewentualnie gdzie ich szukać...? statki sprzedane - czy znane są nazwy ich późniejszych armatorów?

Malbork - czy został zamówiony i odebrany przez PLO? książka "Polskie Linie oceaniczne w latach 1951-1978" nie wspomina o tym statku, a jego przejęcie przez PLO jest tylko tu: http://polskiestatki.inwestnet.com/ - czyżby pomyłka?

Cala seria B-32/III była tylko przejsciowo pod polską banderą, ale Miramar podaje iż częsć z nich przekazano Chińczykom w 1956 roku, tym czasem książka "Pod polską banderą" dla wszystkich podaje rok 1957....?

cała seria B-32/VI J. Miciński, J.Piwowoński i W. Fenrych podają w swoich książkach iż była to seria B-32/VII (??)

Gniezno to po sprzedaży brytyjski Tulum, czy kajmański Aztec?

Sławno i Cieszyn czy można ustalić w jakim okresie służyły Rolimpeksowi za magazyny?

Kalisz i Tczew Miramar podaje, iż zostały zwodowane jako (odpowiednio) Sewa i Sena - tak było (może jakies szczegóły?) czy tylko pomyłka Miramaru? Nota bene Kalisz (ale typu B-31) też podają że zwodowany pod nazwą Sewa..????

z góry dziękuję za wszelką pomoc :-)
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

O typie B-32 był dwuczęściowy artykuł w "Okrętach Wojennych": Szczeciński debiut – rudowęglowce projektu B-32 (Czułym).

Druga część (w numerze 94 = 2/2009), opracowana przez niżej podpisanego, była poświęcona losom poszczególnych statków. Zapraszam ;)

Pozdrawiam,
Oskar
Awatar użytkownika
Chemik

zaskoczyłes mnie Pothkanie... gdyż nie spodziewałbym się w tym pismie artykułu o statkach :o tym nie mniej dziękuję za info i nie pozostaje mi nic innego jak nabyć gdzies egzemplarz :-)

rozumiem iż częsć pierwsza była o numer wczesniej?
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Tak, dotyczyła budowy. W obu częściach są fajne zdjęcia :wink:
krzysiekj

Post autor: krzysiekj »

Witam Chemika z interesujacymi pytaniami. No i Pothkana z blyskawiczna podpowiedzia. Sam jestem zainteresowany przesledzeniem i uzupelnieniem informacji o tej serii na swojej stronie. Na teraz mam co prawda trudnosci z pozyskaniem wymienionych numerow casopisma ale moze sie to zmieni. Obiecuje uzupelnic te dane w oparciu o te artykuly.
Dziekuje i Pozdrawiam z Zyczeniami Swiatecznymi i noworocznymi.
Krzysiekj
Awatar użytkownika
Chemik

ja już mam odkupiłem od kolegi w sumie trzy numery (jeszcze artykuł z Sołdkami) i jako ze nie mogłem wytrzymać z ciekawosci zażyczyłem sobie błyskawiczny skan tych artykułów... :D po wstępnej lekturze myslę, że wszystkie wątpliwosci zostaną rozwiane... własnie na noszę poprawki....
Jeszcze raz wielkie dzięki dla Pothkana.... :-)
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Nie ma sprawy ;)
Adiutant Ziuka

Re: Polskie "Chulym"-y czyli rudowęglowce typu B-32

Post autor: Adiutant Ziuka »

Witam.
Chemik pisze: Katowice (B-31/VI) 1979: Mamalou
Czy chodzi o ten statek noszący nazwę "Katowice"?
Z prasy pisze: Latem 1960 roku, podczas rejsu do Afryki, na statku s/s „Katowice” zaokrętowana była ekipa filmowa Tadeusza Jaworskiego z WFF. Ekipa ta wypłynęła do Afryki Zachodniej i Środkowo-Równikowej celem nakręcenia szeregu fimów dokumentalnych. Reżyserowi Tadeuszowi Jaworskiemu towarzyszyli m.in. operator Zbigniew Raplewski i asystent Witold Post. Ekipa wykonała sobie pamiątkowe zdjęcie z „pożegnania” Szczecina na pokładzie s/s „Katowice” w obecności Kapitana. Według słów reżysera była to pierwsza ekspedycja filmowa polskiej kinematografii na tak dużą skalę.
Jeśli tak, to czy Koledzy natknęli się może gdzieś na zdjęcia z powyższego zdarzenia?...
krzysiekj pisze:Sam jestem zainteresowany przesledzeniem i uzupelnieniem informacji o tej serii na swojej stronie.
Czy ta strona funkcjonuje?
Link pewnie nie jest tajemnicą?... 8)

Pozdrawiam. Darek 'Adiutant' Miładowski
Awatar użytkownika
Chemik

Tak to te "Katowice"...
Ciekawa wyprawa, ale dziwne że "Morze" jej nie odnotowało, ale może nieuważnie przeglądałem egzemplarze z 1960 roku...
Zaglądałeś na Magemar?
A strona internetowa o którą pytasz od długiego już czasu nie funkcjonuje.
Adiutant Ziuka

Witam.

Artykuł, z którego przytoczyłem ten cytat to tylko wycinek z gazety. Nawet nie wiem jakiej. I nie mam również pewności czy to rok 1960... Tak mi przekazano...

Dlatego zacząłem szukać i trafiłem na ten temat. A ponieważ wiedza Kolegów jak widzę jest nieprzeciętna to pytam... :roll:

W artykule są dwa zdjęcia:
1) Załadunek pojazdu ekipy WFF - Nysa 59 - rzekomo specjalnie przystosowana do warunków tropikalnych...
2) Ekipa wraz z Kapitanem macha z pokładu "Katowic" na pożegnanie.

