Battleship Bismarck
Battleship Bismarck
Witam, serdecznie szanowne grono forumowiczów, jestem tu 'nowy'
. Po krótce chciałbym zachęcić was do dyskusji, na temat który mnie szlenie interesuje.. Otóż jak sądzicie, może ktoś z was wie: 'Ile samolotów, okretów, Brytyjczycy stracili w pościgu za Bismarckiem?' Interesuje się pancernikami IIWW, a tak mało było potyczek tych wielkich kolosów. A jeśli już to ukrywane, niedomówione straty, i tak naprawdę ciężko sie doszukać prawdy i ciekawych faktów.
Bismarck the birth of legend
Re: Battleship Bismarck
Bismarck zatopił Hood i nie zastrzelił żadnego samolotu.rufioo pisze:Witam, serdecznie szanowne grono forumowiczów, jestem tu 'nowy'. Po krótce chciałbym zachęcić was do dyskusji, na temat który mnie szlenie interesuje.. Otóż jak sądzicie, może ktoś z was wie: 'Ile samolotów, okretów, Brytyjczycy stracili w pościgu za Bismarckiem?' Interesuje się pancernikami IIWW, a tak mało było potyczek tych wielkich kolosów. A jeśli już to ukrywane, niedomówione straty, i tak naprawdę ciężko sie doszukać prawdy i ciekawych faktów.
Z tego co wiem to w rufowej wieży dalmierz pozostał. Z dziobowej zdemontowano bo i tak był tak często zalewany przez fale że nie miał sensu ( choć niektórzy twierdzą że trzeba go było sprzedać do ZSRR - tu też poproszę o wsparcie ).
Na rufie takiego problemu z zalewaniem nie było, więc dalmierz pozostał.
pozdrawiam
AAaa sorki, jakoś nie wyspany jestem i plotę bzdury, jak już się mylą działka z dalmierzami to czas spać
. Przepraszam i dobranoc.....
Na rufie takiego problemu z zalewaniem nie było, więc dalmierz pozostał.
pozdrawiam
AAaa sorki, jakoś nie wyspany jestem i plotę bzdury, jak już się mylą działka z dalmierzami to czas spać
Ostatnio zmieniony 2009-01-27, 23:00 przez Maciej3, łącznie zmieniany 1 raz.
Przed wieżą C były zainstalowane 3,7cm-Zwillingsflak C/30. Widać je na fotkach z 05.05.1941 robionych przy okazji wizyty niejakiego Adolfa H. Co do wieży A to pierwsze słyszę. Lufy wieży B ta tyle zachodziły nad wieżę A, że zmiotłyby działka razem z obsługą. Prędzej na wieży B ale na niej ich nie było. Gdzie to wyczytałeś?

Ostatnio zmieniony 2009-01-27, 23:02 przez Iron Duke, łącznie zmieniany 1 raz.
Koledzy nie o tym mowa.
Miejsce: po bokach od strony rufy za małą nadbudówką na której stał rufowy dalmierz z radarem były 2 działka przeciwlotnicze. Typ lądowy Flak 38 na 3 nóżkach.
C/30 to oddzielny rozdział i o to goral_44 nie pyta.
Flak 38 były na pewno - pytanie jest tylko: czy były do końca, czy może zostały zdemontowane. Widziałem fotografie ale nie było daty i za mało było widać reszty okrętu aby to ocenić kiedy było robione.
Miejsce: po bokach od strony rufy za małą nadbudówką na której stał rufowy dalmierz z radarem były 2 działka przeciwlotnicze. Typ lądowy Flak 38 na 3 nóżkach.
C/30 to oddzielny rozdział i o to goral_44 nie pyta.
Flak 38 były na pewno - pytanie jest tylko: czy były do końca, czy może zostały zdemontowane. Widziałem fotografie ale nie było daty i za mało było widać reszty okrętu aby to ocenić kiedy było robione.
Nie omieszkam. Nie odzywałem się bo a) mam parę własnych spraw na głowie, b) drążę pomalutku acz dogłębnie temat Richelieu. Ale pracuję nad paru odpowiedziami, zapewniam.Maciej3 pisze:Ooo to Teller żyje, miło powitać po przerwie. Może jakiś dłuższy pościk pouczający? Czy oceniający nasze fantazje, ale tak konstruktorskim okiem?
To było bez złośliwości, naprawdę proszę
Fear the Lord and Dreadnought