Zatopienia równoległe
Zatopienia równoległe
Oczywiście najbardziej znanym zatopieniem równoległym jest finał pojedynku Kormorana z HMAS Sydney. Po głowie chodzą mi jeszcze jakieś przypadki okrętów podwodnych, ale pewnie było tego więcej. Znacie jakieś po roku 1885?
Re: Zatopienia równoległe
Jeśli dobrze pamiętam, to Chevalier i Yugumo. Do pewnego stopnia, bo walka była zespołowa, ale nawzajem się torpedowały.
Do you fear death?
Do you fear that dark abyss?
All your deeds laid bare,
all your sins punished?
all your sins punished?
Stier i Stephen Hopkins
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Invincible i Lutzow.
tak wiem, Lutzow dostał więcej, ale podkreśla się że to Invincible go dobił zdemolowaniem dziobu
tak wiem, Lutzow dostał więcej, ale podkreśla się że to Invincible go dobił zdemolowaniem dziobu
Historia jest najlepszą nauczycielką życia, bo
Jeszcze nigdy, nikogo, niczego nie nauczyła.
Chyba trochę przesadziłeś.Maciej3 pisze:Invincible i Lutzow.
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).
====================
http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).
====================
http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Ha, a ja czytałem ostatnio w Castles of Steel, że Invincible wyłomotał Lützowa, 8 trafień (zdaje mi się, że Massie nie podał w co), jednak potem rozniósł go Derfflinger, nie Lützow. To jak to było?RyszardL pisze:Chyba trochę przesadziłeś.Maciej3 pisze:Invincible i Lutzow.
Wiem, że podaje się obu Niemców, ale czy ktoś ustalił coś może na pewno?
Pozdrawiam.
Do you fear death?
all your sins punished?
all your sins punished?
To pewnie zależy kto pisze.
John Campbell twierdzi, że do Luzowa w krytycznym momencie strzelały Invincible i Inflexible. Uzyskano 8 trafień z czego większość ( wszystkie? ) przypisuje się Invinciblowi. Krytyczne okazały się dwa w dziób z Invincible. Gdyby nie one Lutzow nie byłby śmiertelnie ranny, ktoś inny musiałby trafić.
A w odwrotną stronę strzelał Derffilinger i Lutzow. Najpierw trafili 4 razy bez specjalnych efektów a potem pocisk z Lutzowa zerwał dach z wieży Q z dość spektakularnym efektem.
Nie wiem na ile jest to prawdziwe, ale Campbella nie podejrzewam o fantazjowanie.
Także może trochę przesadziłem, ale jeśli oprzeć się na tej relacji to nie do końca. A w każdym razie tylko trochę
John Campbell twierdzi, że do Luzowa w krytycznym momencie strzelały Invincible i Inflexible. Uzyskano 8 trafień z czego większość ( wszystkie? ) przypisuje się Invinciblowi. Krytyczne okazały się dwa w dziób z Invincible. Gdyby nie one Lutzow nie byłby śmiertelnie ranny, ktoś inny musiałby trafić.
A w odwrotną stronę strzelał Derffilinger i Lutzow. Najpierw trafili 4 razy bez specjalnych efektów a potem pocisk z Lutzowa zerwał dach z wieży Q z dość spektakularnym efektem.
Nie wiem na ile jest to prawdziwe, ale Campbella nie podejrzewam o fantazjowanie.
Także może trochę przesadziłem, ale jeśli oprzeć się na tej relacji to nie do końca. A w każdym razie tylko trochę
A ja jestem ciekaw jak można tak dokładnie stwierdzić kto w co trafił jak 2 walą do jednegoMaciej3 pisze:Nie wiem na ile jest to prawdziwe, ale Campbella nie podejrzewam o fantazjowanie.

lecela niye aka ohinni mahel mitawa cante
Jeśli salwy są wystrzeliwane w dużym odstępie czasu to można.
Jeśli obydwa wystrzelą niemal jednocześnie to nie.
Jak było nie wiem - pewnie trzeba by porównać dzienniki pokładowe czy przesłuchać paru świadków.
Jeśli obydwa wystrzelą niemal jednocześnie to nie.
Jak było nie wiem - pewnie trzeba by porównać dzienniki pokładowe czy przesłuchać paru świadków.
Szczerze mówiąc jakoś nie za bardzo to sobie wyobrażam, pominę juz fakt, że i Lutzow i Invincible zrobiły bul bul.
Dziennik z Lutzowa chyba ocalał. Był na to czas. więc można z niego było coś tam odczytać.
A często daje się ustalić z którego okrętu było trafienie.
Ogień jest przecież korygowany. Ci co wystrzelili wiedzą za ile sekund pociski wpadną do wody i czekają na wypryski wody.
Jeśli ilość wyprysków zgadza się z ilością wystrzelonych pocisków to wszystko jest OK. I można przypisać dane nakrycie/trafienia konkretnej jednostce.
Gorzej jeśli mniej więcej jednocześnie padają salwy z kilku okrętów. Wtedy ustalenie kto trafił może być niemożliwe. Szczególnie jeśli cel zatonie. Bo jeśli ocaleje, to czasem analiza pocisku w porcie może wykazać kto trafił. Też oczywiście nie zawsze.
Sądząc z opisu u Campbella nie do końca wiadomo kto dokładnie trafił tymi czterema pociskami co to nie zrobiły na Invinciblu specjalnego wrażenia, ale to ostatnie decydujące trafienie w wieżę Q nie budzi wątpliwości.
