Tymoteusz Pawłowski, Wojsko Drugiej rzeczyspolitej
-
Tymoteusz Pawłowski, Wojsko Drugiej rzeczyspolitej
Obserwując na Forum ogromne zainteresowanie, jakie wzbudził artykuł znanego historyka dr Tymoteusza Pawłowskiego o przedwojennych samolotach myśliwskich pozwalam sobie zwrócić uwagę Szanownych Pań i Panów, że w Nr 03/09 w popularnego, acz godnego uwagi miesiecznika "Mówią Wieki" znajduje się artykuł tego samego autora "Wojsko Drugiej Rzeczypospolitej. Instrukcja użytkowania". Nie próbując streszczać swoimi nieudolnymi słowami tez autora zauważam jedynie, że wydźwięk przedstawionego materiału jest bardzo pozytywny dla naszej przedwojennej armii. Mnie osobiście zafrapowała informacja, że celami zakupionych w Czechosłowacji 220 mm moździerzy miały być umocnienia Kijowa i Królewca. Niemniej godnym uwagi jest uzasadnienie, dlaczego przewidywano rozbicie naszej Broni Pancernej (wcale nie takiej słabej, jak to przyjęło się twierdzić) na mniejsze jednostki. To trzeba przeczytać!
- SmokEustachy
- Kontakt:
Re: Tymoteusz Pawłowski, Wojsko Drugiej rzeczyspolitej
AAAAAA. Niech mi to ktoś pożyczy?Admiral Byng pisze:Obserwując na Forum ogromne zainteresowanie, jakie wzbudził artykuł znanego historyka dr Tymoteusza Pawłowskiego o przedwojennych samolotach myśliwskich pozwalam sobie zwrócić uwagę Szanownych Pań i Panów, że w Nr 03/09 w popularnego, acz godnego uwagi miesiecznika "Mówią Wieki" znajduje się artykuł tego samego autora "Wojsko Drugiej Rzeczypospolitej. Instrukcja użytkowania". Nie próbując streszczać swoimi nieudolnymi słowami tez autora zauważam jedynie, że wydźwięk przedstawionego materiału jest bardzo pozytywny dla naszej przedwojennej armii. Mnie osobiście zafrapowała informacja, że celami zakupionych w Czechosłowacji 220 mm moździerzy miały być umocnienia Kijowa i Królewca. Niemniej godnym uwagi jest uzasadnienie, dlaczego przewidywano rozbicie naszej Broni Pancernej (wcale nie takiej słabej, jak to przyjęło się twierdzić) na mniejsze jednostki. To trzeba przeczytać!
Tak jak Xeno zamilkł w kwestii myśliwca tak i zamilknie w kwestii Kijowa.
http://www.mowiawieki.pl/artykul.html?id_artykul=2716
- Darth Stalin
Aż sobie to może i kupię...
Ale te jego "przemyślenia" o istocie pułku - swego czasu nawet na DWS na podstawie ówczesnych naszych regulaminów było mu udowadniane, ze nie ma racji, a dowódca dywizji z reguły operuje pułkami, a nie batalionami (po to ma d-ców pułków, zeby ci przekazywali jego rozkazy niżej)...
Ale te jego "przemyślenia" o istocie pułku - swego czasu nawet na DWS na podstawie ówczesnych naszych regulaminów było mu udowadniane, ze nie ma racji, a dowódca dywizji z reguły operuje pułkami, a nie batalionami (po to ma d-ców pułków, zeby ci przekazywali jego rozkazy niżej)...
DARTH STALIN - Lord Generalissimus Związku Socjalistycznych Republik Sithów
Owszem - to był Towarzysz Stalin... i na niego nie znaleźli rozwiązania...
- Forteca_69
- Kontakt:
Musze to zobaczyćMnie osobiście zafrapowała informacja, że celami zakupionych w Czechosłowacji 220 mm moździerzy miały być umocnienia Kijowa i Królewca.
Forteca_69 pisze:Musze to zobaczyćMnie osobiście zafrapowała informacja, że celami zakupionych w Czechosłowacji 220 mm moździerzy miały być umocnienia Kijowa i Królewca.Znaczy, gdzie to Autor przeczytał. Bo jak najgorzej by to świadczyło o dokonujących tego (IMHO idiotycznego) zakupu. Pomijająć, że przed Kijowem należało pokonać inne sowieckie rejony umocnione.
To znaczy sie jako srodki prowadzenia ognia nekajacego to wcale niebyl by taki glupi pomysl.Ja nie podaje tego w kontekscie wyburzania betonowych fortyfikacji

pozdrawiam
- Forteca_69
- Kontakt:
Był - pomijając brak pocisków, to dla takich celów był to sprzęt za drogi i za skomplikowany. Optimum to świetna niemiecka pierwszowojenna haubica 21 cm, francuska armatohaubica 220 L m.1917 Schneidera też była dobra.To znaczy sie jako srodki prowadzenia ognia nekajacego to wcale niebyl by taki glupi pomysl.
Natomiast do niszczenia umocnień stały to nasze działa miały stanowczo za mały kaliber - tutaj 28 cm Schneidera była by znacznie lepszym zakupem, pomijając fakt to działo się doskonale w niszczeniu królewieckich fortyfikacji sprawdziło.
Dziękuję za dobre słowoAdmiral Byng pisze:To trzeba przeczytać!
Xeno zamilkł w kwestii mysliwca, bo ani nie zamierza dyskutować o wadach "Wilka", ani nie zamierza udwadniac, że nie jest Wielbłądem.SmokEustachy pisze:AAAAAA. Niech mi to ktoś pożyczy?
Tak jak Xeno zamilkł w kwestii myśliwca tak i zamilknie w kwestii Kijowa
Miło, że chcesz przeczytać, zanim się wypowiesz, choć...
... jak widać nie trzeba czytać, żeby krytykować.Przemek pisze:Aż sobie to może i kupię...
Ale te jego "przemyślenia" o istocie pułku
Było mu udowadniane, ze nie ma racjiPrzemek pisze:swego czasu nawet na DWS na podstawie ówczesnych naszych regulaminów było mu udowadniane, ze nie ma racji, a dowódca dywizji z reguły operuje pułkami, a nie batalionami (po to ma d-ców pułków, żeby ci przekazywali jego rozkazy niżej)...
Urocze.
No to jak, dowódca pułku dowodził (miał oficera wywiadu, operacyjnego, itp...), czy tylko przekazywał jego rozkazy niżej?
Pozdrawiam
Ksenofont
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?

