Nowości wydawnicze: OKRĘTY (w tym numery specjalne)

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Maciej3

Re: Nowości wydawnicze: OKRĘTY (w tym numery specjalne)

Post autor: Maciej3 »

Jak będzie tam proponowany przeze mnie ( żartem bo żartem, ale jednak ) artykuł zbiorczy Bismarck/Yamato/Iowa to dyskusja będzie dłuuuga i zawzięta. :-D
Historia jest najlepszą nauczycielką życia, bo
Jeszcze nigdy, nikogo, niczego nie nauczyła.
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

goral_44 pisze:Podobno o Bismarcku powiedziano wszystko........
Myślę, że jest całkowicie na odwrót tzn. bardzo dużo można jeszcze o Bismarcku napisać. Problem polega na tym, że bardzo trudno jest to zrobić w taki sposób by tekst nie zahaczał o te obszary, o których chyba powiedziano już wszystko :wink: .
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Shinano

Post autor: Shinano »

Marmik pisze:
goral_44 pisze:Podobno o Bismarcku powiedziano wszystko........
Myślę, że jest całkowicie na odwrót tzn. bardzo dużo można jeszcze o Bismarcku napisać. Problem polega na tym, że bardzo trudno jest to zrobić w taki sposób by tekst nie zahaczał o te obszary, o których chyba powiedziano już wszystko :wink: .
Z jakich dziedzin można jeszcze o Bismarcku coś napisać? Tzn. czego nie wiemy o samym okręcie, lub jego załodze?
Bo pewnie o samej jego działalności operacyjnej możnaby coś napisać, gorzej ze źródłami :P
Duże koty zjadam na przystawkę.
Awatar użytkownika
Marmik

To co jest w dokumentacji technicznej to w sumie zostało już opisane, choć zastanawia mnie protokół rozbieżności względem planów. Jako, że miałem okazję przyjrzeć się do jakich rozmiarów potrafią urosnąć różnice pomiędzy projektem, a rzeczywistością (i to na znacznie mniejszym okręcie) to byłbym daleki od tego by twierdzić, że o Bismarcku technicznie wiemy już wszystko (a tym bardziej - tak jak stoi w moim poście - nie da się nic więcej napisać). A poza tym to właśnie tekst "Bismarck: projekt, a rzeczywistość" to coś co chyba nie dotarło jeszcze w ręce polskiego czytelnika. Do napisania tego trzeba porządnego inżyniera z zacięciem pisarskim, lekkim piórem i dostępem do olbrzymiej ilości danych, a i tak pewnie wyszłoby coś co dla mniej obeznanych mogłoby być ciężkostrawne.
Jak słusznie zauważasz, o działalności operacyjnej tez można sporo napisać, więc podtrzymuję swoje zdanie i nie za specjalnie znajduje argumenty na jego obalenie.

Na marginesie, jestem ciekaw jaka była inercja Bismarcka przy BWN i CN? Bo skoro nie da się już nic więcej napisać to w którymś tekście powinienem to znaleźć.
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

SKO - Bismarka - tam ciągle żyją lwy...
Awatar użytkownika
goral_44

Post autor: goral_44 »

Witam.
Okładka do 4 Nr Okrętów.

Obrazek

Pozdrawiam. Waldek

waldemar.goralski@wp.pl
Awatar użytkownika
de Villars
Kontakt:

Post autor: de Villars »

Mam nadzieję, że w tekście o De Zeven Provincien będzie nie tylko o buncie, ale i o okręcie jako takim? ;-)
Si vis pacem, para bellum
http://springsharp.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Marmik

No cóż, dotychczas nie byłem zachwycony poziomem tekstów o okrętach PMW, ale w dłuższej perspektywie dostrzegam coś co wcześniej mi umykało tzn. że w każdym numerze zawsze jest coś polskiego, wiec młody hobbysta-adept powinien dostrzec, że floty wojenne to nie tylko Bismarck czy Yamato. Nasza flota też istniała, a od czasów Pana Pertka doczekała się nie aż tak wielu opracowań. A skoro o Bismarcku można pisać po kilkanaście razy i na różnym poziomie, to i o naszych okrętach tez powinno się dać.
Reasumując, po głębszym namyśle całkiem spory PLUS dla wydawnictwa.
Awatar użytkownika
Peperon

Post autor: Peperon »

de Villars pisze:Mam nadzieję, że w tekście o De Zeven Provincien będzie nie tylko o buncie, ale i o okręcie jako takim? ;-)
A może będzie o drewnianym ? Byłoby to ciekawe :lol:
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Awatar użytkownika
de Villars
Kontakt:

Post autor: de Villars »

O! o tym nie pomyślałem - czyżby kolejny artykuł Krzysztofa Gerlacha? Było by fajnie :)
Si vis pacem, para bellum
http://springsharp.blogspot.com/
Jarek C.