Oczywiście co konkretnie się rozleciało i jaka była droga eksplozji to możemy się domyślać na podstawie różnych przesłanek - w tym na podstawie tego co się działo wcześniej na Lionie, ale 100% pewności nie będzie.
Jakby kto się bardzo uparł to mógłby dowodzić, że to nie to ostatnie trafienie, tylko któreś wcześniejsze. Ale nie wiem czy uzyska duży posłuch
Ogień jest przecież korygowany. Ci co wystrzelili wiedzą za ile sekund pociski wpadną do wody i czekają na wypryski wody.
Jeśli ilość wyprysków zgadza się z ilością wystrzelonych pocisków to wszystko jest OK. I można przypisać dane nakrycie/trafienia konkretnej jednostce.
Gorzej jeśli mniej więcej jednocześnie padają salwy z kilku okrętów. Wtedy ustalenie kto trafił może być niemożliwe. Szczególnie jeśli cel zatonie. Bo jeśli ocaleje, to czasem analiza pocisku w porcie może wykazać kto trafił. Też oczywiście nie zawsze.
Sądząc z opisu u Campbella nie do końca wiadomo kto dokładnie trafił tymi czterema pociskami co to nie zrobiły na Invinciblu specjalnego wrażenia, ale to ostatnie decydujące trafienie w wieżę Q nie budzi wątpliwości.
Oczywiście co konkretnie się rozleciało i jaka była droga eksplozji to możemy się domyślać na podstawie różnych przesłanek - w tym na podstawie tego co się działo wcześniej na Lionie, ale 100% pewności nie będzie.
Jakby kto się bardzo uparł to mógłby dowodzić, że to nie to ostatnie trafienie, tylko któreś wcześniejsze. Ale nie wiem czy uzyska duży posłuch
Castles of Steel:Maciej3 pisze:to ostatnie decydujące trafienie w wieżę Q nie budzi wątpliwości
Wiem, wiem, relacja von Hase relacją bezstronnego świadka nie jest...Commander von Hase, gunnery officer of Derfflinger, was watching. "At 6.29 p.m., the veil of mist in front of us split like a curtain at a theater," he said. "Clear and sharply silhouetted against the horizon, we saw a powerful ship ... on an almost parallel course at top speed. Her guns were trained on us and immediately another salvo crashed out, straddling us completely." It was Invincible. Hase fired three salvos and the third fell on Invincible’s amidships Q turret. And then at 6:30, said Hase, "for the third time we witnessed that dreadful spectacle we had already seen in the case of Queen Mary and Defence." When the German shells penetrated Q turret, the flash ignited the powder in the hoist and traveled down the turret trunk to the magazine, causing both Q and P turrets’ magazines to explode.
Do you fear death?
all your sins punished?
all your sins punished?
Ależ ja nie twierdzę że Hase jest stronniczy. Choć pewnie jest.
Tylko pytanie - skąd Campbell wytrzasnął tak kategorycznie tego Lutzowa?
A i kolejny problem. Hase napisał, że Invincible strzelał w "niego", co nie było prawdą. W "niego" strzelał Indomitable. To jest do pomylenia - w końcu to bliźniacy.
Ale czemu Mu wyszło, że ten co strzelał w nieco akurat się rozbryzgnął?
Tylko pytanie - skąd Campbell wytrzasnął tak kategorycznie tego Lutzowa?
A i kolejny problem. Hase napisał, że Invincible strzelał w "niego", co nie było prawdą. W "niego" strzelał Indomitable. To jest do pomylenia - w końcu to bliźniacy.
Ale czemu Mu wyszło, że ten co strzelał w nieco akurat się rozbryzgnął?
O ile dobrze pamiętam w monografi bitwy jutlandzkiej zdaje się z biblioteczki MSiAMaciej3 pisze:Dziennik z Lutzowa chyba ocalał. Był na to czas. więc można z niego było coś tam odczytać.
Jeśli ilość wyprysków zgadza się z ilością wystrzelonych pocisków to wszystko jest OK. I można przypisać dane nakrycie/trafienia konkretnej jednostce.....

Bałagan pod tytułem "pozycja okrętu w wartościach bezwzględnych w określonym czasie" - zgoda.
Natomiast pozycje względne to już lepiej.
A jeśli chodzi o prowadzenie ognia, to często ( nie zawsze! ) jest to oczywiste. Ogień się koryguje. Korekcja jest w oparciu o wypryski wody. Jeśli korekcja następuje w oparciu o wypryski cudze to w nic się nie trafia. Patrz Tiger pod bodaj Dogger Bank.
Natomiast pozycje względne to już lepiej.
A jeśli chodzi o prowadzenie ognia, to często ( nie zawsze! ) jest to oczywiste. Ogień się koryguje. Korekcja jest w oparciu o wypryski wody. Jeśli korekcja następuje w oparciu o wypryski cudze to w nic się nie trafia. Patrz Tiger pod bodaj Dogger Bank.
Bez przesądzania, ale za Lützowem:
(John Roberts, Battlecruisers, o zniszczeniu Invincible)During her engagement with the German battlecruisers she was fired on by both Derfflinger and Lützow. Shortly after 1830 a shell, generally credited to the latter vessel, penetrated the front of "Q" turret and denonated inside blowing the roof off. Albost immediately there was a heavy explosion from the midships magazines which blew the ship in half.
Do you fear death?
all your sins punished?
all your sins punished?