Modelowanie w SU Polskiej Marynarki Wojennej
Modelowanie w SU Polskiej Marynarki Wojennej
Witam wszystkich Marynistów
Co prawda nie mam nic wspólnego z morzem,bo jestem ze Śląska ale to nie ma nic do rzeczy.Od pewnego czasu modeluje okrety ORP z okresu miedzy wojennego.Są to moje początki w modelowaniu okrętów przedtem zajmowałem się modelowaniem Gliwic i Świnoujścia (zapraszam do Googli Earth) to się już skończyło. Ten szeroki nowy temat może być bardzo ciekawy ponieważ
w internecie nie ma za dużo ciekawych zdjęć.okrętów oraz animacji . Możliwość wykonania w miarę porządnie modelu uwarunkowana jest dokumentacją i tu mam olbrzymią prośbę do waszego Forum o poprawianie wizerunku moich modeli .Teraz robię małego Batorego( KUTER POŚCIGOWY) Bazuje tylko na planach z ABC 22/2012 ale mam za mało informacji i zdjęć Może ktoś z was ma je, chętnie bym z nich skorzystał.
zbieram materiały do modelowania :
Groma
Błyskawicy
Burzy
pozdrawiam Wojciech Zdanowicz
Co prawda nie mam nic wspólnego z morzem,bo jestem ze Śląska ale to nie ma nic do rzeczy.Od pewnego czasu modeluje okrety ORP z okresu miedzy wojennego.Są to moje początki w modelowaniu okrętów przedtem zajmowałem się modelowaniem Gliwic i Świnoujścia (zapraszam do Googli Earth) to się już skończyło. Ten szeroki nowy temat może być bardzo ciekawy ponieważ
w internecie nie ma za dużo ciekawych zdjęć.okrętów oraz animacji . Możliwość wykonania w miarę porządnie modelu uwarunkowana jest dokumentacją i tu mam olbrzymią prośbę do waszego Forum o poprawianie wizerunku moich modeli .Teraz robię małego Batorego( KUTER POŚCIGOWY) Bazuje tylko na planach z ABC 22/2012 ale mam za mało informacji i zdjęć Może ktoś z was ma je, chętnie bym z nich skorzystał.
zbieram materiały do modelowania :
Groma
Błyskawicy
Burzy
pozdrawiam Wojciech Zdanowicz
Re: Modelowanie w SU Polskiej Marynarki Wojennej
Do modelowania polskich kontrtorpedowców koniecznie należy zapoznać się z EOW:
http://aj-press.home.pl/eow24.php
http://aj-press.home.pl/eow25.php
http://aj-press.home.pl/eow28.php
Jest tam mnóstwo planów i materiałów ilustracyjnych niezbędnych przy prawidłowym modelowaniu.
http://aj-press.home.pl/eow24.php
http://aj-press.home.pl/eow25.php
http://aj-press.home.pl/eow28.php
Jest tam mnóstwo planów i materiałów ilustracyjnych niezbędnych przy prawidłowym modelowaniu.
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Wielkie dzięki nie znałem tej stronki .Przyjdzie mi poszperać po księgarniach i zobaczyć jak to wydawnictwo wygląda.
BATORY - najlepiej przyjechać do Gdyni, dotknąć, pomierzyć ...
To samo z BŁYSKAWICĄ.
To samo z BŁYSKAWICĄ.
- Załączniki
-
- BATORY kuter poscigowy - IMG_0094 (2).JPG (123.32 KiB) Przejrzano 16786 razy
-
Nie napisałeś, jakiego okresu służby dotyczyć mają, wymienione przez ciebie ,,modele". Wszystkie te jednostki były w różnych okresach przebudowywane, zmieniano na nich wyposażenie, sposób malowania.
- Załączniki
-
- IMG_0149.JPG
- Wszystkie zdjęcia pochodzą z 2010r, wykonane podczas rekonstrukcji Batorego w MMW
- (1.13 MiB) Pobrany 11831 razy
-
- IMG_0151.JPG
- Rekonstrukcja 2010 2
- (1.16 MiB) Pobrany 11831 razy
-
- IMG_0156.JPG
- Rekonstrukcja 2010r 1
- (1.27 MiB) Pobrany 11831 razy
Sądzę, że można byłoby zacząć od Planów Modelarskich. Były w nich publikowane plany wielu polskich okrętów, które mogą służyć jako punkt wyjściowy. Natomiast wydawnictwa typu EOW służyłyby do dopracowania i uszczegółowienia modeli.
