katapulty na USS North Carolina

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Toff

katapulty na USS North Carolina

Post autor: Toff »

Mam problem - buduję model fragmentu pancernika USS North Carolina, którego zasadniczym elementem jest katapulta z Kingfisherem. Katapulty umiejscowione są przy samej burcie, jednak nie mogę dojść czy wzdłuż katapulty był umieszczony reling czy nie?
Nie dysponuję żadną monografią, a przeglądając zdjęcia w necie nie znalazłem odpowiedzi (nie tylko zdjęcia North Caroliny, ale choćby pancernika Iowa czy niektórych krążowników, które katapulty miały umieszczone identycznie). Na niektórych reling widać, z kolei na innych nie. Jak więc było naprawdę? Może reling był w jakiś sposób wychylany na burtę? A może w ogóle go nie było?
Awatar użytkownika
Teller

Post autor: Teller »

Sprawdź sobie zdjęcia okolic katapulty galeriach zdjęć innych okrętów, zwłaszcza typów South Dakota i Iowa. To był powtarzalny układ relingów, i myślę że coś się tam znajdzie.
Fear the Lord and Dreadnought
shigure

Post autor: shigure »

Reling występował wzdłuż katapult jak widać na planach pancernika wg. Waldemara Kaczmarczyka z "OW-31". Nie napisano czy reling był opuszczany czy też nie podczas startu wodnosamolotu ale spoglądając "leniwym okiem" na plany i zdjęcia nei było takiej potrzeby. Na marginesie polecam gorąco "Okręty Wojenne- Pancerniki "North Carolina" autorstwa J. Palaska" znajdziesz tam wiele ciekawych dla siebie rzeczy.
ODPOWIEDZ