Nie ukrywam że chcę to wprogramować do symulacji.
Pocisk po trafieniu w tafle wody może:
1. Zrykoszetować
2. Zatonąć.
Jak zatonie to może:
- kontynuować trajektorię ( mniej więcej ) mamy wtedy pocisk nurkujący
- chaotycznie poruszać się dalej.
Teraz parę pytań.
Jak pocisk rykoszetuje to po odbiciu chyba nie leci równiutko jak po wystrzeleniu z działa ( z mniejszą prędkością oczywiście ) tylko trochę koziołkuje?
Bo raczej jak kamień typu kaczka to nie będzie się zachowywał.
Jaki kąt ( czy raczej odległość strzału ) powoduje że pociski będą raczej rykoszetować? Wpisałem na pałe 6 stopni wartość graniczną - co daje odległość rzędu 9-10 km ( zależy od działa ) i wyszło coś takiego

(cel jest przezroczysty, i nie ma gejzerów żeby było lepiej widać )
Jakoś wydaje mi się mało realne

Jak rykoszetuje to czy w pocisku przeciwpancernym aktywuje się zapalnik czy nie? - chodzi mi o szanse tak pi razy drzwi. Wydaje mi się że raczej nie powinien, bo niby czemu, wstrząs nie w tej płaszczyźnie, ale.....
Czy ktoś widział taki rykoszetujący pocisk? Niekoniecznie 16 calowy
Chodzi mi o przybliżoną wielkość gejzeru wodnego przy rykoszecie od powierzchni.
I wielkość gejzeru jak pocisk wpadnie do wody. Te słupy wody wysokie na 30-50m widoczne na zdjęciach z wojny to efekt wpadnięcia pocisku czy eksplozji jego ładunku? Chyba wpadnięcia, bo ładunek w torpedzie sporo większy a jakoś słup wody niekoniecznie wyższy, ale wolę się upewnić.
A jak pocisk tonie to zapalnik ( mam na myśli pocisk przeciwpancerny ) w momencie uderzenia o powierzchnię to raczej powinien się aktywować. Mam rację?
No i teraz naszła mnie jedna myśl, dziwne że wcześniej o tym nie pomyślałem. Gejzer od rykoszetu będzie raczej mały. Od wpadnięcia pocisku do morza ( ostatecznego ) raczej duży. Może to wyjaśniać czemu tak często pudłowano przy strzałach na małe odległości 4-6 km.
Powiedzmy że salwa za krótka, ale pociski zrykoszetują przelezą nad celem i wylądują w wodzie za nim. Celowniczy nie będzie widział gejzerów rykoszetu ( a te powinien brać jako poprawkę ) tylko te ostateczne. I zamiast "przedłużyć" strzału to go skróci.....