http://www.tvn24.pl/-1,1665821,0,1,krot ... omosc.html
pociągi się spózniają ? PKP niewinne... złapali sprawcę.
Moderator: nicpon
pociągi się spózniają ? PKP niewinne... złapali sprawcę.
złapali sprawcę opóźnień - teraz wg pociągów będzie można regulować zegarki - jak przed wojną... 
Zastanawia mnie co innego. Gosc bedzie oskarzony o nielegalne uzycie urzadzenia radiowego za co grozi 2 lata ogladania swiata w kratke. To co juz nie mozna miec radia jak za Hitlera, czy jak? Ja rozumiem odszkodowanie za straty z powodu opoznienia, ewentualne stworzenie niebezpieczenstwa, ale za UZYWANIE RADIA???????????
Historia jest najlepszą nauczycielką życia, bo
Jeszcze nigdy, nikogo, niczego nie nauczyła.
Maciej3 pisze:Gosc bedzie oskarzony o nielegalne uzycie urzadzenia radiowego za co grozi 2 lata ogladania swiata w kratke

Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Mam na wyposazeniu firmy radiotelefony. Przydaja sie do komunikacji miedzy pracownikami. Sa to urzadzenia nadawczo odbiorcze. Czy to oznacza, ze mam sie bac? Bo takie odnosze wrazenie. No I telefon. Urzadzenie jak najbardziej nadawczo odbiorcze, albo CB radio ( tego ostatniego nie mam ).crolick pisze:Maciej3 pisze:Gosc bedzie oskarzony o nielegalne uzycie urzadzenia radiowego za co grozi 2 lata ogladania swiata w kratkeA widzisz różnicę pomiędzy radiem a urządzeniem nadawczo-odbiorczym?
Czasem odnosze wrazenie, ze obecne "prawo" jest robione tak. Zeby w razie potrzeby miec cos na kazdego. Smutne to.

A ja myślę, że kluczowym jest w tym przypadku słówko 'nielegalne'.Maciej3 pisze:Mam na wyposazeniu firmy (...)
Nie chciałbym być pasażerem pociągu, z którego mechanikiem zabawia się na 'branżowej' (nie znam się na tym, więc tak to uproszczę) częstotliwości jakiś palant bez wyobraźni.
A Ty Macieju, chciałbyś być takim pasażerem?
Nie.A Ty Macieju, chciałbyś być takim pasażerem?
Ale chyba nie byłem zrozumiany. Gość powinien być ukarany za zatrzymanie pociągów - w końcu doprowadził do określonych strat a i nie wiadomo czy w tych pociągach nie byli ludzie co się w wyniku tego spóźnili na ważne spotkania ( jeśli tak to powinni dochodzić tego niezależnie, ale kto by się tym przejmował przy punktualności naszej kolei... ) itd. Mógł doprowadzić do sytuacji niebezpiecznej ( nie wiem czy doprowadził - to niech orzekną ci co się znają ).
Powinien za to odpowiadać tak samo jakby zatrzymał pociąg powiedzmy rozpalając ognisko na torach czy dzwoniąc do centrali, że w pociągu bomba czy coś tam.
Jedyne co mnie irytuje to uzasadnienie za użycie urządzenia nadawczo/odbiorczego.
Bo jeśli istnieje taki paragraf to oznacza on ni mniej ni więcej tylko tyle, ze można sobie zamknąć każdego kto się nam nie spodoba, a to mi nie pasuje.
Może i jestem paranoikiem, ale nie wierzę w czystość intencji władzy i jestem przekonany, że prędzej czy później każdy przepis pozornie logiczny zostanie wykorzystany przeciwko mnie.
na zachodzie europy "skanery częstotliwości" (odbiorniki) są legalne (posiadanie)
czy "podłuchiwanie" częstotliwości "specjalnych" jest zabronione - nie wiem...
nie wiem, jak z nadajnikami (posiadanie), no ale na pewno nie można legalnie nadawac na pasmach specjalnych (policji, wojska, morskich, lotniczych) nie będąc do tego uprawnionym
skanery częstotliwości są w dość powszechnym użyciu wśród shipspotterów w Holandii, Niemczech, w Wlk. Bryt. (sam często widywalem)
w Polsce są - zdaje się - nielegalne (jeśli tak, to byłaby to piramidalna bzdura rodem z prawodawstwa z czasów totalitarnych, z głębokiej komuny), ale widywałem pojedynczych / nielicznych bardzo shipspotterów w Polskich portach ze skanerami lub "UKF-kami" morskimi z demobilu...
czy "podłuchiwanie" częstotliwości "specjalnych" jest zabronione - nie wiem...
nie wiem, jak z nadajnikami (posiadanie), no ale na pewno nie można legalnie nadawac na pasmach specjalnych (policji, wojska, morskich, lotniczych) nie będąc do tego uprawnionym
skanery częstotliwości są w dość powszechnym użyciu wśród shipspotterów w Holandii, Niemczech, w Wlk. Bryt. (sam często widywalem)
w Polsce są - zdaje się - nielegalne (jeśli tak, to byłaby to piramidalna bzdura rodem z prawodawstwa z czasów totalitarnych, z głębokiej komuny), ale widywałem pojedynczych / nielicznych bardzo shipspotterów w Polskich portach ze skanerami lub "UKF-kami" morskimi z demobilu...