Takao

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Andrzej1964

Takao

Post autor: Andrzej1964 »

Zwracam się z prośbą o pomoc. Dłubię sobie Takao w 3D i mam problem z oznaczeniami na kominach. U p. Skulskiego są 4 rodzaje. Który z nich odpowiada za okres 1937 roku?

Obrazek

Jeżeli w złym dziale założyłem temat to przepraszam i proszę o przeniesienie.
easyred

Post autor: easyred »

Wg zdjęcia na tej stronie
http://ww2db.com/image.php?image_id=10832
dwa wąskie paski (drugi okręt w dywizjonie). Po modernizacji w 1939 na pewno Takao miał jeden pas.
Majestro

Post autor: Majestro »

Dokładnie do 1 grudnia 1937 dwa wąskie pasy. Potem w rezerwie w celu dokonania modernizacji. Strona 155 'biblii'.
Andrzej1964

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź.
Awatar użytkownika
Glasisch
Kontakt:

Post autor: Glasisch »

nie wiem, czy właściwie, ale coś o nim też tutaj pewnie będzie?

http://navgunschl2.sakura.ne.jp/tenji/i ... of-war.pdf

to z sąsiedniego z DE forum-marinearchiv

i jeszcze coś: http://depositfiles.com/en/files/1qpt7jchs

mam nadzieję, że przynajmniej choć jeden podziękuje....
1) Dies sind die Tage, von denen wir sagen sie gefallen uns nicht - D. Noll - Die Abenteuer des Werner Holt. 2) Wir sind dem Russen zu weit in den Rachen gefahren KL Buch, Kommandant von "T 30".
gunkan

Post autor: gunkan »

Witam.

Jesli mozna chcialbym sprostowac podane wyzej informacje.
Takao od 1 grudnia 1936 do 1 grudnia 1937 byl jednostka flagowa Sentai 4 i nosil na kominie oznaczenie w postaci jednego bialego pasa. Maya mial dwa pasy na kominie , Atago szedl juz w miedzyczasie do rezerwy, a Chokai do sierpnia 1937 przechodzil przeglad i faktycznie kiedy pozniej dolaczyl do Sentai 4 raczej nie mial oznaczenia na kominie az do 1 grudnia 1937 kiedy to znow zostal okretem flagowym zastepujac idacego do rezerwy Takao. Oczywiscie podane daty sa papierkowe i nie oznaczaja ze w ten sam dzien marynarze wspinali sie na kominy z wiaderkami farby aby je przemalowac ...
Jako ciekawostke mozna podac ze Chokai byl od poczatku , az po wybuch wojny jak i pozniej, jednym z najlepiej przystosowanych krazownikow do pelnienia funkcji flagowych.
Praca E.Lacroix zawiera duzo bledow i niescislosci co nie umniejsza jej wartosci. Maru Special rowniez zawieraja mnostwo blednie identyfikowanych zdjec. Najwiarygodniejsze sa albumy Shizuo Fukui , a np nowe albumy z Kure Museum znow przeklamuja w kilku miejscach to co Shizuo Fukui bardzo trafnie opisuje (!) pewnie ktos na sile stara sie byc lepszy od mistrza .
Dlatego tez nalezy ostroznie podchodzic do wielu informacji i starc sie sprawdzac rozne zrodla jak i samemu troche wytezyc wzrok gdyz nie tylko po oznaczeniach na kominie mozna zidentyfikowac okret ;-)

Pozdro.
easyred

Post autor: easyred »

W przypisie do tabeli, którą cytował Majestro Lacroix pisze, że ze względu na rozbieżności w źródłach należy ją traktować w przybliżeniu nie jako ostateczną listę.
Z kolei pod zdjęciem przedstawiającym Sentai 4 w październiku 1935 mamy podpis - na pierwszym planie widoczny jest Chōkai i dalej wg różnych źródeł:
Takao, Atago, Maya - wg Maru Special 42 i Nihon junyōkan monogatari Fukui'a
Maya, Takao, Atago - wg Maru Special 121
Takao, Maya, Atago - wg Shashinshū: Nihon no Gunkan Fukui'a i Maru Special 55
itd
Tak więc nawet "mistrz" Fukui nie jest do końca jednoznaczny i różnie opisuje to samo zdjęcie.
gunkan

Post autor: gunkan »

Tabela o ktorej mowa w pracy Lacroix jest calkiem wporzo.
Poza rokiem 1935 i -37. Ten ostatni jest wyjasniony, natomiast
na zdjeciu z 1935 , o ktorym piszesz Easyred, prawidlowa kolejnosc jest:
Chokai, Atago, Maya, Takao.
Faktycznie rowniez starsze opracowania Shizuo Fukui nie sa pozbawione bledow, ale jest ich mniej niz w Maru Special ,
poza tym wowczas naprawde okrety, flota i cala druga wojna byla na canzurowanym w Japonii i trudno bylo uniknac bledow w pracy nad opisem takiej kolekcji tysiecy zdjec.
Ja natomiast mialem glownie na mysli album z 1995 roku, Shizuo Fukui Collection: Japanese Naval Vessels 1869-1945.
Jest tam okolo 3300 zdjec bardzo poprawnie opisanych, w tym takze to z 1935 o ktorym mowimy.
Poza tym jest wiele innych zdjec ktore pokazuja okreslona pozycje okretu w dywizjonie , z dana liczba bialych pasow na kominie , w pelni popierajac sie nawzajem w zgodnej identyfikacji.
Co do zmain pasow na kominie itd , byly one mozliwe ale raczej przy przejsciu do innego dywizjonu na jakis okreslony czas.
Andrzej1964

Nieźle namieszaliście mi w głowie.
Może pokażę co do tej pory wymodziłem. Proszę o łagodny wymiar kary :-)
Obrazek
Awatar użytkownika
de Villars
Kontakt:

Post autor: de Villars »

Łagodny wymiar kary..? Toż to rewelacja :o
Si vis pacem, para bellum
http://springsharp.blogspot.com/
cochise

Post autor: cochise »

Super
lecela niye aka ohinni mahel mitawa cante
Adamasz

Post autor: Adamasz »

gratuluj! jestem pod wrażeniem
fortunis favore adiuvat sexare multilis
Awatar użytkownika
Peperon

Post autor: Peperon »

Jeżeli mogę się wtrącić ;)

Dzisiaj udało mi się kupić książkę Janusza Skulskiego. :lol:
Na stronie 24 jest rozdział COLOUR SCHEMES. Jest w nim akapit o pasach na kominie przednim - cytuję.

1 December 1932 - 15 November 1935: three bands
No bands until spring 1936, then: one band
Summer 1936: two bands (one 60 cm, one 120 cm)
1937 after refit: two bands (two 60 cm)
December 1937 - 15 November 1939: no bands
15 November 1939 - to end of 1941: one band

White was also used for the stripes on the upper part of the mainmast, and for the inscriptions on the boat sides (forward part) - HIRAGANA (ship's name) or numerals 100 mm wide.

W tym samym rozdziale są formuły kolorów części podwodnej i nadwodnej okrętu, linoleum na pokładzie, osłon przeciwpodmuchowych, malowania samolotów itp.
Tak więc jeśli masz tą książkę lub dostęp do niej to przestudiuj część opisową. Wszystko tam znajdziesz. :D

Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam :-)
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Awatar użytkownika
Peperon

Post autor: Peperon »

Super modelik 3D. To rok 1937 ?

Pozdrawiam ;)
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
ODPOWIEDZ