Archiwa.

forum to dedykowane jest wszystkim jednostkom pływającym budowanym w celach cywilnych...

Moderatorzy: crolick, Marmik

orkan115

Archiwa.

Post autor: orkan115 »

Nurtuje mnie jedno pytanie: gdzie są archiwa zlikwidowanych polskich stoczni? Chodzi mi oczywiście o dokumentacje jednostek.
Awatar użytkownika
Biela

Re: Archiwa.

Post autor: Biela »

Stoczni z Ustki znajdują się w archiwum w Słupsku. Próbowałem zobaczyć dokumentację holowników H- 9 i H-10, niestety nieudało się. Było to 3 może 4 lata temu. Miły pan poinformował mnie, że dokumenty stoczni są jeszcze w kartonach, tak jak je dostarczono. Puki nie zostaną opracowane nie będą udostępniane. Sądzę, że pozostałych stoczni trafiły do archiwów terenowych.
Adam

Re: Archiwa.

Post autor: Adam »

Dokładnie. Archiwa Stoczni Szczecińskiej są w szczecińskim Archiwum Państwowym (fizycznie na Białej Górze koło Międzyzdrojów), ale kilka lat temu były jeszcze niedostępne, bo nie skatalogowane. Nie sądzę, żeby do dzisiaj coś się zmieniło. Przy czym dotyczyło to tylko archiwów jednej ze stoczni (była prywatna SS. SA-Porta Holding i państwowa SSNowa), ale już nie pamiętam której. Archiwa drugiej albo nie podlegały archiwizacji albo były jeszcze w masie upadłościowej. Jak to dzisiaj wygląda - trudno powiedzieć, trzeba by podzwonić, poszukać...
ODPOWIEDZ