zdobycz wojenna

wiceadmirał_Maciek

zdobycz wojenna

Post autor: wiceadmirał_Maciek »

Witam!!!
Z forum morskiego wskoczyłem na chwilę na lądowy. Mam do was pytanie: czy znane są dokładne (w miarę) dane na temat sprzętu niemieckiego, jaki padł łupem Polaków zarówno na Wschodzie jak i na Zachodzie? Chodzi mi o samoloty, czołgi, artylerię itp. Czy Polacy stosowali je w walce. Wiem, że jest to dosyć rozległy temat, ale może uda si go nam jakoś zlepić z różnych fragmentów? Czekam na odzew.
Awatar użytkownika
jareksk

Post autor: jareksk »

I owszem - jeśli chodzi o sprzęt pancerny mam dane ale chwilowo niedostępne - na pewno używano PzIV - w Afryce Północnej i na Wschodzie, nadto SdKfz 251 (wersji nie pamiętam) i innego sprzętu w mniejszej ilości. O ile pamiętam to zdobyczny sprzęt nie był używany w 1 DPanc Maczka i siłach walczących we Włoszech (własnego było pod dostatkiem). Posprawdzam i napiszę więcej pod koniec tygodnia.
Gość

Post autor: Gość »

W Afryce pułk ułanów karpackich używał włoskie samochody pancerne.
Awatar użytkownika
jareksk

Post autor: jareksk »

Anonymous pisze:W Afryce pułk ułanów karpackich używał włoskie samochody pancerne.
Chyba AB 41 !
Awatar użytkownika
Slaw
Kontakt:

Post autor: Slaw »

W czasie walk na Kontynęcie 24 Pułk Ułanów ( chyba III szwadron ) był w posiadaniu przez kilka godzin(?) Pzkpf V "Panther". Ale musze przyznać że znam 2 wersje tego wydarzenia .
1. Opowieść ustna weterana z tego pułku który stwierdził że czołg został porzucony przez załogę niemiecką a następnie obsadzony przez ułanów i po przejechaniu kilku kiolometrów ostrzelany przez aliantów i zniszczony.
2. Wspomnienia książkowe gdzie jest napisane że owszem miało miejsce użycie "Panther' ale w troche inny sposób . po trafieniu w gąsienice czołg został opuszczony przez załogę , przedostało się do niego dwóch (albo jeden) żołnierzy i strzelali do niemców aż skończyła sie amunicja która była w czołgu.
I w sumie nie wiem jak ten epizod potraktować :-D
Slaw
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

W powstaniu warszawskim, byly uzyte Pantra i chyba Pzkpfw iv
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
mcwatt

Post autor: mcwatt »

i Hetzer, i transportery opancerzone Sdkfz 250/1
Awatar użytkownika
Slaw
Kontakt:

Post autor: Slaw »

Zdobyczna niemiecka broń pancerna była wykorzystywana w Wojsku Polskim idącym ze Wschodu. I tak:
24 batalion naprawczy dokonywał napraw PzKpfw IV, "Hetzer" ,Sturmg. 40
były one pózniej użyte w 5 Samodzielnym Dywizjonie Artylerii Samobieżnej 6 DP ( 1 sztuka -Panz.IV aus J, 3 sztuki- "Hetzera", 3 sztuki -Sturmg.40 ).
Wykorzystywane były też transportery Sd.kfz 251 - 3 sztuki i Sd.kfz 250- 1 sztuka.
slaw
Absolut
KO-wiec

Post autor: Absolut »

O ile dobrze pamiętam to Magnuski w książce "Wozy bojowe LWP" wyliczał tam jakieś pojazdy...

