Za kilka lat Polska będzie bezbronna na morzu?

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Peperon

Re: Za kilka lat Polska będzie bezbronna na morzu?

Post autor: Peperon »

Niech się rozwija. :piwo:
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

Gwoli ścisłości dodam, że te czasy wcale mogą być nie aż takie długie (brakuje jeszcze jednego diagramu z IAMSAR - wrzucę później) obrazującego symptomy hipotermii.
IAMSAR to poradnik poszukiwania, więc nie ma na celu przestraszyć, tylko wskazać ile minimalnie trzeba szukać, by przyjąć, że może już być za późno.
Nawet jeżeli ktoś zostanie podjęty żywy na pokład śmigłowca to wcale nie oznacza, że przeżyje. Najlepszym (a może raczej najgorszym) przykładem są dwaj marynarze z fregaty Mecklenburg-Vorpommern, którzy zgineli w czasie manewrów STRONG RESOLVE spędzając w wodzie bodaj 15 minut. Wyciągnięto ich żywych, lecz zmarli z wychłodzenia.

Dlatego jeżeli naprawdę chcecie się przestraszyć to podzielcie sobie te czasy przez 2.
Oczywiście odpowiednie zabezpieczenie w postaci ubrań ratunkowych może wielokrotnie wydłużyć czas przetrwania.

Stara zasada mówi, że po prostu najważniejsze jest nie znaleźć się za burtą.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Awatar użytkownika
Wicher

Berlin wysłał do Libii trzy okręty wojenne - dwie fregaty i jednostkę wsparcia taktycznego, aby ewakuować swych obywateli - poinformował rzecznik ministerstwa obrony Niemiec.
Póki nie wszystkie lotniska jeszcze zamknięto możemy co parę dni wysyłać po "naszych" ukochane przez min. Klicha, wydzierżawione Embraery. A co będzie potem? Sojusznicy pomogą! Nam MW nie potrzebna.
Za to dla sił specjalnych jeszcze w tym roku powstanie specjalna jednostka lotnicza (http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... dosow.html). Do takiego Libanu, po polskich obywateli raczej nie dolecą ale jak trzeba będzie kogoś wysłać na kolejną misję "stabilizacyjną", to będą jak znalazł...
:wsciekly:
Awatar użytkownika
szaser630

Post autor: szaser630 »

Buszując po necie wpadła mi ta fotka z opisem " Przyszłość naszej floty " .
lotnisk.jpg
lotnisk.jpg (17.45 KiB) Przejrzano 5028 razy
Awatar użytkownika
RyszardL

Post autor: RyszardL »

szaser630 pisze:Buszując po necie wpadła mi ta fotka z opisem " Przyszłość naszej floty " .
Fajne. :wink: W środku siedzą Paździoch z Kiepskim i wybierają się w podróż dookoła świata. Nad nimi "prywatna publiczna toaleta".
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).

====================

http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Awatar użytkownika
Wicher

Plan zakupów uzbrojenia i sprzętu 2011

Przewidziano remonty okrętów, jednostek pomocniczych i środków bazowych dla Marynarki Wojennej. W części morskiej planu ujęty jest kontrakt na niszczyciel min Kormoran II.
Źródło: http://www.polska-zbrojna.pl/index.php? ... Itemid=105

Kontrakt ale na co - opracowanie, budowę...?
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

szaser630 pisze:Buszując po necie wpadła mi ta fotka z opisem " Przyszłość naszej floty " .
Fotomontaż. Do tego bardzo nieudolny.
Wicher pisze:Kontrakt ale na co - opracowanie, budowę...?
Rozpoczęto już prace rozwojowe nad budową niszczyciela min Kormoran II, a wkrótce zostaną wznowione prace przy tworzeniu korwety wielozadaniowej Gawron, której kadłub zwodowano we wrześniu ubiegłego roku.
Tako rzecze sierpniowy PM.
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
Marmik

crolick pisze:
Wicher pisze:Kontrakt ale na co - opracowanie, budowę...?
Rozpoczęto już prace rozwojowe nad budową niszczyciela min Kormoran II, a wkrótce zostaną wznowione prace przy tworzeniu korwety wielozadaniowej Gawron, której kadłub zwodowano we wrześniu ubiegłego roku.
Tako rzecze sierpniowy PM.
Czyli w sumie nic nie rzecze. Bo co to znaczy prace rozwojowe? One trwają już grubo ponad dziesięć lat. Z kolei w sumie techniczne wodowanie Gawrona już przechrzczono na wodowanie. Coś jak krzesło elektryczne na krzesło :wink: .
domek

Post autor: domek »

crolick pisze:
Fotomontaż. Do tego bardzo nieudolny.
Dokladnie nasza marynarka to bardzo nieudolny fotomontarz :D Taka zmora senna odrazu widac ze tylko plastikowa.Te doklejone plastikowe kly :lol:
Awatar użytkownika
dessire_62

Post autor: dessire_62 »

RyszardL pisze:
Fajne. :wink: W środku siedzą Paździoch z Kiepskim i wybierają się w podróż dookoła świata. Nad nimi "prywatna publiczna toaleta".
Tak się zastanawiam jaki cel przyświecał temu tfurcy, bo na pewno nie dobro naszej floty, może to trochę patetycznie brzmi, ale nóż się w kieszeni otwiera.
Dziwę się, że ktoś powiela te durnoty.

