Proszę o pomoc w rozpoznaniu sylwetki

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

bartekstratus

Proszę o pomoc w rozpoznaniu sylwetki

Post autor: bartekstratus »

Zwracam się z prosbą z do forumnowiczów. Posiadam rodzinną fotografię z ... moim zdaniem stakiem handlowym, który został przerobiony na transportowiec wojska w czasie II wś. Bedę wdzięczny za pomoc w rozpoznaiu jego sylwetki. Mam pewne dane dotyczace okolicznosci wykonania zdjecia, ale nie chcę niczego sugerować.
Pozdrawiam B.Belcarz

Obrazek[/quote]
Awatar użytkownika
Brodołak

Post autor: Brodołak »

Witam
Nie jestem na 100 % pewien ale to bodajże jugosłowiański Galeb ex Kuckuck ex Ramb III rok budowy 1937
Poniżej link do informacji o Galebie
http://www.maritimequest.com/freighters ... 3_data.htm
Pozdrawiam Brodołak
bartekstratus

Czy wiadomo coś na temat jego II wojennych losów?
bb
bartekstratus

Nie zauważyłem linka. Po jego przestudiowaniu nie pasuje mi do mojej bajki.
bb
Awatar użytkownika
Glasisch
Kontakt:

Post autor: Glasisch »

bartekstratus pisze:Czy wiadomo coś na temat jego II wojennych losów?
bb
Cześc,

Okręty Wojenne nr 5/2005 (73) (wrzesień-październik)
Zvonimir Freivogel - Ramb III - Kiebitz - Galeb. Niewiarygodna historia pewnej jednostki.
Pozdrawiam

Michał
PS - egzemplarz można zamówic bezpośrednio na stronie www.okretywojenne.pl
Chyba naklad wyczerpany, ale proszę o mailowy kontakt prywatny.
1) Dies sind die Tage, von denen wir sagen sie gefallen uns nicht - D. Noll - Die Abenteuer des Werner Holt. 2) Wir sind dem Russen zu weit in den Rachen gefahren KL Buch, Kommandant von "T 30".
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

To na pewno GALEB/ГАЛЕБ, wygląd z lat 1952-1959. Obstawiam 1955, bo wtedy z marszałkiem Tito na pokładzie pływał po świecie (kolejna "podróż pokoju" odbyła się już chyba po modernizacji z 1959).

Czemu nie pasuje? Gdzie zdjęcie zrobiono?
bartekstratus

Własciciel tego zdjęcia wszedł w jego posiadanie w czaie II wś. Zginał pod Anconą we wrześniu 1944. Wcześniej walczył pod Tobrukiem. Więc zdjęcie może pochodzić tylko z płn. Afryki lub z Włoch. Wyglada raczej na tą drugą opcję.
bb
Awatar użytkownika
Glasisch
Kontakt:

Post autor: Glasisch »

bartekstratus pisze:Własciciel tego zdjęcia wszedł w jego posiadanie w czaie II wś. Zginał pod Anconą we wrześniu 1944. Wcześniej walczył pod Tobrukiem. Więc zdjęcie może pochodzić tylko z płn. Afryki lub z Włoch. Wyglada raczej na tą drugą opcję.
bb
Cześc,
coś się nie zgadza, bo wlaściciel "nie" pasuje do zdjęcia. Okręt, jak to podkreślili tutaj koledzy to rzeczywiście eks - jug. "Galeb", eks - nm. "Kibitz", eks - włoski "Ramb III", stąd nie mógł wejśc w jego posiadania w czasie wojny.
Pozdrawiam
Michał
1) Dies sind die Tage, von denen wir sagen sie gefallen uns nicht - D. Noll - Die Abenteuer des Werner Holt. 2) Wir sind dem Russen zu weit in den Rachen gefahren KL Buch, Kommandant von "T 30".
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Dokładnie. Ten statek przed zatopieniem pod koniec wojny (oraz podniesieniem i przebudową przez Jugosłowian w latach 1948-1952) wyglądał inaczej. To jest wygląd z lat 50., dla porównania fotka z 1953:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... b-1953.jpg

W 1959 dokonano małego liftingu, głównie nadbudówki - zdjęcie współczesne (potem już nie zmieniano poważnie wyglądu):

http://img217.imageshack.us/img217/3334/galeb2mp7.jpg

Tutaj jako KIEBITZ: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... hip%29.jpg

A tutaj na początku, jeszcze włoski RAMB III: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/i ... ambIII.jpg

Przed 1944 r. tak wyglądającego statku nie było - czyli fotka musiała się np. zawieruszyć w zbiorze przypadkowo.
Ostatnio zmieniony 2009-12-12, 20:25 przez pothkan, łącznie zmieniany 1 raz.
bartekstratus

Zdjęcia zostały przeslane rodzinie tuż po wojnie razem z innymi pozostałościami. Teoretycznie ktoś mógł dorzucić zdjęcia z Włoch tuż powojennych. Tylko po co? Nie neguję rozpoznania statku, bo nie jestem na tyle fachowcem. Dziwi mnie natomiast cała reszta, czyli skąd w depozycie spadkowym człowieka który zginał w 1944 taka fotka? W rodzinie jest od momentu otrzymania spadku tj. około 1947 roku. Nie ma innych mozliwości wejścia w posiadanie tego zdjęcia. W każdym razie dzięki za pomoc w rozpoznaniu typu.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

1947 też odpada, wtedy KIEBITZ jeszcze siedział tyłkiem na dnie portu w Rijece. Ja obstawiam przypadkowe dojście fotki później, w latach 50. czy 60. Takie przypadki się zdarzają notorycznie, choćby w albumach rodzinnych czy spuściznach archiwalnych. Jest na to nawet jakiś fachowy termin, ale wybaczcie - nie mam siły grzebać w notatkach :wink:

GALEB to bardzo charakterystyczna jednostka, właściwie nie do pomylenia z jakimkolwiek innym okrętem.

PS. Może ktoś zmienić tytuł tematu na jaśniejszy?
Marek T

Post autor: Marek T »

GALEB był w Gdyni pod koniec czerwca 1956 r.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

To by pasowało... W końcu poza wożeniem Tity po świecie, GALEB służył także jako okręt szkolny i do "showing the flag". Aczkolwiek otoczenie (tyle, co widać na lewo od dziobu) niespecjalnie mi przypomina jakiekolwiek nabrzeże... ale tutaj głowy nie dam - może być coś z północnej, wojennej części portu (co by było logiczne - może basen IX?).
Awatar użytkownika
janik41
Kontakt:

Post autor: janik41 »

Może oznakowanie kutra za jednostką coś podpowie, wygląda jak B55-J
Awatar użytkownika
dessire_62

Post autor: dessire_62 »

Zdjęcie z Gdyni na 99%, można porównać oba zdjęcia.
Niezawodne Morze z lipca 1956 roku.

http://www.magemar.com.pl/_files_/auto_ ... a%2007.jpg
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

No i wszystko jasne :)

A za GALEBEM jest chyba jakaś krypa, nie kuter.
ODPOWIEDZ