- Forteca_69
- Kontakt:
Kto wyświetlił?Forteca_69 pisze:Ja to dostanę dopiero za tydzień, bo u mnie nigdzie nie kupię![]()
Jestem bowiem niezmiernie ciekawy, kto personalnie odpowiada za zakup 22 cm i jak je uzasadniałFajnie, że ktoś to wreszcie wyświetlił.
Artylerii najcięższej poświęcono aż jedno zdanie.
Trzeba było od razu budować moździerze 310 mm - albo i 400mm.Forteca_69 pisze:Natomiast do niszczenia umocnień stały to nasze działa miały stanowczo za mały kaliber - tutaj 28 cm Schneidera była by znacznie lepszym zakupem, pomijając fakt to działo się doskonale w niszczeniu królewieckich fortyfikacji sprawdziło.
X
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?

- Forteca_69
- Kontakt:
No, myślałem że AutorKto wyświetlił?
Artylerii najcięższej poświęcono aż jedno zdanie.

Jest przynajmniej napisane, skąd ta informacja o Kijowie i Królewcu ?
Budować nie - lepij zakupić. budowa jednostkowych serii to strasznie kosztowna rzecz, ekonomicznie nieuzasadniona. No i zakup powinien być poprzedzony solidną analizą stawianych celów i zadań.Trzeba było od razu budować moździerze 310 mm - albo i 400mm.
- SmokEustachy
- Kontakt:
E Xeno napisałeś sporą dawkę babołów, przeinaczeń i uproszczeń. Załatwiliśmy Ci srogi pręgierz krytyki, spod której się nie wydobędziesz. Wojsko Polskie też załatwimy. Ja i tak wiem, co tam jest bez czytania.Ksenofont pisze:Xeno zamilkł w kwestii mysliwca, bo ani nie zamierza dyskutować o wadach "Wilka", ani nie zamierza udwadniac, że nie jest Wielbłądem.
- Darth Stalin
Napisane w Twoim stylu przecież - dowodził = przekazywał nizej rozkazy d-cy dywizjiKsenofont pisze:No to jak, dowódca pułku dowodził (miał oficera wywiadu, operacyjnego, itp...), czy tylko przekazywał jego rozkazy niżej?
D-ca dywizji do d-cy pułku: "Rozkazuję zdobyc wzgórze X".
D-ca pułku do d-ców batalionów: "I. batalion uderza z rejonu AA o godzinie... ; II batalion i jedna kompania z III batalionu + kompania broni cięzkich pułku atrakują z rejonu BB o godzinie...; reszta III batalionu pozostaje w odwodzie w rejonie CC".
Proste?
DARTH STALIN - Lord Generalissimus Związku Socjalistycznych Republik Sithów
Zazwyczaj mało się udzielam w słabo znanych mi tematach bo wolę poczytać mądrzejszych, ale przy tym tekście to wymiękłem nie wiem śmiać się czy płakać?SmokEustachy pisze: Ja i tak wiem, co tam jest bez czytania.
Tak apropo wspomnianego "pręgierza" przeczytałem cały tamten watek Smoku i jedyne co mi się rzuciło w oczy to czepiactwo, chcieć uwzględnić szczegóły o których mowa trzeba by książkę napisać nie artykuł. Ciekawe swoją drogą ile artykułów maja na kontach szanowni krytykanci? Osobiście to bym się podpisał pod słowami wypowiedziami tam przez Marmika i Macieja13.
lecela niye aka ohinni mahel mitawa cante
- SmokEustachy
- Kontakt:
Płacz gorzko nad sobą, a potem poczytaj wątki na tym forum z udziałem Xeno, gdzie znajdziesz jego tezy.cochise pisze:Zazwyczaj mało się udzielam w słabo znanych mi tematach bo wolę poczytać mądrzejszych, ale przy tym tekście to wymiękłem nie wiem śmiać się czy płakać?SmokEustachy pisze: Ja i tak wiem, co tam jest bez czytania.
Nie trzeba xiążki co mogę udowodnić /jak mi Lotnictwo walnie wierszówką/. Zresztą ja naszkicowałem raczej, co powinno się znaleźć w takowym artykule, a inni obnażyli przeinaczenia i uproszczenia.Tak apropo wspomnianego "pręgierza" przeczytałem cały tamten watek Smoku i jedyne co mi się rzuciło w oczy to czepiactwo, chcieć uwzględnić szczegóły o których mowa trzeba by książkę napisać nie artykuł. Ciekawe swoją drogą ile artykułów maja na kontach szanowni krytykanci? Osobiście to bym się podpisał pod słowami wypowiedziami tam przez Marmika i Macieja13.