ORP Jastrząb ( dawny S-25)
ORP Jastrząb ( dawny S-25)
Mam pytanie jak był malowany ORP Jastrząb to jest jak była malowana część podwodna a jak część nawodna
Re: ORP Jastrząb ( dawny S-25)
Kiedy, tzn. w jakim okresie.czesław.g pisze:Mam pytanie jak był malowany ORP Jastrząb to jest jak była malowana część podwodna a jak część nawodna
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Sorry, zapomniałem o jaki okres chodzi , a więc jak był malowany w momencie przekazania . Na zdjęciach z książki Bolesława Romanowskiego
wychodzi mi ze jest to kolor ciemny ( zdjęcia są czarno białe ) .
No i czy był tak samo pomalowany jak już był w czynnej służbie czyli na ostatnim patrolu kiedy został zatopiony.
wychodzi mi ze jest to kolor ciemny ( zdjęcia są czarno białe ) .
No i czy był tak samo pomalowany jak już był w czynnej służbie czyli na ostatnim patrolu kiedy został zatopiony.
W momencie przekazania pewnie tak jak w US Navy, czyli powyżej LW na czarno, a poniżej czerwonopomarańczowo.
W momencie zatopienia część podwodna: jeśli w W. Brytani nie przechodził dokowania z malowaniem, można przyjąć czerwonopomarańczowy jak w US Navy, jeśli zaś przechodził, to brunatnopomarańczowy jak w Royal Navy.
Powyżej LW - nie mam pojęcia
W momencie zatopienia część podwodna: jeśli w W. Brytani nie przechodził dokowania z malowaniem, można przyjąć czerwonopomarańczowy jak w US Navy, jeśli zaś przechodził, to brunatnopomarańczowy jak w Royal Navy.
Powyżej LW - nie mam pojęcia

Moim zdaniem w momencie przekazania JASTRZĄB był malowany zgodnie z - http://www.shipcamouflage.com/measure_9.htm
Nie wiem skąd pomysł z tym niebieskim
Nie wiem skąd pomysł z tym niebieskim

Ostatnio zmieniony 2010-11-16, 11:28 przez Waldek K, łącznie zmieniany 1 raz.
Czarno:Waldek K pisze:W momencie przekazania pewnie tak jak w US Navy, czyli powyżej LW na czarno, a poniżej czerwonopomarańczowo.
http://www.shipcamouflage.com/ships2_9_ ... Submarines.
W RN też na czarno:W momencie zatopienia część podwodna: jeśli w W. Brytani nie przechodził dokowania z malowaniem, można przyjąć czerwonopomarańczowy jak w US Navy, jeśli zaś przechodził, to brunatnopomarańczowy jak w Royal Navy.
http://www.admirals.org.uk/records/adm/ ... 41-889.php
Jeśli można...
W Żołnierzu Polskim (czy jeszcze wychodzi ?) dawno temu, czyli w latach 80-dziesiątych, był cykl: Okręty Wojenne 1920 - 1945. Ilustrowany przez Marka Sorokę.
W cyklu tym ORP Jastrząb w części nadwodnej był czarny (lub ciemnoszary), a w części podwodnej czerwony. Ale zbiorniki balastowe powyżej linii wodnej mają wymalowaną ciemnozieloną (morską) "falę". Zaczynała się za kluzą kotwiczną, a kończyła przed sterem kierunku.
Pozdrawiam..
W Żołnierzu Polskim (czy jeszcze wychodzi ?) dawno temu, czyli w latach 80-dziesiątych, był cykl: Okręty Wojenne 1920 - 1945. Ilustrowany przez Marka Sorokę.
W cyklu tym ORP Jastrząb w części nadwodnej był czarny (lub ciemnoszary), a w części podwodnej czerwony. Ale zbiorniki balastowe powyżej linii wodnej mają wymalowaną ciemnozieloną (morską) "falę". Zaczynała się za kluzą kotwiczną, a kończyła przed sterem kierunku.
Pozdrawiam..

Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.