jednostka hpE?

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

eSDe

jednostka hpE?

Post autor: eSDe »

W wątku o czasopiśmie OKRĘTY pojawiła się jak dla mnie "nowa" jednostka hpE. Szkoda, że czasami posty Sławka którego ostatnio sobie cenię, ocierają się o "konfabulację" lub wręcz pychę dawnego Nali :| .
Chociaż mam dosyć dużo doświadczeń z siłowniami okrętowymi, to podobnie jak Peperon nigdy nie spotkałem się z mocami w jednostach hpE :roll: .
Nie przypominam sobie absolutnie żadnej maszyny elektrycznej, na której tabliczce znamionowej widniałyby w/w jednostki. O ile domyślam się intencji ich zastosowania, to dodatkowe podpieranie się w tym wypadku autorytetem prof. Piasecznego budzi mój sprzeciw! Jako argument pozwalam sobie przytoczyć kilka "obrazków" z takiej książeczki ...

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ale może się mylę i ktokolwiek z Szanownego Grona Kolegów ma zdanie odmienne od mojego? Zdanie poparte dowodem lub praktyką? Czy spotkali się Państwo ze okrętowymi mocami elektrycznymi oznaczanymi w jednostach innych niż kW czy KVA?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
AvM

Re: jednostka hpE?

Post autor: AvM »

Na poczatek, jak juz pisze sie HPe , PSe, itd najczesciej.
Albo tez tylko malymi ehp, nhp., ihp.
lub samymi duzymi BHP
Awatar użytkownika
Peperon

Post autor: Peperon »

Jeśli można...
Prawdę mówiąc, to wiele nauczyłem się na dyskusjach Sławka z innymi Forumowiczami. Zwłaszcza dotyczącymi jednostek anglosaskich. W tym jednak przypadku wpis dotyczył okrętu rosyjskiego. W Rosji obowiązuje układ jednostek SI, a tu nagle widzę przeliczenie na konie mechaniczne (elektryczne). Dlatego zdumiało mnie to u Sławka postulującego poprawne używanie jednostek. Według mnie nie ma znaczenia z jakich źródeł korzysta autor. Powinien i tak używać "jednostek polskich" - obowiązujących lub tradycyjnych.
I w tej sytuacji pozostaje nieistotna pisownia jednostek czy to będzie hp, HP, PH, czy też BHP lub BPH :lol:
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Awatar użytkownika
Teller

Post autor: Teller »

Whoooowww!! :o :o :o

Ktoś tu ma porządną książkę o siłowni turboelektrycznej pancerników amerykańskich ??? Ja ongi rozgryzałem ten temat na stronie "Siłownia New Mexico - Technikalia" (tłumaczyłem tam między innymi, co to jest ten "slip" czyli poślizg). Jako elektryk z (pierwszego) wykształcenia, bardzo chętnie poczytam sobie coś oryginalnego w tym temacie. Na tych paru fotkach widzę dużo ciekawych szczegółów, zrozumiałych dla zawodowego elektryka.

Co się tyczy hpe w Sławkowych tekstach — prosiłbym o szerszy cytat. Sławek, niczym lemowski profesor Merinus ( u którego Pirx zdawał egzamin ) ma swoje poglądy na nazewnictwo i jednostki, a ponieważ pisałem mu ongi sporo komentarzy do artykułów, trochę te sprawy znam... :D
Fear the Lord and Dreadnought
Awatar użytkownika
Peperon

Proponuję odwiedzić nowości wydawnicze - Okręty strona 27. Tam jest zapis wypowiedzi Sławka i moich.
Awatar użytkownika
Maciej3

Post autor: Maciej3 »

Sławek, niczym lemowski profesor Merinus ( u którego Pirx zdawał egzamin ) ma swoje poglądy na nazewnictwo i jednostki,
Ale profesor Merinosek ( jak go zwali studenci ), mimo, że nigdy nawet nosa nie wystawił w kosmos ani w statku kosmicznym nie siedział, dzięki opanowanej teorii i dedukcji matematycznej ( czy jakoś tak ) opracował wszystkie trajektorie komet i satelitów przeszłych obecnych i jeszcze nie odkrytych, które na pewno zostaną za jakiś czas odkryte, ale ich trajektoria jest już znana, bo wzory matematyczne, wyprowadzone przez Merinoska, to przewidziały ze 100% pewnością. :-D
W przypadku Profesora można taką manierę jakoś usprawiedliwić. :wink:
Historia jest najlepszą nauczycielką życia, bo
Jeszcze nigdy, nikogo, niczego nie nauczyła.
Sławek

Post autor: Sławek »

Przepraszam, że tym razem nie powołam się na jakieś konkretne źródło typu "Mechanika okrętowa" etc., jako iż z racji zawodu ciągle jestem ostatnio w ruchu bez literatury, ale tak "na szybko" prosta, ordynarna i niestety nie zawsze rzetelna Wikipedia:

Electrical horsepower
hp(E) = 746 W

http://en.wikipedia.org/wiki/Horsepower ... horsepower

P.S. Żeby było jasne - ja osobiście preferuję jednostkę kW (!!!)
Awatar użytkownika
Peperon

Cytat z Wikipedii:

Electrical horsepower

The horsepower used for electrical machines is defined as exactly 746 W. The nameplates on electrical motors show their power output, not their power input.

1. Wszystko cacy poza jednym - to jest jednostka odnosząca się do mocy oddanej (silników), a nie do generatorów.
2. Nie bardzo widzę związku tej jednostki z okrętem o sowieckiej / rosyjskiej proweniencji.
ODPOWIEDZ