Pancerniki Normandie
-
Pancerniki Normandie
Francuzi stworzyli taką trochę jak dla mnie dziwną kombinację napędu, turbiną i parowym silnikiem tłokowym. Co właściwie przyświecało tej idei? Mieli aż takie problemy z przeniesieniem napędu na turbinach że musieli ratować się w ten sposób? Niemcy i Brytyjczycy jakoś sobie przecież radzili.
Z tego co zapamiętałem chodziło o zasięg. Turbiny w owym okresie nie były zbyt wydajne jeśli chodzi o paliwooszczędność.
Ot później zamiast maszyn tłokowych pakowano diesle, idea ta sama.
Ale jakoś sobie poradzili. Bearn już nie miał mieć ( i nie miał ) maszyn parowych.
Ale jakoś sobie poradzili. Bearn już nie miał mieć ( i nie miał ) maszyn parowych.
Historia jest najlepszą nauczycielką życia, bo
Jeszcze nigdy, nikogo, niczego nie nauczyła.
lotniskowiecMaciej3 pisze:Z tego co zapamiętałem chodziło o zasięg. Turbiny w owym okresie nie były zbyt wydajne jeśli chodzi o paliwooszczędność.

pozdrawiam
Nie lotniskowiec, ale pancernik.
Przecież lotniskowiec zbudowano na kadłubie nie ukończonego pancernika.
Nie przypadkiem wybrano stosunkowo najmniej zaawansowany kadłub Bearna. Kryterium były głównie maszyny.
Przecież lotniskowiec zbudowano na kadłubie nie ukończonego pancernika.
Nie przypadkiem wybrano stosunkowo najmniej zaawansowany kadłub Bearna. Kryterium były głównie maszyny.
Historia jest najlepszą nauczycielką życia, bo