Zatopienie TA10 i TA11

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
mcwatt

Zatopienie TA10 i TA11

Post autor: mcwatt »

TA10 (eks FR 42, eks La Pomone) - zatopiony przez załogę 23 stycznia 1944 roku k. Rodos po starciu z HMS Eclipse.

TA11 (eks FR 43, eks L'Iphigenie) - zatopiony 10 września 1943 roku k. Piombino przez włoskie MAS-y i czołgi.

Czy ktoś zna szczegóły tych akcji? Interesują mnie zwłaszcza okolicznosci zatopienia TA11. Opisy, jednostki biorące udział w tych starciach (bo chyba Eclipse sam nie zapuścił się pod Rodos?) itp. Będę wdzięczny za pomoc.
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

Szybkie góglowanie wykazuje kolegi nieprzygotowanie.. ;)

Eclipse zszejdł w 1943 roku na minie. Zdarzenie miało miejsce 23 września 1943 roku.
Awatar użytkownika
mcwatt

Uaaa, ale wstyd :oops: Dane przepisałem bezmyślnie z WI (z działu Infoser) i nie raczyłem sprawdzić...

Zgadza się, prawidłowe daty dla TA10 to walka z Eclipse 23 września 1943 roku, i samozatopienie 27 września 1943 roku.
TA11 jest w porządku.
Przepraszam za pomyłkę.
Awatar użytkownika
mcwatt

Dzięki Oskar :)
La Royale oczywiście znam, tą czeską stronkę też. Ten skan ma chyba błędną datę, ale przejrzałem net i znalazłem jako datę zatopienia TA10 nawet wrzesień 42 roku... Większość źródeł podaje jednak 23 i 27.09.
Z Kronik można jedynie wywnioskować że potyczka Eclipse i TA10 miała coś wspólnego z lądowaniem Niemców na wyspach Dodekanezu, niestety żaden z nich nie występuje tam imiennie...
No i nie ma nigdzie żadnych szczegółów :)
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Spotkałem się również z informacją, że TA 11 zatopiono w nocy 9/10 IX, jednak skłonny jestem uwierzyć Gronerowi (stąd pochodzi skan), bo podaje dokładną godzinę :)

Z TA 10 jest zaś taki problem, że chyba został poważnie uszkodzony przez HMS Eclipse, a potem zatopiony przez Niemców...

Jest taki "Marine-Arsenal": Z. Freivogel, "Beute-Zerstörer und Torpedoboote der Kriegsmarine". Tam powinno być coś więcej...?
Obrazek
CHRIS

Post autor: CHRIS »

Hallo

Odnosnie TA10.
W nocy 23.IX. TA 10 eskortujacy transportowiec Donizetti z 1584 wloskimi jencami z Rhodos zostal przechwycony na poludnie od wyspy przez brytyjski niszczyciel Eclipse (prawdopodobnie byly tam takze Faulknor i Vasilissa Olga...pisze prawdopodobnie gdyz 5 dni wczesniej wlasnie te trzy okrety atakowaly nie wiele dalej maly konwoj ochraniany przez UJ2104) w trakcie pojedynku TA10 otrzymal trafienie/a w maszynownie i wyrzucil sie na brzeg na poludniowym cyplu Rhodos straty 5 marynarzy. Dwa dni pozniej (25.IX.) wysadzony w powietrze przy pomocy 40 min talerzowych.
Tranportowiec Donizetti zostal rowniez ogniem artylerii zatopiony nikt nie ocalal.
Warto dodac, ze TA10 i Donizetti w drodze do Rhodos zostaly odkryte przez bryt. rozpoznanie lotnicze wyslane z Leros dwa niszczyciele nie odnalazly konwoju.

Ch.
Awatar użytkownika
mcwatt

Wielkie dzięki Chris :)
Własnie o coś takiego mi chodziło. Czy możesz podać źródło tych informacji?

Czy te walki (chodzi mi o Dodekanez) zosały opisane w polskiej literaturze? Wiem że są na ten temat książki obcojęzyczne, ale nic po polsku nie kojarzę...

Oskar - nie mam tego MA, ale wiem kto go ma ;)
Awatar użytkownika
mcwatt

Dodam że Włosi informowali Anglików o obecności jeńców na Donizettim, ale nie ustrzegło ich to od strasznego losu... Nie wiem jakie były tego przyczyny, ale możliwe że Anglicy po prostu nie uznali tej wiadomości za wiarygodną.
CHRIS

Post autor: CHRIS »

Hallo Mcwatt

Moge zaproponowac: Kampf um die Ägäis

Ch.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

mcwatt pisze: Oskar - nie mam tego MA, ale wiem kto go ma ;)
Ja też nie mam, i też wiem kto ma :) Jakbyś pożyczył, to może przeprowadź digitalizację - przydałaby się... :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
mcwatt

Chris - dzięki za namiar na książkę :)

Oskar - będzie ciężko - jestem dosyć daleko (na Wyspach) i nie dorobiłem się jeszcze skanera :)
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Racja, nie zauważyłem :)
Gringo

Post autor: Gringo »

Z. Freivogel w „Beutezerstörer und Torpedoboote der Kriegsmarine“ (Podzun-Pallas Verlag, 2000) pisze o tym tak:

"TA 10 został przerzucony na Morze Egejskie dla wzmocnienia 21. U-Jagdflotille. Po kapitulacji Włoch Brytyjczycy próbowali wtedy zająć wyspy Dodekanezu. W tym samym czasie przeszły tam do ataku wojska niemieckie, zajmując m.in. wyspę Rodos, gdzie silny garnizon włoski szybko się poddał. TA 10 pływał wtedy jako eskorta parowca Donizetti, najpierw z posiłkami dla Rodos, a potem z jeńcami włoskimi z powrotem do Pireusu.
23. września 1943 r. na południe od Rodos mały konwój został zaatakowany przez brytyjski niszczyciel Eclipse. Donizetti zatonął, a TA 10 został ciężko uszkodzony i musiał zostać odholowany do portu w Rodos, gdzie 25. września został samozatopiony. Z Donizettiego uratowano tylko niewielu rozbitków."

Natomiast przy zatopieniu TA 11 koło Piombino wymienia Freivogel jako przyczynę ostrzał artylerii nadbrzeżnej i czołgowej; o MAS'ach natomiast nic nie wspomina.
Awatar użytkownika
mcwatt

Dzięki Gringo :)
Czyli jeśli chodzi o TA10 to sprawa jest w zasadzie jasna, ale wciąż nie wiadomo jakie były dokładnie okoliczności zatopienia TA11. W grę wchodzą czołgi, MAS-y, artyleria nadbrzeżna.
Na stronie german-navy.de jest taki wpis:
TA11 (former SG46 , F.R.43 (ital.), L'Iphigénie (fr)) was badly damaged during a night battle with Italian fast attack boats on 09.09.1943 and sunk after artillery hits from Italian tanks the day after.
Wynika z tego że walkę z MAS-ami stoczył wcześniej. Może coś jest we włoskich źródłach?
Awatar użytkownika
jareksk

Post autor: jareksk »

TA 11 (../18.4.35; 5.4.43 ex wł. „FR 43”, ex fr. „L'Iphigénie”; zd. 8.12.42, Bizerta: wł.; ws. 3.43; †11.9.43, Piombino [42°55'N 010°32'E], wł. ŚT i cz, 2+)
Fax et tuba
ODPOWIEDZ