Post autor: Jarek C. »

Lützow pisze:Takiego określenia, które ma w sobie duży ładunek szacunku do wroga, po drugiej strony barykady próżno szukać.
Mógłbyś mi wyjaśnić bo się zgubiłem czy chodzi Ci o to, że to Niemcy mieli szacunek do wroga, a odwrotnie nie ?
Awatar użytkownika
Lützow

Post autor: Lützow »

Jarek C. pisze:
Lützow pisze:Takiego określenia, które ma w sobie duży ładunek szacunku do wroga, po drugiej strony barykady próżno szukać.
Mógłbyś mi wyjaśnić bo się zgubiłem czy chodzi Ci o to, że to Niemcy mieli szacunek do wroga, a odwrotnie nie ?
krauts, Jerries, szkopy, hitlerowcy, faszyści - wystarczy chyba. W dokumentach to jednak wyglądało inaczej, bo i w radzieckich jest mowa tylko o "wrogu", natomiast mi chodziło o obiegowe opinie przyklejone tej nacji.
Obrazek
Dont tread on me!
Не тронь меня!
Rühr mich nicht an!
Awatar użytkownika
goral_44

Post autor: goral_44 »

Witam.
Z powodu awarii sprzętu dopiero dziś wstawiam spis treści nr 4 Okrętów

Archiwum U-Bootów. Niezwykła misja Horsta Bredowa
Mieczysław Jastrzębski

„De Zeven Provinciën” – przedstawiciel holenderskiego szkutnictwa II połowy XVII wieku
Anna Pastorek

Bitwa pod Foochow 1884 roku
Piotr Olender

Rosyjskie projekty monitorów z działami 305 mm oraz 203 mm przeznaczonych do obrony ujścia rzeki Amur
Robert Jamka

Żywe torpedy
Jerzy Grundkowski

Japoński lotniskowiec „Taiho”
Grzegorz Nowak

Bitwa u przylądka Esperance
Przemysław Wajda

Brytyjskie armaty 15 cali BL Mark I
Michał Kopacz

Fregaty typu FFG 7 Oliver Hazard Perry, cz. 2
Jacek Krzewiński

Niszczyciel ORP „Burza”
Grzegorz Nowak

Miłej Lektury.
Pozdrawiam. Waldek
Awatar użytkownika
Marmik

dokker pisze:Artykół o Schleswigu Holsteinie tez taki jakiś niepozbierany w sumie to nie wiadomo gdzie fakty gdzie mity
To ja może dwa słowa o tym - cytując dokkera - artykóle :wink: .
Autor rozważa kwestie nazewnictwa i klasyfikacji rozbudowując wywód do takich rozmiarów, że traci nieco na swej czytelności. Dla mnie gwoździem tej części jest stwierdzenie: "Zatem okręt jakiego typu przypłynął do Gdańska?". W kontekście IMO zbędnych rozważań o klasyfikacji jest to dość zabawne, bo Autor cały czas pisze o klasach, a nie typach. To już drugi raz zwracam uwagę, że korekta przepuszcza ten szkolny błąd.
Same wywody klasyfikacyjne są w zasadzie powielaniem nierozwiązywalnego problemu braku kompatybilności systemów klasyfikacyjnych w poszczególnych flotach. Nie bardzo widzę tu rozwiewanie jakiegokolwiek mitu itp, a autor poświęca temu zagadnieniu... UWAGA... ponad trzy strony :| .

Skoro już klecę kilka zdań o tym akurat artykule, to wskażę pewien dziwny i nieco irytujący nawyk tzn: np. "...krążownik Konigsberg posiadał opancerzenie pokładu o maksymalnej grubości 40 mm...". Nadużywanie czasownika posiadać w odniesieniu do rzeczy jest naprawdę zmorą. Może innych to nie drażni, ale mnie tak.

To tyle jeżeli chodzi o drobiazgi.
Natomiast jeżeli chodzi o ogólne odczucie co do artykułu to wydaje mi się, że tytuł częściowo nie pokrywa się z treścią. Po dopisku "mity i fakty" w tytule oczekiwałbym tekstu napisanego w sposób taki jak to zrobił Crolick w odniesieniu do "Torpedy w celu".
Faktem jest, że po przebrnięciu przez gimnastykę klasyfikacyjną dalsza cześć artykułu nie jest dla mnie wystarczająco czytelna. Zarzucenie czytelnika danymi, cytatami, numerami radiodepesz, czy całą stroną przypisów itp. nie zastąpi czytelności wywodu.

Reasumując, poprawny tekst, ale czytanie go potrafi zmęczyć nawet hobbystę o długim stażu.
Awatar użytkownika
Peperon

Post autor: Peperon »

goral_44 pisze: „De Zeven Provinciën” – przedstawiciel holenderskiego szkutnictwa II połowy XVII wieku
Anna Pastorek
Hura, hura, hura !!!
Miałem nosa z "Siedmioma Prowincjami". :lol:

I pytanko. Czy są planiki monitorów ?
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

Marmik pisze:Skoro już klecę kilka zdań o tym akurat artykule, to wskażę pewien dziwny i nieco irytujący nawyk tzn: np. "...krążownik Konigsberg posiadał opancerzenie pokładu o maksymalnej grubości 40 mm...". Nadużywanie czasownika posiadać w odniesieniu do rzeczy jest naprawdę zmorą. Może innych to nie drażni, ale mnie tak.
To jest błąd?
ODPOWIEDZ