Ale mogę się mylić, nie miałem tej knigi z 10 lat w ręku...
:-)
"I've nothing much to offer
There's nothing much to take
I'm an absolute beginner
But I'm absolutely sane..."
:D
wiceadmirał_Maciek

Post autor: wiceadmirał_Maciek »

Widziałem ją niedawno w antykwariacie w Pelcie. Zastanawiałem sie nad zakupem, ale na razie brak ciaćków;) Szkoda że Mistrz Magnuski nie zdążył poprawić tej książki na podobieństwo tej o pojazdach bojowych PSZ na Zachodzie, jaką wydał w Bellonie/Lamparcie. Byłby ciekawy komplet. Może tej pracy podejmie się ktoś inny?
Przezdzieblo

Post autor: Przezdzieblo »

W "Wozach bojowych LWP" J. Magnuski wspomniał o kilku pojazdach wyremontowanych w Świdwinie wiosną 1945 roku (w tym PzKpfw IV, Sturmgeshuetz 40 i tzw. Hetzer). Dokładniejszej liczny brak, są za to inne informacje:
W ewidencji jednostek pancernych LWP figurował jeden zdobyczny wóz tego [PzKpwf IV, przyp - P.P.] typu w wersji J, numer fanryczny 101 155 (lub 110 155) pochodzący z ostatniej serii produkcyjnej (tę odmianę budowano wyłącznie w zakładach Nibelungwerke), zdobyty prawdopodobnie w marcu 1945 roku. Naprawiony w 24 batalione naprawy czołgów, przekazany został 5 dywizjonowi artylerii samobieżnej 6 DP tuż po zakończeniu wojny. Czołg wykorzystywany był w stanie do 5 października 1945 roku, po czym 5 das przekazał wóz do 3 szkolnego pułku czołgów. Późniejsze jego losy są nieznane
Panzerjaeger 38(t), tzw. Hetzer, w skrócie:
marzec/kwiecień 1945 r. 24 baon naprawy czołgów wyremontował 3 "Hetzery" (nr fabr. 322549, 323339, 323358) z ostatniej serii produkcyjnej. Obecne w 5 das 6 DP jako "działa samobieżne T-38 (75mm)", 5 października 1945 przekazane do 3 szkolnego pułku czołgów, dalsze losy nieznane.

Sturmgeshuetz 40 Ausf. G
24 baon n. cz. doprowadził do stanu używalności 3 działa samobieżne z ostatniej serii pr. (nr fabr. 106704, 106811, 107939), w 5 das 6DP jako "działa samobieżne T-3 (75mm)", potem szkolenie i tradycyjnie znikły.

SdKfz 251
J. Magnuski wspomniał o wielu wozach wykorzystywanych w LWP, lecz nie ewidencjonowanych. Wyjątek - półgąsienicówka nr fabr. 223696, naprawiona w 24 baonie n. cz., potem 5 das 6DP, w dokumentach do końca 1945 roku.
7 dyon artylerii samobieżnej - dwie półgąsienicówki, zdobyte 11 marca 1945 roku, pozostawione z powodu zużycia 8 maja tegoż roku pod Basdorf.
1 baon rozp. - 2 półgąsienicówki (nr fabr. 224595 i 81250) z działkami 28 mm 2,8 cm Panzerbuchse 41, przetrwały w polskich rękach do jesieni 1945.

SdKfz 250
J. Magnuski wymienia jeden wóz, zwiadowcy 13 pułku artylerii samobieżnej między marcem a majem 1945 wykorzystywali SdKfz 250/10 z 37 milimetrowym działkiem 3,7 cm Pak 35/36.

Ponadto Autor wspomina o improwizowanym transporterze opancerzonym EPA, zbudowanym prwdp. na podwoziu "Hetzera" lub Mardera III.

Tyle Magnuskiego.

+ "Chwat" z Powstania Warszawskiego, prwdp. eksponowany na dziedzińcu MWP w Warszawie pod koniec lat 40. i sprytnie zezłomowany (pozostało najmniej jedno zdjęcie), 2 Pantery Ausf. G i półgąsienicówki, proponuję zajrzeć do whatfora --> http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/poja ... staniu.htm
Perdurabo

Post autor: Perdurabo »

z lotniczych to po wojnie używano, Fiseler Storh i FW-58(mam gdzieś rycinke z samolotem z 9 Samodzielnej eskadry Łącznikowej z 46) i chyba kilka innych typów jeszcze...
Zablokowany