88 mm.czy 85 mm.?

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

shigure

88 mm.czy 85 mm.?

Post autor: shigure »

Ponieważ jesteśmy z Shinano po pewnym spotkaniu piwnym na którym pojawiła się kwestia kalibru niemieckich dział zamontowanych na okrętach podwodnych.Czy był to kaliber 88 mm.czy też 85 jak twierdzi Shinano nie znam jego żródeł jak zaznaczam.Czy mogę prosić o oddzwięk?
Awatar użytkownika
Ksenofont

Re: 88 mm.czy 85 mm.?

Post autor: Ksenofont »

shigure pisze:Ponieważ jesteśmy z Shinano po pewnym spotkaniu piwnym na którym pojawiła się kwestia kalibru niemieckich dział zamontowanych na okrętach podwodnych.Czy był to kaliber 88 mm.czy też 85 jak twierdzi Shinano nie znam jego żródeł jak zaznaczam.Czy mogę prosić o oddzwięk?
Obaj się mylicie :P

To był kaliber 8,8 cm.

W milimetrach to będzie chyba raczej 87,6 mm, ale nie będę się upierał.

Podstawa:
http://www.navweaps.com/Weapons/WNGER_88mm-45_skc35.htm

X
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?
Obrazek
shigure

...bez emocji to jakby nie było na ostateczny wynik wygrałem dość sporo ale ciekawość jednak niezaspokojona jest więc teamat otwwarty niemal.Niemniej jednak Ksenio wielkie dzieki za odzew :piwo:
Awatar użytkownika
Maciej3

Post autor: Maciej3 »

Kalibru 85 to nie było nie tylko w Kriegsmarine, ale nawet w Niemczech ( pomijam egzemplarze zdobyte na sowietach ), także zostaje sławne acht koma acht. W centymetrach jakie lubili Niemcy. Co zresztą podziela Campbell i inni,
shigure

Shinano nei chciał podać żródła tych wiadomości więc pozostaje mi tylko poczekać na jego głos w tym temacie co wierzę że neidługo nastąpi :lol:
W każdym razie dziękuję za odzew.
Shinano

Post autor: Shinano »

shigure pisze:Shinano nei chciał podać żródła tych wiadomości więc pozostaje mi tylko poczekać na jego głos w tym temacie co wierzę że neidługo nastąpi :lol:
W każdym razie dziękuję za odzew.
Źródłem jest zawodna pamięć. robiłem przeskok myślowy twego rodzaju, że okrętowa armata miała niewiele wspólnego z armatą "lądową", która robiła za plotkę i ppanc., to sobie ubzdurałem, że musi mieć inny kaliber.

A tak na marginesie, to tylko 3 mm. Artylerię Nagato podaje się nagminnie 406 mm, a nie 16,1 cala, Yamato- 457 mm, a nie 18,1 cala, więc to niewielki grzech przy piwie. :lol:

Admirał Yamamoto mówił (co cytuje Agawa), że poważny grać zakłada się o duże stawki. :D Jak admirał założył się z kimś ze swojego otoczenia o to, że lotnictwo nie zatopi Repulse i PoW o tuzin butelek piwa- przegrawszy rzucił, że może być to 12 tuzinów "jak pan sobie życzy". Więc, Sempai Shigure, jak pan sobie życzy?
Duże koty zjadam na przystawkę.
Awatar użytkownika
Maciej3

Post autor: Maciej3 »

Jak to było na Polskim w LO? ( niestety copyright na to zdanie nie jest mój )
"odkąd Adam Mickiewicz założył się o 44 piwa i przegrał, liczba ta mocno utkwiła mu w pamięci"
Ile tu utkwi w pamięci?
:)
shigure

...wczoraj przedstawiłem Shinano "8 Program Rozbudowy Floty" biorąc pod uwagę jego dopiero co rozpoczynającą się kolejną karierę zawodową :lol:
Wydaje mi się że po "okrojeniu" plan dla Shinano będzie do zaakceptowania bo przyznaję pełna liczba butelek do spłaty przeraża i mnie samego :shock:
Shinano

shigure pisze:...wczoraj przedstawiłem Shinano "8 Program Rozbudowy Floty" biorąc pod uwagę jego dopiero co rozpoczynającą się kolejną karierę zawodową :lol:
Wydaje mi się że po "okrojeniu" plan dla Shinano będzie do zaakceptowania bo przyznaję pełna liczba butelek do spłaty przeraża i mnie samego :shock:
Shinano jest pomny na nauki przeszłości i osobiście wprowadzi zmiany w konstytucji prowadzące do zaakceptowania "Nowego Awaryjnego Planu Rozbudowy Floty" jednocześnie odrzucając "Gunsaku Hachi"n jako wymysł lewostronnych defetystycznych sił w rządzie Fujiwary :killer:
Shinano

Maciej3 pisze:Jak to było na Polskim w LO? ( niestety copyright na to zdanie nie jest mój )
"odkąd Adam Mickiewicz założył się o 44 piwa i przegrał, liczba ta mocno utkwiła mu w pamięci"
Ile tu utkwi w pamięci?
48
Awatar użytkownika
Ksenofont

Post autor: Ksenofont »

Shinano pisze:
Maciej3 pisze:Jak to było na Polskim w LO? ( niestety copyright na to zdanie nie jest mój )
Ile tu utkwi w pamięci?
48
:lol:
Może zrobimy sympozjum FOW w Szczecinie?

X
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?
Obrazek
Shinano

Ksenofont pisze:
Shinano pisze:
Ile tu utkwi w pamięci?
48
:lol:
Może zrobimy sympozjum FOW w Szczecinie?

X
Drogo, nie za czysto i kiepskie atrakcje. Jak sobie chcecie :lol:
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Post autor: SmokEustachy »

I nie w Polsce...
Shinano

SmokEustachy pisze:I nie w Polsce...
Dziwne, bo w Temerii też nie. To gdzie to w końcu jest? :lol: