Modernizacje Landing Craft Tank (LCT) z II WŚ

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Janusz Kluska

Modernizacje Landing Craft Tank (LCT) z II WŚ

Post autor: Janusz Kluska »

W czasie II WŚ zbudowano ok. 1500 okrętów typu LCT.
Z czego LCT(5) to okręty z przedziału 1-500, LCT(6) to okręty z przedziału 501-1465. Spotkałem się jeszcze z oznaczeniami LCT(7) i LCT(8), jednak nie wiem jakie miały numery?
Moje kolejne pytanie odnosi się ile z ich przebudowano na wersję Landing Craft Tank (Rocket) czyli LCT(R).
Znalazłem informacje, że było ich tylko kilkanaście.
Te które „walczyły” w Europie tworzyły od 15.12.43 „Special Support Group” i wspierały lądowanie w Normandii. Były to odpowiednio LCT(R) 366,368,423,425,439,447,448,450,452,464,473,481-483.
Spotkałem się także z innymi wersjami LCT: LCT(A) (Armoured), LCT(HE) (High Explosive) and LCT(CB) (Concrete Buster).
Może ktoś wie coś więcej o tych modernizacjach?
Janusz.
Nowak Krzysztof

Post autor: Nowak Krzysztof »

Witam, Panie Januszu tutaj coś chyba jest :
http://www.navypedia.org/ships/uk/uk_amphibious.htm
Pozdrowienia, Krzysztof Nowak.
Awatar użytkownika
Janusz Kluska

Post autor: Janusz Kluska »

Znalazłem takie info http://www.history.navy.mil/library/onl ... tm#fn464-4

LCT(R), Landing Craft Tank (Rocket), was a normal LCT(3) fitted with 5" rockets projectors. It was capable of firing 800 to 1,000 rockets, so as to provide high explosive drenching fire on an area target prior to touch down of the first landing craft. She had an overall length of 160', a speed of 8 knots and used diesel fuel.

LCT(CB), Landing Craft Tank (Concrete Buster), was an LCT rigged to carry two or three tanks each mounting 17 lb. guns capable of being fired from the vessel, in order to provide a high velocity fire for attacking concrete.

LCT(A), Landing Craft Tank (Armoured), was a converted LCT(5) specially armoured and carrying two or three tanks mounting 95mm guns, two of which were capable of being fired from the ship. It was used to provide close support for the assault, using high explosive shells.

LCT(HE), Landing Craft Tank (High Explosive), was the same thing as an LCT(A) but unarmed.
Waldek K

Post autor: Waldek K »

LCT(7) wszedłdo służby pod oznaczeniem LSM.
LCT(A) miał wewnątrz podwyższenie tak, aby dwa czołgi mogły strzelać na wprost ponad rampą, zaś burty od wewnątrz były opancerzone.
ODPOWIEDZ