Niestety, jak to w prasie bibułowej, jakość zdjęć mizerna...
Nie ukrywam, że chętnie bym zobaczył (pozyskał ?) więcej zdjęć z tego okresu głównie ze względu na postać Kapitana "Katowic" i biorącej udział w tym rejsie Jego Żony.
Wszak to była ekipa filmowa, może więc jakiś filmik się zachował?...

Za wszelkie wskazówki będę wdzięczny...

Awatar użytkownika
Chemik

Adiutant Ziuka pisze:Artykuł, z którego przytoczyłem ten cytat to tylko wycinek z gazety. Nawet nie wiem jakiej. I nie mam również pewności czy to rok 1960... Tak mi przekazano...
W takim razie przejrzyj uważnie te czasopisma
http://www.magemar.com.pl/cms.php?lid=pl&gid=175
Adiutant Ziuka

Witam.
Chemik pisze:
Adiutant Ziuka pisze:Artykuł, z którego przytoczyłem ten cytat to tylko wycinek z gazety. Nawet nie wiem jakiej. I nie mam również pewności czy to rok 1960... Tak mi przekazano...
W takim razie przejrzyj uważnie te czasopisma
http://www.magemar.com.pl/cms.php?lid=pl&gid=175
Wielkie dzięki! Czuję, że czeka mnie dłuuugi wieczór...

A nie pamiętasz przypadkiem, czy w "Morzu" odnotowano próbny rejs po Bałtyku pierwszego "Czułyma" w grudniu 1953 r.?... :gazeta:
Zerknąłem na szybko do numerów z grudnia 1953 i stycznia oraz luitego 1954 i nie znalazłem... :-(

Awatar użytkownika
Chemik

Adiutant Ziuka pisze:A nie pamiętasz przypadkiem, czy w "Morzu" odnotowano próbny rejs po Bałtyku pierwszego "Czułyma" w grudniu 1953 r.?... :gazeta:
Zerknąłem na szybko do numerów z grudnia 1953 i stycznia oraz luitego 1954 i nie znalazłem... :-(
Chulym to trochę nie moja działka (nie czuć go rybami ;) :lol: ), więc nie śledziłem tego, ale weź poprawkę na realia lat 50-tych :-D
Adiutant Ziuka

Witam.
Chemik pisze:Chulym to trochę nie moja działka (nie czuć go rybami ;) :lol: ), więc nie śledziłem tego, ale weź poprawkę na realia lat 50-tych :-D
A moja "działka" to do tej pory były maszyny latające... Później musiałem "dokształcić się" z kawalerii a teraz, od pewnego czasu, muszę "moczyć nogi" w terminologii morskiej... :clever:

Ale po przeczytaniu takiego zdania:
... w grudniu 1953 r. władze W.O.P w Szczecinie zwróciły mi Książeczkę Żeglarską i nie stawiały najmniejszych zastrzeżeń w zaokrętowaniu się na stanowisko Kapitana statku "CZYŁYM" B-32/1 dla odbycia próbnego rejsu po Bałtyku. W marcu b.r. mam odbyć drugi próbny rejs na następnym statku, który jest budowany przez Stocznię Szczecińską dla Związku Radzieckiego.
... i dalej:
Na terenie Szczecina istnieje poważny brak marynarzy o wyższych kwalifikacjach i dlatego Stocznia Szczecińska ma duże trudności ze skompletowaniem własnej załogi dla odbywania próbnych rejsów i każdorazowo musi wypożyczać fachowców z Polskiej Żeglugi Morskiej...
... zaczynam analizować właśnie "realia lat 50-tych"... 8) :czytaj:

Marek T

Post autor: Marek T »

Adiutant Ziuka pisze:... czy w "Morzu" odnotowano próbny rejs po Bałtyku pierwszego "Czułyma" w grudniu 1953 r.? Zerknąłem na szybko do numerów z grudnia 1953 i stycznia oraz luitego 1954 i nie znalazłem...
Z przyczyn technicznych (cenzura, skład, korekta, druk) "Morze" miało "poślizg" rzędu trzech miesięcy (czasem więcej) w stosunku do faktycznej daty wydarzenia. Wyjątkiem był rubryka "Aktualności", gdzie starano się podawać informacje z opóźnieniem miesięcznym - ale i tam red. Miciński zazwyczaj nie podawał daty dziennej wydarzenia.
Wydarzenia z grudnia 1953 r. może być opisane w marcu-kwietniu 1954 r.
Adiutant Ziuka

Witam.
Marek T pisze:Z przyczyn technicznych (cenzura, skład, korekta, druk) "Morze" miało "poślizg" rzędu trzech miesięcy (czasem więcej) w stosunku do faktycznej daty wydarzenia.
Dziękuję Marku! Postaram się to na spokojnie przejrzeć...

Gdybym podczas spotkania w lecie ub.r. wiedział, że Oskar "maczał pióro" w popełnieniu artykułów o "Czułym"-ach, to siekał bym szablą i kłuł bagnetami, żeby wszystko z Niego wyciągnąć... :cisza:
Ale dla mnie te informacje, które podałem wyżej, to też było zaskoczenie... Znaczy te informacje o Kapitanie pływającym na pierwszych jednostkach tego typu...
Myślę, że Ty Marku, wiesz o kim piszę...
I nie odbierajcie, proszę, tego co piszę jako swego rodzaju "tajemniczość"...
Informacje posiadam z relacji i chodzi o potwierdzenie zaistniałych wtedy zdarzeń... Na miarę dokumentów...

ODPOWIEDZ