Żebyś nie musiał szukać podaję wydania z planami nie tylko tych okrętów, o których wspominasz.
PM nr 48 (2/1972) - niszczyciele Grom i Grom II
PM nr 115 (5/1983) - niszczyciel Orkan
PM nr 120 (4/1984) - niszczyciel Piorun
PM nr 128 (6/1985) - torpedowiec Kujawiak
PM nr 143 (4/1988) - niszczyciel Wicher
PM nr 150 (5/1989) - niszczyciel Wicher II
Oczywiście Plany Modelarskie to nie wszystko.
Plany polskich okrętów były publikowane również w miesięczniku MORZE. Teraz możesz je odszukać na stronie http://www.magemar.com.pl - jest tam niejako archiwum MORZA. Co prawda niekompletne, ale naprawdę pomocne.
W Morzu były dość fajnie opracowane plany: okrętu podwodnego Wilk; trałowca Jaskółka i trałowca projektu 254.
Oczywiście niszczyciele Grom i Wicher pomijam, bo w Planach Modelarskich Wicher jest lepiej opracowany, a Grom jest kopia planów z Morza.
W Modelarzu były plany: kutra pościgowego Batory; ścigaczy Wilczur oraz Myśliwy; trałowca rzecznego T-5; okrętu minowego Smok; okrętów podwodnych Orzeł i Sęp.
Z Modelarstwa Okrętowego mam plany okrętu podwodnego Jastrząb; okrętu rakietowego Metalowiec.
Natomiast do numerów specjalnych były dołączane modele kartonowe polskich okrętów podwodnych w skali 1:200. Seria obejmuje okręty podwodne: Jastrząb (eks - S 25); Orzeł i Sęp; Orzeł proj. 613 (Whiskey); Orzeł proj. 877 (Kilo).
Oczywiście wymieniłem tylko te wydawnictwa, o których wiem na pewno lub je posiadam.
Oczywiście do szybkiego modelowania jest jeszcze cała masa różnego rodzaju modeli kartonowych, ale jeśli dobrze Cię zrozumiałem, nie wchodzą one w grę.
Żebyś nie musiał szukać podaję wydania z planami nie tylko tych okrętów, o których wspominasz.
PM nr 48 (2/1972) - niszczyciele Grom i Grom II
PM nr 115 (5/1983) - niszczyciel Orkan
PM nr 120 (4/1984) - niszczyciel Piorun
PM nr 128 (6/1985) - torpedowiec Kujawiak
PM nr 143 (4/1988) - niszczyciel Wicher
PM nr 150 (5/1989) - niszczyciel Wicher II
Oczywiście Plany Modelarskie to nie wszystko.
Plany polskich okrętów były publikowane również w miesięczniku MORZE. Teraz możesz je odszukać na stronie http://www.magemar.com.pl - jest tam niejako archiwum MORZA. Co prawda niekompletne, ale naprawdę pomocne.
W Morzu były dość fajnie opracowane plany: okrętu podwodnego Wilk; trałowca Jaskółka i trałowca projektu 254.
Oczywiście niszczyciele Grom i Wicher pomijam, bo w Planach Modelarskich Wicher jest lepiej opracowany, a Grom jest kopia planów z Morza.
W Modelarzu były plany: kutra pościgowego Batory; ścigaczy Wilczur oraz Myśliwy; trałowca rzecznego T-5; okrętu minowego Smok; okrętów podwodnych Orzeł i Sęp.
Z Modelarstwa Okrętowego mam plany okrętu podwodnego Jastrząb; okrętu rakietowego Metalowiec.
Natomiast do numerów specjalnych były dołączane modele kartonowe polskich okrętów podwodnych w skali 1:200. Seria obejmuje okręty podwodne: Jastrząb (eks - S 25); Orzeł i Sęp; Orzeł proj. 613 (Whiskey); Orzeł proj. 877 (Kilo).
Oczywiście wymieniłem tylko te wydawnictwa, o których wiem na pewno lub je posiadam.
