projekt przebudowy WICHRA i BURZY
-
-
A po co go odbudowywać? Przestarzała konstrukcja, zużyte maszyny...karolk pisze:ZP-1 byłby odrestaurowany gdzieś około jesieni 1940, ciekawe, czy Kriegsmarine skorzystałaby z możliwości uzbrojenia go w oryginalne francuskie 130-tki, bo wówczas już byłyby dostepne dość łatwo
Niemieckie stocznie pełną parą pracowały wówczas nad rozpoczętymi, nowoczesnymi okrętami.
Jak dobrze pamiętam, to po ataku Heinkla 111 i kampani w Norwegii zostało im 10 jednostek typu Leberecht Maas w róznych wersjach.karolk pisze:po kwietniu 1940 trudno powiedzieć, że Kriegsmarine miała dość niszczycieli, aż do 42 roku Marku, no tak mi się wydaje
Ale przecież pomysł odbudowy Wichra powstał po wrześniu 1939 roku a jeszce przed kwietniem 1940 - czyli z okresu gdy Niemcy dysponowali 22 a potem 20 niszczycielami.
"I've nothing much to offer
There's nothing much to take
I'm an absolute beginner
But I'm absolutely sane..."

There's nothing much to take
I'm an absolute beginner
But I'm absolutely sane..."
Hallo Absolut i Karolk
Pytanie: skad macie inforacje ze KM chcialo odbudowac Wicher?
Ja w zadnym zrodle (niemieckim) nic takiego nie znalazlem....
znowu Legenda?!
Poza tym nazwa "Seerose" skad ona jest?
Jedyny niszczycie (typu Borrasque) jaki byl rozpatrywany do reperacji byl Cyclone zdobyty w Brescie w 1940 roku (samozatopiony w Arsenale) otrzymal oznaczenie ZF 4, ale juz w sierpniu 41 zrezygnowano z tego i zlomowano.
Ch.
Pytanie: skad macie inforacje ze KM chcialo odbudowac Wicher?
Ja w zadnym zrodle (niemieckim) nic takiego nie znalazlem....

Poza tym nazwa "Seerose" skad ona jest?
Jedyny niszczycie (typu Borrasque) jaki byl rozpatrywany do reperacji byl Cyclone zdobyty w Brescie w 1940 roku (samozatopiony w Arsenale) otrzymal oznaczenie ZF 4, ale juz w sierpniu 41 zrezygnowano z tego i zlomowano.
Ch.
"German Naval Vessels of World War Two" Compiled by US Naval Intelligence [na 13.08.1942 roku, wydanie z 1993]
podaje takie oto dane:
Wicher DD-44 ex-Polish sunk 1939, belived to be salvaged
i
Gryf CM 1 ex-Polish
ale to jest to co uwazal US wywiad
ps. w xiazeczce sa tez sylwetki, i do nich wierszyki, zeby latwiej rozpoznac niemieckie pancerniki i krazowniki. nieqtore wierszyki rozwalaja [do tego sa boskie rysunki]:
Tower-mast, single stack
Mast on funnel or in back
Load der guns and let her rip!
Dot's a Jerry BATTLESHIP!!!
pisownia oryginalna...
podaje takie oto dane:
Wicher DD-44 ex-Polish sunk 1939, belived to be salvaged
i
Gryf CM 1 ex-Polish
ale to jest to co uwazal US wywiad
ps. w xiazeczce sa tez sylwetki, i do nich wierszyki, zeby latwiej rozpoznac niemieckie pancerniki i krazowniki. nieqtore wierszyki rozwalaja [do tego sa boskie rysunki]:
Tower-mast, single stack
Mast on funnel or in back
Load der guns and let her rip!
Dot's a Jerry BATTLESHIP!!!
pisownia oryginalna...

Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
no mając go na wodzie, trudno nie zastanawiać się, co zrobić z tym fantem, a wzmocnienie siły floty jeszcze jednym niszczycielem zawsze jest kuszące, nie zaprzeczajmy oczywistej logice w szale dowodzenia swoich racji.
Marku oczywiście masz rację, Steyer jest źródłem najbardziej wiarygodnym tej quasi informacji, zresztą spójrz na tę wycackaną fotkę powyżej, jaki ładny dla oka okręt mogli zyskać dla Kriegsmarine
Marku oczywiście masz rację, Steyer jest źródłem najbardziej wiarygodnym tej quasi informacji, zresztą spójrz na tę wycackaną fotkę powyżej, jaki ładny dla oka okręt mogli zyskać dla Kriegsmarine
aha, o nazwie Seerose nie słyszałem dotąd, aczkolwiek miła jest dla ucha, za to ZP-1 jak najbardziej znanym mi jest symbolem dla tego okrętu, co zrzesztą zgodne jest z systemem klasyfikacyjnym Kriegsmarine, która Olendra nazwała ZH-1 (Zestorer Hollandischer Eins), a Greka ZG-1, co zgodne jest z koncepcją Europy, jako jednego wielkiego państwa (i skąd ja to znam) wielu narodowości