Wojna włoska 1859

Okręty Wojenne do 1905 roku

Moderatorzy: crolick, Marmik

Krzysztof Gerlach

Wojna włoska 1859

Post autor: Krzysztof Gerlach »

W sieci można znaleźć cenne informacje źródłowe na ten temat, wiele dodające do mojego postu i sporo go korygujące pod względem chronologii (okazuje się, że podana przeze mnie data dopłynięcia floty francuskiej do Wenecji dotyczy raczej sił głównych Romain-Desfossesa, natomiast wydzielona eskadra kontradm. Juriena de la Graviere blokowała miasto już wcześniej). Chodzi przede wszystkim o przedruk raportu Romain-Desfossesa z 23 lipca 1859 mówiący o całości kampanii, przechowywany w bibliotece w Tuluzie, a w sieci dostępny pod adresem http://bibliotheque.toulouse.fr/journal ... _08_09.pdf
Krzysztof Gerlach
Awatar użytkownika
AvM

Post autor: AvM »

cos nie dziala :-(
Krzysztof Gerlach

Post autor: Krzysztof Gerlach »

Faktycznie.
Ja to czytałem wpisując w Google wyrażenie Romain Desfosses, w słowach koniecznych Adriatique i amiral. Pojawia się ten adres, chociaż otwiera się tylko wersja htm. Ponieważ jednak zawiera literówki (przekręcenia francuskich liter na potęgę), więc sądziłem, że lepiej czytać w pdf, a to tylko wina mojego sprzętu, że nie chce mi się otworzyć. Można zatem pójść dokładnie moją drogą i czytać ten dokument w htm, chociaż jest to kłopotliwe.
Krzysztof Gerlach
ODPOWIEDZ