Alfie, moim zdaniem nieco uprościłeś sprawę pisząc o wysokiej cenie. Chodzi raczej o stosunek ceny do zawartości. Nie można oczekiwać, że pismo wydawane w takiej formie jak MSiO będzie kosztować tyle co Party lub Show, które dla odmóżdżenia kupuje czasami pani Marmikowa

.
Z uporem maniaka wrócę do kwestii prenumeraty (jako źródła stałego i szybkiego dopływu kasy dla wydawcy) okraszonej bonusami dla prenumeratorów lub wręcz tylko dla prenumeratorów.
Moim zdaniem nie ma najmniejszych szans by na dłuższą metę utrzymać sprzedaż na poziomie ponad 10 tys egzemplarzy zmieniając jedynie zakres tematyczny np. na Bismarcka itp. Myślę, że nakład OW to docelowe maksimum chłonności rynku bez dodatkowego zachęcania.
Ponownie dodam też, że o ile nie kupuję MSiO jak leci to specnumer o interesującej mnie tematyce łyknąłbym od ręki, nawet nie pomyślawszy, że takie coś można w ogóle zassać z sieci. Co więcej, niektóre specjale mam w gabinecie na półkach i traktuję je na równi z książkami podczas gdy reszta normalnych numerów ląduje w piwnicy.
Reasumując, jest kilka możliwości, nad którymi warto się pochylić:
- bonusy dla prenumeratorów;
- CD-archiwum dla prenumeratorów;
- możliwość wykupienia dostępu do pojedynczych artykułów w formie online z możliwością wydrukowania i zarchiwizowania w formie pdf (zwłaszcza w pismach o szerokim zakresie tematycznym jak np. TW).
To wszystko musi być do załatwienia "jednym kliknięciem" (PayU, a jeszcze lepiej PayPal) poprzez stronę/sklep wydawnictwa. Jeżeli ktoś tego nie będzie potrafił ogarnąć to daremny trud. Z góry uprzedzam, że nie wiem jak wygląda to teraz w sklepie Magnum-X, a jedyne co mam w pamięci to wpisy Groma tu na forum. Na marginesie, zastanawiam się po co komu dokładna data urodzenia w momencie składania zamówienia prenumeraty gazety???

Czyżby Magnum-X wysyłało prezenty urodzinowe?