Wydzielone z tematu: http://fow.aplus.pl/forum/viewtopic.php ... &start=384
Marmik
OBRZYDLIWE!!!crolick pisze:Nowomowaadmiralcochrane pisze:"okręty projekcji siły" ??? co to jest??
Marmik zmuś się w końcu i napisz ten tekst o klasyfikacji okrętów!Mistral class ship is capable of transporting and deploying 16 NH90 or Tigre helicopters, four landing barges, up to 70 vehicles including 13 Leclerc tanks, or a 40-strong Leclerc tank battalion,[1] and 450 soldiers
Nadal mamy desanty, okręty desantowe itd. Sam termin "projekcja siły" wszedł mniej więcej wraz z "asymetrią" i innymi wytrychami. Nie za bardzo potrafię w krótkich słowach wyjaśnić ową subtelna różnice pomiędzy stosowaniem przez autorów owego pojęcia i pojęcia "desant". Niemniej taka różnica występuje. Niestety borykamy się z próba połączenia dwóch systemów terminologicznychKrzysztof Gerlach pisze:Jednak przez kilkadziesiąt lat mieliśmy desanty, okręty desantowe, wysadzanie desantu, desantowanie. Chciałoby się zapytać słowami z kabaretu: I KOMU PANIE JEZU TO PRZESZKADZAŁO?!
No cóż, postaram się, ale jak znam życie to "zjecie mnie na śniadanie", bo zrobiłem (tę część już skończyłem) w nim coś niecodziennego jak na mniedessire_62 pisze:Marmik zmuś się w końcu i napisz ten tekst o klasyfikacji okrętów!
Myślę, że to może wynikać z większej wszechstronności okrętów i dzisiejszej specyfiki desantu, często znacznie odmiennej od tej znanej z wcześniejszych lat. Klasyczny okręt desantowy wysadzał wojsko na ląd i odpływał. Taki Mistral ma możliwość długotrwałego działania na misji w odległym rejonie świata. Może wysadzić całość przewożonego wojska na ląd, ale potem zapewnia mu wsparcie i bojowe i logistyczne. Może też wspierać działające na lądzie oddziały sił specjalnych które operują z jego pokładu (desantując się na ląd i wracając na okręt). Może wręcz być tylko pływającą bazą wojsk lądowych, które wysadzi tylko w czasie potrzeby, może wreszcie przeprowadzić np. ewakuację cywili z zagrożonego obszaru. O roli okrętu szpitalnego czy też dowodzenia nie wspominając. Jest to znacznie więcej niż działania klasycznych okrętów desantowych, choć faktycznie określenie "okręt projekcji siły" jest mało szczęśliwe.Krzysztof Gerlach pisze: Jednak przez kilkadziesiąt lat mieliśmy desanty, okręty desantowe, wysadzanie desantu, desantowanie.
Co akurtat nie ma/nie musi mieć wiele wspólnego z projekcją siły. NEO zaliczane są do operacji innych niż wojna (MOOTW). Choć i tu wtrącę,że w ramach MOOTW można realizować projekcję siły.Adam pisze:może wreszcie przeprowadzić np. ewakuację cywili z zagrożonego obszaru. O roli okrętu szpitalnego ... nie wspominając.