Słynna przebudowa jedynego Borodinca który nie został zatopiony w Bitwie Cuszimskiej. Przeglądam swoje zbiory zdjęć i rysunków i nie mogę dojść do paru rzeczy. Przede wszystkim to, że oprócz zdjęć, które przedstawiają go przez cały okres istnienia to wszelkie rysunki nijak nie zgadzają się ze sobą.

-Pierwsze i trzecie działo 8'', na rysunkach podawane jest jako w masce, jednak na niektórych zdjęciach widać je jako ewidentnie w kazamacie, choć czasami dziwnie to wygląda i można się zastanawiać co tam jest. No chyba, że było to zmienione. W sumie przy takiej przebudowie mogły być to rozwiązania na których eksperymentowano, które się lepiej sprawdzi. Działo drugie jest na pewno w masce to jest pewne i nie nasuwa żadnych pytań.

-Górny pokład i mini nadbudówka. Tutaj nie mam pojęcia jak to wyglądało. Zdjęcie rozbrojonego Iwami ( tak mi się wydaje bo nie ma on na pewno 8'' oraz łodzi, w dodatku stan wskazuje na bardzo duże zużycie ), przedstawiają jakąś niewielką nadbudówkę, na której są ustawione kominy jednak bez większych szczegółów. Nadbudówka dziobowa, wygląda jakby sięgała skrzydłami do pokładu. Pokład nad kazamatami tylnych dział 8'' wydaje się jakby był nieco wyżej od dziobowego pokładu ( na pierwszy rzut oka wydaje się to być wyższy o około 1,0-1,5m ) Ale też mam wrażenie, że pokład dziobowy na wysokości drugiego komina też ma niewielki uskok. Niestety tego zdjęcia nie mam w dobrej rozdzielczości.

W temacie okrętów typu Borodino posiadam następujące książki:
-Borodino class armored ships Władimir W. Arbuzow
-Morskaja Kollekcja 6/2010
-Eskadriennyje bronienosci tipa Borodino -Gieroi Cuszimy Władimir Gribowskij
-Sława Posljednyj broniejosec epoki doczusimskogo sudostrojenia R.M. Mielnikow
-MSiO o Cuszimskich Borodinach oraz o Sławie.
w żadnej z nich niestety nie znalazłem wyczerpujących informacji na temat przebudowy tego bądź co bądź słynnego okrętu, podobnie też jak dobrych rysunków. Niestety znane mi zasoby internetu także milczą w tej kwestii. Czy istnieją jakieś nieznane mi publikacje na temat Iwami?