Blockschiffe vor Wladyslawowo 1939
-
Blockschiffe vor Wladyslawowo 1939
Blockschiffe vor Wladyslawowo
Im September 1939 sollen vor Wladyslawowo [ Grossendorf ] von der polnischen Marine verschiedene Schiffe als Blockschiffe versenkt worden sein.
Es soll sich um 3 Motorfischkutter ( Namen / Kennungen ?? ) und 2 mit Sand beladenen Leichtern ( Namen ?? ) gehandelt haben.
Meine Fragen hierzu:
1. Wann wurden diese Schiffe versenkt.
2. Welche und wie viele Schiffe wurden versenkt.
3. Wann wurde Wladyslawowo von deutschen Truppen besetzt.
4. Wurden Schiffe gehoben und repariert ?
Für jede Information dankbar verbleibe ich
Mit freundlichen Grüßen
Theo
Im September 1939 sollen vor Wladyslawowo [ Grossendorf ] von der polnischen Marine verschiedene Schiffe als Blockschiffe versenkt worden sein.
Es soll sich um 3 Motorfischkutter ( Namen / Kennungen ?? ) und 2 mit Sand beladenen Leichtern ( Namen ?? ) gehandelt haben.
Meine Fragen hierzu:
1. Wann wurden diese Schiffe versenkt.
2. Welche und wie viele Schiffe wurden versenkt.
3. Wann wurde Wladyslawowo von deutschen Truppen besetzt.
4. Wurden Schiffe gehoben und repariert ?
Für jede Information dankbar verbleibe ich
Mit freundlichen Grüßen
Theo
Czesc wszystkim .
No widze , ze moj pierwszy po odnalezieniu was w sieci post zacznie sie od tlumaczenia postu Thea . Mysle , ze to potrzebne skoro do tej pory nie otrzymal odpowiedzi .
Blokada przed Wladyslawowem
We wrzesniu 1939 przed Wladyslawowem mialy zostac zatopione przez MW rozne statki jako blokada portu . Mialy to byc trzy kutry rybackie ( nazwy / oznaczenia ) oraz dwie zaladowane piachem barki.
Moje pytanie :
1.Kiedy zatopiono te statki ?
2.Jakie statki oraz ile zatopiono ?
3.Kiedy Wladyslawowo zostalo zajete przez oddzialy niemieckie ?
4.Czy podniesiono statki i wyremontowano ?
Za kazda informacje bede bardzo wdzieczny
Pozdrawiam serdecznie Theo
No widze , ze moj pierwszy po odnalezieniu was w sieci post zacznie sie od tlumaczenia postu Thea . Mysle , ze to potrzebne skoro do tej pory nie otrzymal odpowiedzi .
Blokada przed Wladyslawowem
We wrzesniu 1939 przed Wladyslawowem mialy zostac zatopione przez MW rozne statki jako blokada portu . Mialy to byc trzy kutry rybackie ( nazwy / oznaczenia ) oraz dwie zaladowane piachem barki.
Moje pytanie :
1.Kiedy zatopiono te statki ?
2.Jakie statki oraz ile zatopiono ?
3.Kiedy Wladyslawowo zostalo zajete przez oddzialy niemieckie ?
4.Czy podniesiono statki i wyremontowano ?
Za kazda informacje bede bardzo wdzieczny
Pozdrawiam serdecznie Theo
pozdrawiam

ad. 1. Zatopiono je gdy "nieprzyjaciel zbliżał się do portu". Kiedy to było dokładnie nie wiem.
ad. 2. Ja posiadam informację, że zatopiono 4 małe i stare kutry rybackie WWś 3, WWś 8, Chł 3 i Jas 82 oraz żelazną barkę wypełnioną piaskiem. Armatorzy 3 pierwszych kutrów to: Józef Selke, Franciszek Bolda i Józef Czapp.
Dane mam tylko WWś 3: Długość 8 m, szerokość 3 m, zanurzenie 1,2 m. BRT 13,74 m, a silniczek miał moc 15 KM. Pozostałe "kutry" były prawdopodobnie jeszcze mniejsze.
Do zatopienia były przygotowane dwie barki z piaskiem, ale ostatecznie zatopiono tylko jedną.
ad. 3. Port został zajęty przez Niemców 11 września.
ad. 4. Na pewno je podniesiono bo "port został przez Niemców odblokowany", a ponadto było w interesie właścicieli tych łódek by móc znowu łowić ryby. Kuter Chł-3 jest wymieniany jako ten, który pierwszy zaczął połowy ryb w wolnej Polsce we wrześniu 1945 roku...
ad. 2. Ja posiadam informację, że zatopiono 4 małe i stare kutry rybackie WWś 3, WWś 8, Chł 3 i Jas 82 oraz żelazną barkę wypełnioną piaskiem. Armatorzy 3 pierwszych kutrów to: Józef Selke, Franciszek Bolda i Józef Czapp.
Dane mam tylko WWś 3: Długość 8 m, szerokość 3 m, zanurzenie 1,2 m. BRT 13,74 m, a silniczek miał moc 15 KM. Pozostałe "kutry" były prawdopodobnie jeszcze mniejsze.
Do zatopienia były przygotowane dwie barki z piaskiem, ale ostatecznie zatopiono tylko jedną.
ad. 4. Na pewno je podniesiono bo "port został przez Niemców odblokowany", a ponadto było w interesie właścicieli tych łódek by móc znowu łowić ryby. Kuter Chł-3 jest wymieniany jako ten, który pierwszy zaczął połowy ryb w wolnej Polsce we wrześniu 1945 roku...
Coś chyba jednak słabo ten port zablokowali skoro już 11 września M-8 wszedł do portuZelint pisze:ad. 1. Zatopiono je gdy "nieprzyjaciel zbliżał się do portu". Kiedy to było dokładnie nie wiem.

Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Z tego co wiem to w roku 1939 nie było żadnych wysokich budynków przy nabrzeżu wyładunkowym. Co więcej, nie było nabrzeża wyładunkowego. Zamiast niego była plaża...karol pisze: A maskowanie załatwiają wysokie budynki przy nabrzeżu wyładunkowym
Budynki i samo nabrzeże w obecnym kształcie powstały pod koniec lat 60-tych XX wieku....
no realnie może i nie było, ale dla potrzeb powieści pobudowano, gdyż w przeciwnym wypadku niemożliwym byłby całodobowy pobyt Kresowiaka w tym porcie bez zwrócenia na siebie uwagi obserwatorów powietrznych i lądowych (front był blisko, co też bedzie epizodem powieści). Ciekawe, gdzie leżały zatopione kutry i barka z betonem...
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.