Oczywiście do szybkiego modelowania jest jeszcze cała masa różnego rodzaju modeli kartonowych, ale jeśli dobrze Cię zrozumiałem, nie wchodzą one w grę.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Jesteście wielką skarbnicą wiadomości z Góry dziekuje,a co do Batorego to jestem głupi znalazlem stare zdjecia tego modelu, i ten Batory co stoi w Gdyni powinien nosić nazwe HEL co widać na na starym zdjeciu chyba ze sie myle Ja wykonuje model z 1942 ,gdy go skończe prześle wam go do oceny bo nie wiem jakie kolory obowiązuja na ten rok 1942
załączam problematyczne zdjĘcia
załączam problematyczne zdjĘcia
- Załączniki
-
- z prawej strony zacumowany BATORY
- Screenshot_1.jpg (167.83 KiB) Przejrzano 16724 razy
-
- To jest HEL
- batory01.jpg (99.15 KiB) Przejrzano 16724 razy
-
No wiesz, nie bardzo wiadomo, co Ci poradzić. Masz plany ambitne, ale nic z nich nie będzie, jak nie będziesz wiedział dokładnie, co robisz. Zapoznaj się z historia okręciku, choćby przeszukując Google. W czasie wojny, to,,Batory” stał internowany obok Daru Pomorza w Szwecji, i chyba się nie dowiesz dużo na temat jego stanu. Cóż to takiego istotnego dla Batorego się wydarzyło w tym 1942r, że chcesz go zrobić na ten okres?.
Udało się nie sprzedać go Niemcom.Andrzej Ciszewski pisze:Cóż to takiego istotnego dla Batorego się wydarzyło w tym 1942r, że chcesz go zrobić na ten okres?.
- dessire_62
W czasie wojny Batory grzecznie stał wyciągnięty na brzeg w Szwecji.Andrzej Ciszewski pisze: W czasie wojny, to,,Batory” stał internowany obok Daru Pomorza w Szwecji, i chyba się nie dowiesz dużo na temat jego stanu. Cóż to takiego istotnego dla Batorego się wydarzyło w tym 1942r, że chcesz go zrobić na ten okres?.
Fajnie widać to na zdjęciu z Samlingar, przedtem powiększały się zdjęcia, teraz jakoś nie chcą.
Wiecie dlaczego? Kasa?
http://tiny.pl/q5p55
pozdrawiam
Marzy mi sie wirtualne muzeum z modelami które bedzie można obracać na wszystkie strony....
POZDRAWIAM
- Załączniki
-
- untitled.76.jpg (547.28 KiB) Przejrzano 16631 razy
-
- untitled.77.jpg (444.11 KiB) Przejrzano 16631 razy
-
- untitled.78.jpg (428.76 KiB) Przejrzano 16631 razy
- Sebastian Sosnowski
- Kontakt:
Ten sam model, tylko już "wyciągnięty na brzeg Szwecji"

- dessire_62
Bardzo dobrze, że są osoby interesujące się historią PMW.
Sebastian
Dzisiaj zdjęcie jest dostępne

Dzisiaj zdjęcie jest dostępne

- Załączniki
-
- Batory.jpg (107.03 KiB) Przejrzano 16551 razy
Skończony model nowej wersji Batorego.mała odmiana nie wiem czym spowodowana ,prawdopodobnie błedy konstrukcyjne.W moim modelu brakuje dobrych textur ,ale to inna broszka...
- Załączniki
-
- untitled.98.jpg (239.86 KiB) Przejrzano 16518 razy
-
- untitled.97.jpg (772.42 KiB) Przejrzano 16518 razy
-
- untitled.96.jpg (808.33 KiB) Przejrzano 16518 razy
Jakoś nigdy nie lubiłem 3D ale to mi się podoba
Ja bardzo polubiłem te forme modelowania.Zapraszam do mojej galerii,co prawda możliwości programu graficznego są ograniczone, ale posiadając dokładne plany można być zadowolonym z wykonanej pracy http://www.flickr.com/photos/96811105@N08/ to jest zbiór moich modeli wykonanych w przeciągu pół roku. Mam nadzieje że będzie sie powiększał z upływem czasu.