Bitwa pod Sluys (l'Écluse) 24.06.1340 - materiały źródłowe

Okręty Wojenne do 1905 roku

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Kazimierz Zygadło

Bitwa pod Sluys (l'Écluse) 24.06.1340 - materiały źródłowe

Post autor: Kazimierz Zygadło »

Gdzie mógłbym znaleźć dokładny opis wspomnianej bitwy i uczestniczących w niej jednostek?
"They say hard work never hurt anybody, but I figure why take the chance" - Ronald Reagan
Realchief

Post autor: Realchief »

Chodzi o materiały źródłowe czy opracowanie?

Jeśli chodzi o opracowanie to rozdział o tej bitwie jest np. w "Galleons and galleys" John F. Guilmartin.
Nie bardzo wiem o jaki opis jednotek miał by chodzić? Średniowiecze to nie moja działka, ale jeśli zachowały się rejestry królewskie jakie jednostki wynajęto, to raczej poza nośnością i szyprem innych danych nie będzie.
Awatar użytkownika
Kazimierz Zygadło

Post autor: Kazimierz Zygadło »

Jak zwykle p. Krzysztof Gerlach okazał się nieoceniony, jeśli chodzi o wiedzę zarówno w tematcie materiałów źródłowych, jak i opracowań. Dziękuję za pomoc jemu i Realchiefowi.
"They say hard work never hurt anybody, but I figure why take the chance" - Ronald Reagan
Napoleon

Post autor: Napoleon »

Opis bitwy jest też w książce W.L. Rodgersa "Naval Warfare under Oars, 4th to 16th Centuries (nie sugerować się za bardzo tytułem!). Można też skorzystać z książki S. Rose "Medieval Naval Warfare", 1000-1500. Plus parę innych, ale musiałbym dłużej poszukać.
ODPOWIEDZ