Czterofajkowce US Navy - malowanie

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

retopa

Czterofajkowce US Navy - malowanie

Post autor: retopa »

Witam Szanowne Koleżanki i Szanownych Kolegów.
Właśnie zamówiłem sobie u pewnego krakowskiego producenta model czterofajkowca USS "Champlin" (DD-104) w skali 1/700. Jest to jedna z wcześniejszych wersji tych znanych niszczycieli (typ Wickes, numery od DD-75 do DD-185). Następne należały już do bardzo podobnego typu Clemson. Będę zamierzał wykonać ten model w bardzo wczesnej wersji - nad konkretną jednostką jeszcze się zastanowię. Chodzi o to, że ma to być okręt, który wszedł do służby przed 11 listopada 1918 r., czyli teoretycznie załapał się do udziału w Pierwszej Wojnie Światowej).
W związku z powyższym, moje pytania brzmią:
1) czy ktoś posiada dobrej jakości schematy malowania niszczycieli typu Wickes we wczesnym okresie służby, najlepiej zdjęcia i mógłby mi ich użyczyć, albo wskazać w necie?
2) jakich używano wówczas kolorów (kadłub, pokład, nadbudówki)?
Przyznam, że szczególnie zainteresowany jestem schematami malowań maskujących.
Będę również zobowiązany za wskazanie dobrej jakości planów dotyczących roku 1918. Nie muszą być super szczegółowe - przecież to skala 1/700, więc trzeba będzie zastosować rozsądny kompromis.
Pozdrawiam.
Tomek Małysz
t.malysz@chello.pl

P.S. Przepraszam, jeśli wybrałem zły dział, ale nie miałem pojęcia, gdzie o tym napisać. Niestety, na innych forach nie uzyskałem żadnej odpowiedzi. Liczę, że specjaliści z FOW mi pomogą.
MiKo
Admin FOW

Re: Czterofajkowce US Navy - malowanie

Post autor: MiKo »

Trochę fotek z kamuflażami jest we US Flush Deck Destroyers in Action ze Squadrona. Ale nie wiele i słabe jakosciowo...
Awatar użytkownika
Janusz Kluska

Re: Czterofajkowce US Navy - malowanie

Post autor: Janusz Kluska »

Czterofajkowce typu Wickes i Clemson
http://www.shipmodels.info/mws_forum/vi ... =49&t=7599
ODPOWIEDZ