88 mm.czy 85 mm.?
88 mm.czy 85 mm.?
Ponieważ jesteśmy z Shinano po pewnym spotkaniu piwnym na którym pojawiła się kwestia kalibru niemieckich dział zamontowanych na okrętach podwodnych.Czy był to kaliber 88 mm.czy też 85 jak twierdzi Shinano nie znam jego żródeł jak zaznaczam.Czy mogę prosić o oddzwięk?
Re: 88 mm.czy 85 mm.?
Obaj się mylicieshigure pisze:Ponieważ jesteśmy z Shinano po pewnym spotkaniu piwnym na którym pojawiła się kwestia kalibru niemieckich dział zamontowanych na okrętach podwodnych.Czy był to kaliber 88 mm.czy też 85 jak twierdzi Shinano nie znam jego żródeł jak zaznaczam.Czy mogę prosić o oddzwięk?
To był kaliber 8,8 cm.
W milimetrach to będzie chyba raczej 87,6 mm, ale nie będę się upierał.
Podstawa:
http://www.navweaps.com/Weapons/WNGER_88mm-45_skc35.htm
X
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?

Źródłem jest zawodna pamięć. robiłem przeskok myślowy twego rodzaju, że okrętowa armata miała niewiele wspólnego z armatą "lądową", która robiła za plotkę i ppanc., to sobie ubzdurałem, że musi mieć inny kaliber.shigure pisze:Shinano nei chciał podać żródła tych wiadomości więc pozostaje mi tylko poczekać na jego głos w tym temacie co wierzę że neidługo nastąpi![]()
W każdym razie dziękuję za odzew.
A tak na marginesie, to tylko 3 mm. Artylerię Nagato podaje się nagminnie 406 mm, a nie 16,1 cala, Yamato- 457 mm, a nie 18,1 cala, więc to niewielki grzech przy piwie.

Admirał Yamamoto mówił (co cytuje Agawa), że poważny grać zakłada się o duże stawki.
Duże koty zjadam na przystawkę.
Shinano jest pomny na nauki przeszłości i osobiście wprowadzi zmiany w konstytucji prowadzące do zaakceptowania "Nowego Awaryjnego Planu Rozbudowy Floty" jednocześnie odrzucając "Gunsaku Hachi"n jako wymysł lewostronnych defetystycznych sił w rządzie Fujiwaryshigure pisze:...wczoraj przedstawiłem Shinano "8 Program Rozbudowy Floty" biorąc pod uwagę jego dopiero co rozpoczynającą się kolejną karierę zawodową![]()
Wydaje mi się że po "okrojeniu" plan dla Shinano będzie do zaakceptowania bo przyznaję pełna liczba butelek do spłaty przeraża i mnie samego

Shinano pisze:48Maciej3 pisze:Jak to było na Polskim w LO? ( niestety copyright na to zdanie nie jest mój )
"odkąd Adam Mickiewicz założył się o 44 piwa i przegrał, liczba ta mocno utkwiła mu w pamięci"
Ile tu utkwi w pamięci?

Może zrobimy sympozjum FOW w Szczecinie?
X
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?

Drogo, nie za czysto i kiepskie atrakcje. Jak sobie chcecieKsenofont pisze:Shinano pisze:48Maciej3 pisze:Jak to było na Polskim w LO? ( niestety copyright na to zdanie nie jest mój )
"odkąd Adam Mickiewicz założył się o 44 piwa i przegrał, liczba ta mocno utkwiła mu w pamięci"
Ile tu utkwi w pamięci?
![]()
Może zrobimy sympozjum FOW w Szczecinie?
X

- SmokEustachy
- Kontakt:
- dessire_62