komuflaz ODS-a

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

mac67

komuflaz ODS-a

Post autor: mac67 »

Na przełomie lat 70 -80 w Świnoujściu przez krótki okres czasu pływał ODS w trójkolorowym kamuflażu (fanatstyczny wygląd). Może coś na ten temat ?
Awatar użytkownika
Slaw
Kontakt:

Post autor: Slaw »

A nie było to w okresie 1986-7 . Coś mi "kołacze" w głowie że w porcie był takowy. Na pewno w roku 1987 przez jakiś czas kilka jednostek MW w Świnoujściu było w kamo dwubarwnym n.p B-10 (z PJP) . Niestety, nie mam żadnej fotki .
Slaw
mac67

ODS

co do daty ok - był to ODS "starego' typu. ja fotkę strzeliłem - niestety gdzieś mi się zagubiła
J-23

Re: ODS

Post autor: J-23 »

mac67 pisze:...był to ODS "starego' typu. ...
Potwierdzam, był taki ODS w dziwnym kamo (groszkowo-niebieski-i chyba szary), cumował w basenie przy gazowni.
Awatar użytkownika
Slaw
Kontakt:

W basenie przy gazowni ?? To tam gdzie stała barka (krypa) grzewcza i warsztatowa ??
J-23

Slaw pisze:W basenie przy gazowni ?? To tam gdzie stała barka (krypa) grzewcza i warsztatowa ??
Chyba tak, po drugiej stronie stały okręty WOP-u.
Awatar użytkownika
Slaw
Kontakt:

Tak, po drugiej stronie stały łódki WOP-u .
p.s
Tak się złożyło w tym czasie byłem na PJP a dokładnie B-10 . Czy na forum ktoś jest z "fali"???
Slaw
Marek T

Post autor: Marek T »

Sam widziałem taki ODS wchodzący do Gdyni około 1987 r. Było trochę daleko - ja byłem w rejonie basenu Pomorskiego, a ODS wchodził do portu wojennego.
O ile pamiętam kolory były dwa - zielony (trawiasty) i granatowy.
Jeden z oficerów na BŁYSKAWICY mówił mi, że prowadzono na Helu próby malowania kamuflażowego: pomalowano ODS, ścigacz o.p. i trałowiec.
mac67

co do kolorów - z tego co pamiętam był to trójbarwny kamuflaż niebieski i dwa odcienie zieleni. Faktycznie stał naprzeciwko kotłowni i to na dodatek z tyłu basenu (albo dla MW strzegła jego wyglądu - też mi wielka tajemnica albo się go wstydziła!! - znając tamte czasy chyba to pierwsze).
Nie jestem ekspertem MW, ale naprawdę jestem zaskoczony tym, że tak mało osób o tym wie - nie napotkałem nigdzie żadnej wzmianki (może za mała przeglądałem literatury) o tym "relikcie z minionej epoki". Wyobrażcie sobie model ODS-a z tym "malunkiem" - kto go nie widział na żywca niech żałuje.
Mam nadzieję, że ten kamuflaż nie jest już tajemnicą - może ktoś z MW coś poszpera w makulaturach.
J-23

Marek T pisze:...
Jeden z oficerów na BŁYSKAWICY mówił mi, że prowadzono na Helu próby malowania kamuflażowego: pomalowano ODS, ścigacz o.p. i trałowiec.
A to ciekawe. Ja gdy zobaczyłem tak dziwnie pomalowanego ODS-a to pomyślałem że na ćwiczeniach robi za "imperialistyczny" okręt. :lol:
ODPOWIEDZ