Zdjęcia zatopionych polskich okrętów na e-bay

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

mp

Zdjęcia zatopionych polskich okrętów na e-bay

Post autor: mp »

Witam szanownych kolegów.Na aukcji niemieckiego e-bay znalazłem fotki zatopionych polskich okrętów.Moim zdaniem ,ktoś powinien się tym zainteresować{jakaś instytucja lub osoba prywatna}.Pozdrawiam .MP
A i kilka ciekawych fotek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dessire_62

Post autor: dessire_62 »

Zdjęcia super!

Pole do popisu dla Muzeum MW,inni mogli kupić listy z powstania za potężną kasę,to i marynarze nie powinni być gorsi.
Awatar użytkownika
miczman

Post autor: miczman »

Ciekawe niby skąd wezmą pieniądze? Realia MMW zna mało kto, za to każdy wie co mają robić.
szafran

Post autor: szafran »

No właśnie listy z powstania. Jak jakoś 11 lat temu była możliwość zakupu ciągnika artyleryjskiego C2P z likwidowanego belgijskiego muzeum to jakoś nikt nie zareagował. A tak ten ciągnik stoi sobie w muzeum w USA a w Polsce jest model w skali 1\35 :oops:
Awatar użytkownika
miczman

Post autor: miczman »

Wszelakich przewałek i "niedopatrzeń" w polskim muzealnictwie jest więcej. Np. niedawna sprawa teciaka z Westerplatte a całkiem niedawno wklejałem wycinek z gazety o wycofywanej jednostce SG. Jak zawsze muzeum podziękowało.
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

Już je ktoś łyknął? Nie mogę ich znaleźć, a w budżecie domowym mam zawsze fundusz specjalny na takie cele :D .

EDIT: znalazłem, zobaczymy czy mnie stać :-D .
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
mp

Post autor: mp »

Zdjęcia dalej można kupić podaję adres-
http://search.ebay.de/search/search.dll ... category0=

Warto by ktoś je kupił bo naprawdę są dobrej jakości.Pozdrawiam.MP
Awatar użytkownika
Marmik

Dzięki za szybką reakcję :D . Opis zdjęć utrudnia ich lokalizację, ale poradziłem sobie. Czasami na e-bayu ceny osiągają astronomicznę wysokości, więc gwarancji nie mam, ale powalczę. Szkoda, że fotki są takie niewielkie, ale cóż... takie wtedy robili odbitki :-( .
Awatar użytkownika
dessire_62

Marmik,może jakiś wydawnictwo przyłączy się do ciebie,bo masz rację że ceny na e-bayu astronomiczne,tylko tak żeby nie robić między sobą konkurencji.Z przyjemnością oglądnęłoby się dobre odbitki z fachowym komentarzem!
Awatar użytkownika
Marmik

Nie ma co robić z tych zdjęć jakiejś narodowej ikony. Ot, po prostu zwycięzca udokumentował swoje sukcesy.
Pozycja niewątpliwie ciekawa, ale dołączenie ich do publikacji wymaga... sensownej publikacji.

Ostatnio koło nosa uciekła mi o wiele większa gratka :-( . Niestety ponad 20 funciaków za jedną powojenną fotkę to trochę za dużo.
Awatar użytkownika
dessire_62

Masz rację!
Awatar użytkownika
fdt

Post autor: fdt »

Na zachodzie Europy już dawno zorientowano się, że wszystko co dotyczy polskich militariów i historii PSZ jest w cenie. Polacy płacą astronomiczne ceny bez mrugnięcia... dlaczego tego nie wykorzystać.

Niedawno mój kolega z pracy, kupił na giełdzie staroci w Niemczech dwie polskie saperki z 1939 za jakieś nieprzyzwoite pieniądze (do odsprzedaży żeby mu się podróż zwróciła) i dla osłody kupił sobie też za 50 EUR złachanego pogiętego virtuciaka. Farta miał niesamowitego, bo po sprawdzeniu numeru okazało się że virtuciak był oryginalnym rządowym (a nie grawerskim) VM "Montera" - jednym z trzech, którymi był odznaczony. Po sprawdzeniu z MWP (muzeum ma egzemplarz grawerski) i córką Montera oryginalność VM potwierdziła się. Cóż jak ktoś ma szczęście... to nawet dziś coś trafi, ale to już rzadkość.
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

Nie dość, że nam te okręty zatopili lub zagrabili to teraz każą sobie płacić grube pieniądze za wszelkie pamiątki po nich.
Ja mam bunt!
I dlatego z tego co jest na ebay'u robię to:
Obrazek
Obrazek
Kto chce dostać zdjęcia po obróbce, bez zabezpieczeń - zapisywać się proszę :)
Awatar użytkownika
fdt

Post autor: fdt »

:heej:
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Wicher pisze:Kto chce dostać zdjęcia po obróbce, bez zabezpieczeń - zapisywać się proszę :)
Może prościej będzie, jak je tutaj zamieścisz? :wink:
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

To jest dwadzieścia zdjęć - wydaje mi się, że trochę za dużo aby wrzucać na forum...
ODPOWIEDZ