Może lepiej popatrzeć z innej strony, np
http://www.tvn24.pl/12691,1694087,0,1,3 ... omosc.html

w tym lodzie pięknie wygląda.

Dobrze by był docenić wysiłek tych ludzi, a nie ich obrażać.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Marmik

Myślałem, że tylko mnie nie to nie bawi, więc nie chciałem się odzywać (wszak mój brak poczucia humoru jest już chyba dobrze znany).
Awatar użytkownika
RyszardL

Post autor: RyszardL »

dessire_62 pisze:
RyszardL pisze:
Tak się zastanawiam jaki cel przyświecał temu tfurcy, bo na pewno nie dobro naszej floty, może to trochę patetycznie brzmi, ale nóż się w kieszeni otwiera.
Dziwę się, że ktoś powiela te durnoty.

Może lepiej popatrzeć z innej strony, np
http://www.tvn24.pl/12691,1694087,0,1,3 ... omosc.html

w tym lodzie pięknie wygląda.

Dobrze by był docenić wysiłek tych ludzi, a nie ich obrażać.

Pozdrawiam.
Też nie chcę być zbyt patetyczny, ale powiem, że nikomu przy zdrowych zmysłach nie przyjdzie do głowy obrażać marynarzy służących Ojczyźnie i wykonujących z honorem swoje obowiązki. Ja jestem na to szczególnie wyczulony, bo mój Ojciec służył na "Wichrze" i zdołał za życia wiele mi przekazać i nauczyć. Także, to zdjęcie, wg naszego eksperta od fotografii bardzo nieudolny fotomontaż, jakby to było najważniejsze, należy dedykować tym, którzy nie mają pojęcia o rozwoju MW RP, chociaż i tak pewnie nie pojmą ironii.
A co się tyczy mojego komentarza, to powiem Ci, że ja z natury mam tendencję do żartów. Może dlatego, że jest to najlepsza forma odreagowania na to, co mnie otacza, a na co ja nie mam wpływu. Był też okres w moim życiu, że bawiłem się w kabaret i tak mi zostało.
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).

====================

http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Sagit

Post autor: Sagit »

Mój dziadek też służył na Wichrze do momentu odstawienia maszyn
Nazywał się Franciszek Czerwiński
Awatar użytkownika
szaser630

Post autor: szaser630 »

" Też nie chcę być zbyt patetyczny, ale powiem, że nikomu przy zdrowych zmysłach nie przyjdzie do głowy obrażać marynarzy służących Ojczyźnie i wykonujących z honorem swoje obowiązki. Ja jestem na to szczególnie wyczulony, bo mój Ojciec służył na "Wichrze" i zdołał za życia wiele mi przekazać i nauczyć. Także, to zdjęcie, wg naszego eksperta od fotografii bardzo nieudolny fotomontaż, jakby to było najważniejsze, należy dedykować tym, którzy nie mają pojęcia o rozwoju MW RP, chociaż i tak pewnie nie pojmą ironii.
A co się tyczy mojego komentarza, to powiem Ci, że ja z natury mam tendencję do żartów. Może dlatego, że jest to najlepsza forma odreagowania na to, co mnie otacza, a na co ja nie mam wpływu. Był też okres w moim życiu, że bawiłem się w kabaret i tak mi zostało . "

Nie wiedziałem , że ten fotomontaż wywoła taką dyskusję . Ale najbardziej zdrowe podejście do tego ma RyszardL ,i to mi się podoba , śmiech to zdrowie . Ja też nie nabijam się z naszego niknącego w mgnieniu oka rodzaju sił zbrojnych , jest mi przykro , że doczekaliśmy się takich czasów . I w najblższym czasie faktycznie "zieloni" dokonają swojego zamachu , jak to kilka lat temu oficjalnie powiedzieli : " po co nam Marynarka Wojenna - wystawimy co 200 m czołg wzdłuż wybrzeża i obronimy je " . Na te słowa ostro zareagował ówczesny Dowódca MW chyba już admirał Łukasik , ale nie jestem pewny czy nie śp. admirał Romuald Waga, no ale oni już nie są DMW i co się dzieje to widać . Jak już tak o sprawach rodzinnych to ja również wywodzę się z rodziny o tradycjach morsko-żołnierskich , ale dobrze , że mój śp. dziadek i śp. ojciec nie widzą co się z naszą flotą dzieje , oni służyli w innych czasach - czasach świetności tej formacji .
Tak więc panowie trochę więcej uśmiechu i dystansu do życia oraz głębszej analizy tej fotki - bo podtekst jest na czasie .
Pozdrawiam szaser 630
Awatar użytkownika
Wicher

Najwyraźniej te zielone pajace (bo inaczej nie można o tych konkretnych osobach powiedzieć) zapomniały, który rodzaj sił zbrojnych podczas ostatniej wojny ani na chwilę nie zdjął swojego munduru!
"Obronimy wybrzeże"... A kiedyś mieli "nie oddać ani guzika"...
ODPOWIEDZ