Właśnie wyczytałem u D.K.Browna, ze Anglicy kombinowali z ukosowaniem od 1914 roku. Wtedy do nich dotarło ze Niemcy niedługo będą mieli działa 15 calowe na swoich okrętach. Oceniali ze do zatrzymania takich pocisków przy przewidywanych odległościach walki potrzeba płyt grubości 15 cali. Było to nieco więcej niż byli skłonni na pancernik nakładać ( nie wiem czy chodziło o problemy technologiczne z wytwarzaniem tak grubych płyt czy ciężar, czy jedno i drugie ). Wyszło im ze płyta 12 calowa przy wychyleniu 20 stopni da równoważność płyty 15 cali. Nawet zrobili testy które to potwierdzały. Ale ja mam dwa ale.
Pierwsze ale - to fakt ze strzelali pociskami przedjutlandzkimi które nie lubiły skośnego trafiania.
Drugie ale - to że do testów użyli płyty jednorodnej a nie utwardzanej powierzchniowo.
W każdym razie początki to już rok 1914 ( ciekawe dokąd przesunie się z czasem - pomijam XIX wieczne kopce kartofli,

bo te się pochylały nie w tą stronę ). Jak już koledzy zauważyli Renown miał pochylone burty, wiec jest ta kombinacja z pancerzem burtowym dla pancerników już w 1914 roku jak najbardziej możliwa.