komuflaz ODS-a
komuflaz ODS-a
Na przełomie lat 70 -80 w Świnoujściu przez krótki okres czasu pływał ODS w trójkolorowym kamuflażu (fanatstyczny wygląd). Może coś na ten temat ?
Sam widziałem taki ODS wchodzący do Gdyni około 1987 r. Było trochę daleko - ja byłem w rejonie basenu Pomorskiego, a ODS wchodził do portu wojennego.
O ile pamiętam kolory były dwa - zielony (trawiasty) i granatowy.
Jeden z oficerów na BŁYSKAWICY mówił mi, że prowadzono na Helu próby malowania kamuflażowego: pomalowano ODS, ścigacz o.p. i trałowiec.
O ile pamiętam kolory były dwa - zielony (trawiasty) i granatowy.
Jeden z oficerów na BŁYSKAWICY mówił mi, że prowadzono na Helu próby malowania kamuflażowego: pomalowano ODS, ścigacz o.p. i trałowiec.
co do kolorów - z tego co pamiętam był to trójbarwny kamuflaż niebieski i dwa odcienie zieleni. Faktycznie stał naprzeciwko kotłowni i to na dodatek z tyłu basenu (albo dla MW strzegła jego wyglądu - też mi wielka tajemnica albo się go wstydziła!! - znając tamte czasy chyba to pierwsze).
Nie jestem ekspertem MW, ale naprawdę jestem zaskoczony tym, że tak mało osób o tym wie - nie napotkałem nigdzie żadnej wzmianki (może za mała przeglądałem literatury) o tym "relikcie z minionej epoki". Wyobrażcie sobie model ODS-a z tym "malunkiem" - kto go nie widział na żywca niech żałuje.
Mam nadzieję, że ten kamuflaż nie jest już tajemnicą - może ktoś z MW coś poszpera w makulaturach.
Nie jestem ekspertem MW, ale naprawdę jestem zaskoczony tym, że tak mało osób o tym wie - nie napotkałem nigdzie żadnej wzmianki (może za mała przeglądałem literatury) o tym "relikcie z minionej epoki". Wyobrażcie sobie model ODS-a z tym "malunkiem" - kto go nie widział na żywca niech żałuje.
Mam nadzieję, że ten kamuflaż nie jest już tajemnicą - może ktoś z MW coś poszpera w makulaturach.